HGM :: natjecanja i nagrade

Natjecanja i nagrade

30. godina Nagrade Ivo Vuljević

vuljević

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želimo posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine, a ove posebice jubilarno – i to po trideseti puta dodjeljujemo i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

raspisuje

NATJEČAJ

za dodjelu nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za sveukupno djelovanje mladih glazbenika s naglaskom na najistaknutije umjetničko ostvarenje u 2018. godini

Predloženi mogu biti mladi glazbenici, državljani RH pojedinačno, te vokalni i instrumentalni ansambli. Svi prijavljeni na dan 31. prosinca 2018. godine moraju biti mlađi od 30 godina.

Pravo podnošenja prijedloga imaju pojedinci, udruge, ustanove i organizacije. Nagrada „Ivo Vuljević“ za 2018. godinu sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Hrvatske glazbene mladeži.

Svečano uručenje Nagrade, uz prigodan koncert dobitnika/ce održat će se 8. prosinca 2018. godine u Atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rok za podnošenje prijedloga je srijeda, 9. studenog 2018. godine. Prijave moraju sadržavati biografije glazbenika, pregled djelovanja i najistaknutijih umjetničkih ostvarenja u 2018. godini te kratko obrazloženje.

Prijave treba poslati na adresu: HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ Ul. Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb s naznakom: ZA NATJEČAJ.

Nagrada je nazvana po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada dodijeljena je nizu mladih glazbenika solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Pročitajte više

NATJECANJE PAPANDOPULO

 

ZVIJEZDE KOJE DOLAZE, pozornica najboljih mladih glazbenika Hrvatske
26. listopada 2017. u 19.30
Velika dvorana KDVL

U nastojanju da mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruže što više profesionalnih mogućnosti te da ih već tijekom školovanja upute u složenost klasične glazbene scene, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija
pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika
Papandopulo. Papandopulo je godišnja manifestacija u više natjecate-ljskih kategorija otvorena glazbenicima iz Hrvatske, kao i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, ovo natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

Zašto Papandopulo?
Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu.
Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. godine, nakon bogatog stvaralačkog života koji je trajao više od šest desetljeća.

Ove se godine Natjecanje Papandopulo održava u pet kategorija – glasovir, pjevanje, rog, truba, trombon i tuba.
Završni će koncert pobjednici održati uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Glazba i pokret
12. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

23.- 25. studenoga 2018. Centar za kulturu Trešnjevka

10. Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE

23.-25. studenoga 2018. Centar za kulturu Trešnjevka

GALA KONCERT

25. studenoga 2018. u 18 sati Centar za kulturu Trešnjevka

Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu. Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska, čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

POZIV NA NATJECANJE I PRAVILA ZA PLESAČE SUVREMENOG PLESA

NATJECATELJSKE KATEGORIJE:

A kategorija od 6 do 10 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 11 godina.) Kandidati kategorije A trebaju pripremiti jednu koreografiju u trajanju do 2.00 minute u koreografiji svog mentora ili pedagoga.

B kategorija od 11 do 13 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 14 godina.)

C kategorija od 14 do 15 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 16 godina.)

D kategorija od 16 godina

Kandidati kategorije B, C i D natječu se izvođenjem zadane i koreografije po vlastitom izboru.

Obavezna B koreografija, Aleida Viduka, gledati nakon 1 min i 24 sek. https://youtu.be/nK3qwlxE7Lg

Obavezna C koreograija, Zagorka Živković https://www.youtube.com/watch?v=6b9CfCEg7V0&t=845s

Obavezna D koreografija, Remus Dimache https://www.youtube.com/watch?v=vd5IYTMQpj8

Rok za prijavu je 20. 10. 2018.

Prijavnica za natjecanje

Kontakt: Sandra Čule, 099 3126 563, hgm@hgm.hr

Pročitajte više

11. Imagine Croatia

imagine croatiaNatječaj za mlade glazbenika i glazbenice u dobi od 12 do 20 godina. Festival je je prigoda za njihovo javno predstavljanje publici i promociju glazbe koju izvode. Natjecatelji moraju biti u mogućnosti izvesti program do 30 minuta glazbe u kojem se posebno cijene vlastite skladbe.

2. i 3. prosinca 2017. International Showcase
4. prosinca 2017. Finale 11. Imagine Croatia

imagine
finale 11. imagine croatiaRadost slikanja uz glazbu - NATJEČAJ


Impresionizam Claudea Debussyja

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, u ovom slučaju: glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da učenike upoznaju s impresionizmom, kako na području glazbe, tako i slikarstva te poezije, prije samog pristupanja Natječaju.

Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i
likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine.
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: četvrtka, 1. ožujka 2018. na adresu:
Hrvatska glazbena mladež, Trg Stjepana Radića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj,
glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.

Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije u 9. travnja 2018.

 

UVJETI NATJEČAJA:
1. Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske
2. Svako dijete, svaki učenik se može natjecati s jednim likovnim djelom
3. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama
4. Na poleđini rada potrebno je napisati: Ime i prezime učenika-autora, razred koji pohađa; ime vrtića/škole; grad, adresu i broj
telefona škole; ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora; kompozitora i naziv glazbenog djela koje se slušalo. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, iste je potrebno priložiti na listu papira formata A4.
Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
5. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, ako i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

 

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

 

Pročitajte više