HGM :: Dobitnik nagrade Ivo Vuljević

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za 2023. godinu

Gitarist Lovro Peretić dobitnik prestižne nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“

Prestižna 36. nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladom gitaristu Lovri Peretiću, a svečano uručenje nagrade održat će se 7. prosinca 2023. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

„Poseban je talent za mladoga glazbenika imati sposobnost da svoje interpretacije izgrađene tehničkim umijećem zaodjene specifičnom ljepotom tonskog izraza kojim svaka takva interpretacija zadobiva odsjaj osobnosti interpreta.“ Tako je ovogodišnji ocjenjivački sud Nagrade „Ivo Vuljević“ za sveukupno djelovanje mladoga glazbenika s naglaskom na najistaknutije umjetničko ostvarenje u 2023., u sastavumaestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, akademik Frano Parać, mr. sc. Naima Balić, red. prof. Katarina Krpan, red. prof. Berislav Šipuš i red. prof. Anđelko Krpan, opisao svoju jednoglasnu odluku.
Lovro Peretić danas se smatra jednim od vodećih gitarista mlađe generacije koji redovito koncertira na svjetskim pozornicama i osvaja brojne nagrade na najprestižnijim natjecanjima klasične glazbe.
Rođen u Zagrebu 1995., diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019. u klasi prof. Darka Petrinjaka, Peretić je još kao srednjoškolac na učeničkim nastupima i natjecanjima privukao pozornost stručne javnosti, pokazavši se kao izniman talent. Svoju nadarenost potvrdio je i tijekom studija kad je počeo skupljati nagrade na međunarodnim gitarističkim natjecanjima nastavivši tako četrdesetgodišnju tradiciju hrvatskog sudjelovanja u finalima prestižnih gitarističkih natjecanja. Peretić je dosad osvojio više od 30 raznih nagrada, među kojima se ističu 17 prvih, tri druge i jedna treća, među kojima se nalazi i prva nagrada s hrvatskog natjecanja „Boris Papandopulo“. Prošle je godine završio poslijediplomski studij na Visokoj školi u Ženevi. Nakon prve nagrade u kineskom Changsha (prosinac 2021.) te u Liechtensteinu iste godine, Lovro Peretić je 2022. pobijedio na danas najprestižnijem gitarskom natjecanju u svijetu koje svake godine organizira Guitar Foundation of America. To se natjecanje, službenim imenom International Concert Artists Competition, održava od 1982. uvijek u nekom drugom gradu SAD-a ili Kanade, a ove je godine finale bilo krajem lipnja u Indianapolisu. Nagrada, osim novčanog iznosa, donosi i snimanje CD-a za kuću Naxos te turneju od pedesetak koncerata po SAD-u i Kanadi, napisao je u prijedlogu za dodjelu Nagrade ugledni hrvatski gitarist i profesor István Römer.
Peretić redovito nastupa u raznim komornim skupinama, a kao solist je nastupao i sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim solistima i dr. Ti hvalevrijedni podaci Peretićeva umjetničkog razvoja afirmiraju potrebu da mu vlastita sredina s poštovanjem potvrdi da je prepoznala njegove umjetničke rezultate i da se ponosi tim putem koji ga je vinuo na sam vrh današnje gitarističke scene.

Nagrada se  sastoji od novčanog iznosa, diplome i koncerata u suradnji sa Zorin domom Karlovac, Glazbenim večerima u sv. Donatu  te podrške u razvoju karijere. Nagrada nosi ime počasnog predsjednika Hrvatske glazbene mladeži, direktora opere HNK u Zagrebu, direktora ansambla Lado, dugogodišnjeg ravnatelja i počasnog člana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
Glavni sponzor nagrade je HEP.
Kroz dodjelu ugledne nagrade „Ivo Vuljević“ za sveukupno glazbeno djelovanje, mladi umjetnici dobivaju priliku predstaviti svoje djelovanje široj publici. Mnogi dosadašnji dobitnici postigli su vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.
Sa željom da očuva i podrži kulturnu scenu u Hrvatskoj, HEP već dugi niz godina podupire projekte iz područja umjetnosti i kulture. Kao sponzor ove nagrade, HEP dokazuje svoje nastojanje da pomogne u promociji hrvatske kulture i pomogne nadarenim umjetnicima.
Dosadašnji dobitnici Nagrade „Ivo Vuljević“ su: Radovan Vlatković, Lidija Horvat, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang i Igor Lešnik, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Ansambl Cellomania (posebno priznanje u povodu 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas, Franjo Bilić, Sara Glojnarić, Mia Pečnik, Martina Jembrišak, Lovre Marušić i Darija Auguštan.

Nagrada „Ivo Vuljević održava se u produkciji Hrvatske glazbene mladeži i Glazbene mladeži Zagrebačke županije.
Uz HEP podupiratelji Nagrade su Ministarstvo kulture i medija RH i  Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagrebački solisti, Zorin dom Karlovac i  Glazbene večeri u sv. Donatu, te sponzori nagrade - TIS Grupa, restoran “Gallo” i vinarija „Krauthaker“.

 

NAGRADA „IVO VULJEVIĆ“ ZA 2023. GODINU

 

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ
raspisuje

NATJEČAJ

za dodjelu nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za sveukupno djelovanje mladih glazbenika s naglaskom na najistaknutije umjetničko ostvarenje u 2023. godini.
Predloženi mogu biti mladi glazbenici državljani RH, pojedinačno te vokalni i instrumentalni ansambli.
Svi prijavljeni na dan 31. prosinca 2023. godine moraju biti mlađi od 30 godina.
Pravo podnošenja prijedloga imaju pojedinci, udruge, ustanove i organizacije.

Nagrada „Ivo Vuljević“ za 2023. godinu sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru dodjele Nagrade „Ivo Vuljević“ za 2023. godinu u suradnji sa Zagrebačkim solistima te koncerta u Zadru u suradnji s Festivalom Glazbenih večeri u Sv. Donatu.
Svečano uručenje Nagrade, uz prigodan koncert dobitnika/ce održat će se 7. prosinca 2023. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana.

Rok za podnošenje prijedloga je subota, 11. studenog 2023. godine.
Prijave moraju sadržavati biografije glazbenika, pregled djelovanja i najistaknutijih umjetničkih ostvarenja u 2023. godini te kratko obrazloženje.

Prijave treba poslati na adresu:

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ
Ul. Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb
s naznakom: ZA NATJEČAJ.

Zagreb, 11. listopada 2023. godine

 

SVEČANA DODJELA NAGRADE HRVATSKE GLAZBENE MLADEŽI
‘‘IVO VULJEVIĆ’’ ZA 2022. GODINU

vuljević

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želimo posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine, a ove posebice jubilarno – i to po trideseti puta dodjeljujemo i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

Zagreb, 23. studenoga 2022. – Ovogodišnja 35. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladoj sopranistici Dariji Auguštan, a svečano uručenje održat će se 7. prosinca 2022. s početkom u 20 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Obrazloženje Nagrade za dobitnicu Dariju Auguštan, sopran

Nerijetko se kaže da biti obdaren lijepim glasom znači istinski Božji dar. Jamačno, u tome ima istine, međutim, dužnost je onoga koji je tako obdaren taj dar uobličiti svojom osobnošću kako bi pjev postao umjetnički čin i doživljaj.
Taj je spoj – izvanrednu ravnotežu i spajanje lijepoga glasa i vlastita duhovnog sadržaja - postigla ovogodišnja dobitnica Nagrade Ivo Vuljević, sopranistica Darija Auguštan, upravo se po tome izdvojivši u ovogodišnjoj iznimno jakoj konkurenciji mnogih mladih izvrsnih glazbenika s raznih područja, od kojih su mnogi već postigli niz zapaženih uspjeha.
Da su mnogi već prepoznali vrijednost njezinih interpretacija dokazuju ne samo brojni nastupi i opsežan repertoar što ga je do sada savladala, nego i brojne prestižne nagrade koje je osvojila i u zemlji i u inozemstvu.
A interpretacije Darije Auguštan iskazuju podjednako visoku razinu tehničkog umijeća kao i dobro obrazovanje na području poznavanja stilova, ali i bogat emocionalni svijet iz kojega prozlazi suptilna lirska izražajnost njezinih izvedbi i taj spoj ju predstavlja kao umjetnicu čije izvedbe postižu mahom najviše ocjene za umjetničke dosege.
Bude li i ubuduće njegovala taj suptilni spoj tehničkog umijeća i pouzdanosti i bogatstvo sadržaja svojih interpretacija realno je za sopranisticu Dariju Auguštan očekivati izvanrednu umjetničku budućnost.
Odluka o nagradi donijeta je jednoglasno.
Ocjenjivački sud: mo Tonći Bilić, predsjednik, mr. sc. Naima Balić, red. prof. Anđelko Krpan,
akademik Frano Parać, red. prof. Berislav Šipuš.

 

Darija Auguštan (Zagreb, 1996.) jedna je od najtraženijih mladih glazbenica. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović - Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Njezin lirski sopran karakterizira jako lijepa boja, tehnička izvrsnost, sonornost te je iznimno ugodan za slušatelja. Bez obzira na njezine godine, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama različitih glazbenih stilova u gotovo svim hrvatskim opernim kućama, a odnedavno je izlazi a solističkog ansambla Zagrebačke opere u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Najzapaženiji nastupi u sklopu produkcije Muzičke akademije: Liška Bystrouška - Lukava mala lisica L. Janaček (2017), Fiordiligi - Così fan tutte W.A Mozart. (2018) u HNK u Zagrebu. American Medley – izbor iz Porgy and Bess G. Gershwin (2018) i 9. simfonija L. van Beethoven (2019), KD Vatroslava Lisinskog. Cendrillon - Cendrillon J. Massenet, Dvorana Blagoje Bersa (2020). Suor Angelica - Suor Angelica et autres soeurs - pasticcio opera, J.S. Bach: Markus-Passion, BWV 247, G.B. Pergolesi: Stabat Mater, Dvorana BB (2021).

Profesionalni debiji: Prva dama – Čarobna frula W.A. Mozart, HNK Zagreb (2019); Grofica Marica – Grofica Marica E. Kálmán, Zagrebačko kazalište Komedija (2019); Micaëla
- Carmen G. Bizet, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (2020/2021); Sifare – Mitridate, Re di Ponto W.A.Mozart, Teatro Olimpico di Vicenza, IT (2021); Euridika – Orfej i Euridika C.W. Gluck, HNK Zagreb (2021); Pamina – Čarobna frula W.A. Mozart, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (2021) i HNK Zagreb (2022), Bastienne - Bastien i Bastienne W.A. Mozart, HNK Varaždin (2022); Lauretta – Gianni Schicchi G. Puccini, HNK Ivana pl. Zajca/Savonlinna Oopperajulhat, Finska (2022), Annina - La Traviata, Royal Opera House Muscat, Oman (2022).
Nastupa često solistički sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom te Zborom HRT-a i Ansamblom CANTUS. Također snima cikluse pjesama Z. Novačića, Ive Paraća i dr. za fonoteku HRT-a.
Često izvodi i oratorije: Hrvatska misa - B. Papandopulo, Stabat Mater - G.B. Pergolesi, Johannes-Passion i Markus-Passion - J.S. Bach, Requiem i Velika c-mol misa -
W.A. Mozart, Gloria - A. Vivaldi, Requiem - G. Faure, Magnificat i Salve Regina - Z. Novačić.
Uz to redovno održava solističke recitale uz pijaniste kao što su Dora Iveković, Viktor Čižić i Danijel Gašparović.


Nagrade: 1. nagrada na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler (2014); 1. nagrada na natjecanju HDGPP-a (2015); 1. nagrada na međunarodnom natjecanju Lav Mirski (2016); 2. nagrada na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za Lions Grand Prix (2017); 1. nagrada na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2017); 5. mjesto na međunarodnom natjecanju Ferruccio Tagliavini u Austriji (2018); nastupa u finalu natjecanja 16° Concorso internazionale di canto cameristico per voce sola con accompagnamento di pianoforte u Italiji (2018); 1. nagrada i posebne nagrade: suradnja s Royal Opera House Muscat i Festival Callas 21.23 di Sirmione na međunarodnom natjecanju Mario Orlandoni, Italija (2021); uloga Sifara u operi Mitridate, Re di Ponto W.A. Mozart, te posebna nagrada Fondazione Renata Tebaldi na međunarodnom natjecanju Concorso lirico Tullio Serafin, Italija (2021); 1. nagrada na međunarodnom natjecanju Mikuláš Schneider - Trnavský, Slovačka (2021); 2. nagrada na 11. međunarodnom natjecanju Stanislaw Moniuszko, Poljska (2022), 1. nagrada na međunarodnom natjecanju Zinka Milanov, Hrvatska (2022); 1. nagrada i nagrada publike na 30. Međunarodnom glazbenom natjecanju Tomas Kuti u organizaciji Lions kluba inernational. Stipendistica je istaknute umjetnice Mirjane Bohanec Vidović te dobitnica prestižne nagrade za Mladog glazbenika 2021. godine koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija. Dobitnica je i nagrade publike Sarah Bernhardt za najbolju gostujuću umjetnicu u HNK Zajc u sezoni 2021/2022 za ulogu Pamine u Čarobnoj fruli.

Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumištva za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u kategoriji opera, za ulogu Laurette u operi G. Puccinija: Gianni Schicchi u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i HNK u Osijeku.

Surađivala je s renomiranim umjetnicima kao što su: mo. Mladen Tarbuk, mo. Tomislav Fačini, mo. Uroš Lajovic, mo. Franz Anton Krager, mo. Nikša Bareza, mo. Marcello Mottadelli, mo. Valentin Egel, mo. Darijan Ivezić, mo. Luka Vukšić, mo. Luca Oberti, mo. Srboljub Dinić, mo. Tonči Bilić, mo. Philipp von Steinaecker, mo. Ivan Repušić, mo. Ivo Lipanović, mo. Gianpaolo Bisanti, mo. Placido Domingo, rež. Dora Ruždjak Podolski, rež. Krešimir Dolenčić, rež. Ozren Prohić, rež. Mathias Behrends, rež. Marin Blažević, rež. Arnaud Bernard, rež. Natale de Carolis, rež. Renata Carola Gatica, rež. Fabrizio Melano, rež. Marta Domingo.

Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker.

 

34. Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži

U obrazloženju Nagrade Ocjenjivački sud istaknuo je: „Mekan i odmjeren udar prstom o tipku, uvijek smislom povezan s onim što je prethodio kao i s onim što slijedi, a tako i s cjelinom protoka glazbenih misli; osim što je odmjeren, udar uvijek zatitra ljepotom. Taj osjećaj za ljepotu tona prirođen je dar pijanista Lovre Marušića i on ga iskazuje prirodno poput disanja, ipak uvijek svjestan da intuicija nije dovoljna i da um i znanje itekako podupiru taj dar pri građenju umjetničke interpretacije.“

Lovre Marušić

Ovogodišnji članovi Ocjenjivačkog suda bili su: maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr.sc. Naima Balić, , red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš. Intenzitet doticaja s tipkom uvijek u funkciji zvuka koji će proizvesti, osjećaj za kantilenu, naracija usklađena s interpretiranim stilskim značajkama, uravnoteženi smisao za građenje cjeline i, dakako, bogata i izražajna tonska ljestvica – sve su to značajke pijanista Lovre Marušića dodali su članovi žirija.

Marušić je nositelj više nagrada i pobjednik na više uglednih natjecanja, od kojih je posljednje, ono u Clevelandu, među najvećima. Naime, na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u osvojio je srebrnu medalju. Svoj izniman talent Marušić je njegovao tijekom svog školovanja kod prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu, profesora Rubena Dalibaltayana i Ljubomira Gašparovića u Zagrebu, Natalije Trull u Moskvi i Grigoryja Gruzmana u Weimaru. Rad koji je time obuhvaćen, neprestana misao o glazbi, podrazumijevaju se za umjetnika njegova senzibiliteta.

Uspjesi su posljedica osviještenoga radnog i emocionalnog procesa i dokazuju da njegova interpretacija na djelotvoran način afirmira određena estetska gledišta jer s lakoćom uspijeva uspostaviti suptilnu komunikaciju između glazbenog djela i njegova slušača. Pritom nije nevažno zaključiti kako je Marušić, djelujući kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u mogućnosti prenositi tako oblikovani svjetonazor na mladi pijanistički naraštaj. Ugledna nagrada nazvana po dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću i počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dodjeljuje se više od tri desetljeća kako bi se podržao rad mladih nadarenih umjetnika, istaknula njihova glazbena ostvarenja i promovirala umjetnost.

Dobitnici nagrada su brojni mladi glazbenici solisti kao i komorni ansambli koji su svojim djelovanjem ostvarili izuzetne uspjehe u zemlji i inozemstvu. Dodjelu Nagrade Ivo Vuljević koju organizira HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije i HAZU podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAZU, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker. Glavni sponzor ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević je HEP koji dugi niz godina podupire hrvatsku kulturu, mlade i obrazovanje.


 

33. Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži

Svaki projekt Hrvatske glazbene mladeži, a ima ih previše da bi ovdje bili nabrajani, ima osmišljenu i korisnu zadaću podjednako u pomoći koja se pruža mladim umjetnicima na početku karijere, kao i u odgoju mlade publike i njezinu obrazovanju te pripremanju za budućnost u kojoj će svijest o važnosti glazbe i umjetnosti u cjelini kao dijela nacionalne kulture biti nezaobilazni dio svakodnevice.

Upravo iz tog motrišta valja procjenjivati značenje i težinu Nagrade Ivo Vuljević, koja iz godine u godinu, više od tri desetljeća, prepoznaje najvrjednije umjetničke osobnosti među mladim glazbenicima i vodi računa o cjelokupnom liku mlade osobe i perspektivi koju takav mladi umjetnik već naznačuje ili možda tek daje naslutiti.

Hrvatska glazbena mladež od 1988. godine dodjeljuje godišnju Nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika, ove godine 9. prosinca u Atriju palače HAZU u Zagrebu. Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa, koncerta te pomoći u razvoju karijere u Hrvatskoj i inozemstvu u narednim godinama. Nagrada nosi ime Ive Vuljevića (1919.-1986.), doživotnoga počasnog predsjednika Hrvatske glazbene mladeži, glavnoga glazbenog urednika Radio Zagreba, direktora opere HNK u Zagrebu, direktora ansambla LADO, dugogodišnjeg ravnatelja i počasnog člana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Dodjelom nagrade usmjerava se pozornost javnosti na talent, trud, sposobnosti i glazbeničke osobnosti mladih umjetnika. Niz imena dobitnika nagrada u proteklim godinama dovoljno govori da je «sluh u HGM bio «dobar i izoštren» te da je dobro iščitana budućnost tih mladih glazbenika koji danas čine našu najbolju «glazbenu reprezentaciju» na svjetskim pozornicama. U takvim nastojanjima Hrvatska glazbena mladež ima brojne podupiratelje i partnere. To su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ansambl Zagrebačkih solista, Tis Grupa, Glazbena mladež Zagrebačke županije i HEP- Hrvatska elektroprivreda kao glavni sponzor.

Ove godine ocjenjivački sud u sastavu Mo Tonči Bilić, predsjednik, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i red. prof. Berislav Šipuš nije imao lak zadatak – izabrati najboljeg. Između 11 kandidata, solista i ansambala koje su predložile ugledne umjetničke institucije i udruženja i pojedinci, posebno su se istaknule dvije mlade glazbenice. Tako je 33. Nagrada Ivo Vuljević za 2020. godinu pripala harmonikašici Martini Jembrišak i pijanistici Miji Pečnik. Gala koncert i dodjela Nagrade održat će se sukladno svim epidemiološkim mjerama, a više informacija možete pronaći na hgm.hr mrežnim stranicama.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević su:
Radovan Vlatković, Lidija Horvat Dunjko, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang Igora Lešnika, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Cellomania Valtera Dešpalja (povodom 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas, Franjo Bilić i Sara Glojnarić.

 

Obrazloženje Nagrade Ivo Vuljević za 2020. godinu

Martina Jembrišak

Martina JembrišakKroz više od tri desetljeća postojanja Nagrade Ivo Vuljević ocjenjivački su se sudovi različita sastava stručnjaka uvijek suočavali sa složenom odgovornošću odabira najboljeg. Bila su to uvijek istodobno i teška, ali i obogaćujuća profesionalna i ljudska iskustva koja su uvijek iznjedrila – kao što je budućnost mladih otkrivala – ispravne stručne odluke. I ove godine nije bilo lako, iako je sretna okolnost kad vlastita sredina može predložiti brojne mlade glazbenike.
Ipak, uvijek postoje razlozi zašto na kraju netko pobjeđuje. Kada je posrijedi mlada osoba koja besprijekorno vlada svojim glazbalom, u popisu nagrada bilježi ih više desetaka, a kalendar joj je ispunjen gostovanjima na svim stranama svijeta, pa ih je teško u ovoj prigodi i nabrajati, tada ocjenjivački sud zastane i obnovi sjećanja na izvanredne izvedbe mlade harmonikašice Martine Jembrišak, kojoj je uspjelo prekoračiti onu čarobnu imaginarnu granicu, nerijetko neopravdano punu predrasuda, što dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu. Pritom nije posrijedi samo virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički relevantnom.
Usto, svjesna nedostatka prave literature za njezino glazbalo, Martina Jembrišak sve čini kako bi tu literaturu obogatila. S tom je idejom ove godine ostvarila online projekt 60secondsofaccordion koji je znatno proširio postojeću literaturu za harmoniku. Doda li se tome Martinina izrazita znatiželja za istraživanjem zvukovnih događaja u suradnji harmonike s drugim glazbalima, ističe se lik potpune mlade umjetnice, kojoj je s mnogo opravdanja jednoglasno dodijeljena Nagrada Ivo Vuljević.

 

Mia Pečnik

Mia PečnikPred nešto godina govorilo se o njoj kao o čudu od djeteta, a danas je pijanistica Mia Pečnik mlada žena čija se umjetnička zrelost ne mjeri godinama nego izraženom sviješću o stilu kojim želi umjetnički oblikovati svoj doživljaj glazbe. Ona je osoba s perspektivom i jasnim pogledom na umjetnost koju je izabrala.
Rijetki su mladi glazbenici u čije životopise bude upisano više od osnovnih podataka. Za Miju Pečnik, međutim, ne vrijedi takvo pravilo jer umjetnički rezultati koje je nanizala bili bi i više nego vrijedni i umjetnicima s mnogo više godina i umjetničkog te životnog iskustva.
S više od 50 nagrada – dakako, pretežno prvih - na natjecanjima podjednako u zemlji kao i u svijetu, Mia je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja. Pobjednički je duh, samopouzdanje i profesionalna opremljenost vodi iz pobjede u pobjedu. Međutim, čini se važnijim reći kako je posrijedi izvanredno darovita osoba, besprijekorno razvijenih radnih navika i inteligencije. Njezine se interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe i, napokon, kako gradi cjelovitost djela kojeg interpretira.
Muzikalitet, sposobnost da uskladi izvrsno profesionalno vodstvo s vlastitim doživljajem glazbe te vladanje teorijskim disciplinama, omogućili su Miji da dosad ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika.
A taj repertoar ona izvodi ne samo tehnički superiorno, nego i sa suptilnim i zrelim osjećajem za interpretaciju, ostavljajući dojam izgrađene umjetničke osobnosti. Pokazala je to na mnogim gostovanjima i u zemlji i u svijetu, gostujući s jednakom umjetničkom sigurnošću u njujorškom Carnegie Hall-u, kao i predstavljajući Hrvatsku na gostovanju sa Zagrebačkom filharmonijom u Kuvajtu. Posljednjih godina, otkako studira u Njemačkoj, osvaja i njemačke koncertne pozornice, što je vidljivo i iz angažmana koje bilježi za naredne dvije sezone
Svi ti argumenti nedvoumno pokazuju da je pijanistica Mia Pečnik itekako zaslužila jednoglasnu odluku ocjenjivačkog suda  da joj se dodijeli Nagrada Ivo Vuljević za 2020. godinu.

 

Program gala koncerta i svečane dodjele Nagrade Ivo Vuljević za 2020. godinu

Atrij palače HAZU
9. prosinca 2020. u 20.00 sati

Zagrebački solisti
Sara Glojnarić, dobitnica Nagrade Ivo Vuljević za 2019. godinu

Uvodna riječ predstavnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Proglašenje dobitnika za 2020. godinu i uručenje Nagrade Ivo Vuljević
Nagradu uručuje maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži
Dobitnice Nagrade su Matrina Jembrišak, harmonika i Mia Pečnik, glasovir

Luka Sorkočević
Simfonija br. 3 u D duru
            Allegro
            Andante
            Presto

Sara Glojnarić
Sugarcoating#2 za glasovir, klarinet i violončelo
Katarina Krpan, glasovir, Marko Zavišić, klarinet, Smiljan Mrčela, violončelo

Zoran Juranić
Iz suite Bersiana: Valcer, Intermezzo i Finale