HGM :: natjecanja i nagrade

Natjecanja i nagrade

30. godina Nagrade Ivo Vuljević

vuljević

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želimo posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine, a ove posebice jubilarno – i to po trideseti puta dodjeljujemo i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

raspisuje

NATJEČAJ

za dodjelu nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za sveukupno djelovanje mladih glazbenika s naglaskom na najistaknutije umjetničko ostvarenje u 2019. godini

Predloženi mogu biti mladi glazbenici, državljani RH pojedinačno, te vokalni i instrumentalni ansambli. Svi prijavljeni na dan 31. prosinca 2019. godine moraju biti mlađi od 30 godina.

Pravo podnošenja prijedloga imaju pojedinci, udruge, ustanove i organizacije. Nagrada „Ivo Vuljević“ za 2019. godinu sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Hrvatske glazbene mladeži.

Otvorenje Natječaja 1. listopada 2019.

Zatvaranje Natječaja za prijedloge za Nagradu Ivo Vuljević 4. studenog 2019. godine

Prijave treba poslati na adresu: HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ Ulica kneza Mislava 18, 10000 Zagreb s naznakom: ZA NATJEČAJ.Gala koncert i svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević za 2019.

Atrij palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
5. prosinca 2019. u 20.00 sati

Zagrebački solisti
Franjo Bilić, čembalo – dobitnik nagrade za 2018.

Program:
Johann Sebastian S. Bach: Koncert za čembalo i gudače u d-molu, BWV 1052
Davor Bobić: Praizvedba (za solo čembalo)
Edvard Grieg: Holberg suita, op.40

Proglašenje laureata za 2019. i uručenje nagrade

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Osim organiziranja koncertnih nastupa, Hrvatska glazbena mladež od 1988. godine dodjeljuje i godišnju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika u tekućoj godini na kraju godine, ove godine 8. prosinca u Atriju palače HAZU.

Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta.
Nagrada je nazvana po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.).

Prvi dobitnik Nagrade bio je danas glasoviti hornist Radovan Vlatković. Od tada dodijeljena je nizu mladih glazbenika solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević: Radovan Vlatković, Lidija Horvat, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang i Igor Lešnik, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Ansambl Cellomania i Valter Dešpalj (posebno priznanje u povodu 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić , Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas i Franjo Bilić.

 

vuljevićSara Glojnarić
skladateljica
dobitnica Nagrade Ivo Vuljević za 2019. godinu

Obrazloženje nagrade
Ovogodišnji Ocjenjivački sud Hrvatske glazbene mladeži za Nagradu Ivo Vuljević imao je tešku zadaću. Predlagači su istaknuli nekolicinu uistinu vrijednih mladih kandidata i svaki bi između njih zaslužio biti dobitnik te ugledne nagrade.
Ipak, jedan je prijedlog izazvao posebnu pozornost, a neke su spoznaje o profesionalnom napredovanju i uspjesima kandidatkinje bile presudne za konačnu odluku.
Riječ je o skladateljici Sari Glojnarić, iznimnoj mladoj osobi, koja je u nevelikom broju godina osvojila europski prostor suvremene glazbe originalnim idejama te zrelim i sadržajnim načinom njihova oblikovanja. «Moj rad je interdisciplinaran, multimedijalan i multi-senzoran, pod snažnim utjecajem estetskih i sociopolitičkih posljedica pop kulture», opisuje svoj skladateljski svjetonazor skladateljica, koji sustavno razvija kroz niz ostvarenja za komorne sastave i orkestar, ali i video radove te multi senzorske instalacije. Tako neprestance preispituje mogućnosti, domete i značenje vlastitih ideja. U središtu je uvijek zvuk, a njegovo se oblikovanje relacionira u odnosu na izabrani ansambl, instalaciju, ljudski glas... Interakcija, linije doticanja su one koje vladaju cjelinom. Prof. Stephan Winkler nakon izvedbe djela Pray, chuck, come hither u Berlinu istaknuo je «izvanredan suverenitet u skladateljskom pristupu glasu, osobito glasu na pozornici», a mi se sjećamo uspjeha zagrebačke izvedbe suptilne lutkarske predstave Žabica kraljica na Muzičkom biennalu Zagreb.
Dosadašnji opus Sare Glojnarić pozamašan je, uzmu li se u obzir njezine mladenačke godine. Nagrade i pozitivne ocjene redovito prate njezina djela, pa nije naodmet spomenuti da je Sara Glojnarić – uz niz drugih nagrada - 2018. osvojila uglednu Kranichstein Musikpreis u Darmstadtu i prva je dobitnica te nagrade u Hrvatskoj, a ove je godine pobijedila na natječaju Deutsche Oper Berlin za komornu operu. Prije nje se od hrvatskih skladatelja takvom narudžbom mogao pohvaliti još samo Milko Kelemen.
Kamo će dalje voditi Saru Glojnarić njezin skladateljski obzor? Čini se da ona točno razabire puteve, a već je sada jasno da je glazba njezin život i da će njezino duhovno i emocionalno bogatstvo ostvariti djela koja će biti ponos hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.
Ocjenjivački sud radio je u sastavu: maestro Tonči Bilić, predsjednik, prof. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać, prof. Berislav Šipuš i Naima Balić.

Životopis
Sara Glojnarić (8. siječnja 1991.) skladateljica je čija se djela bave estetikom i širim sociopolitičkim kontekstom pop kulture. Studirala je kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Davorina Kempfa, a studij je nastavila na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Stuttgartu u razredu prof. Martina Schüttlera, gdje je i magistrirala.
Njezine su se skladbe izvodile na koncertnim podijima i u radijskim eterima mnogih zemalja (Njemačka, Austrija Koreja, Švedska, Norveška, Slovenija, Španjolska, Argentina, Poljska, Češka i dr.). U Hrvatskoj je nagrađena Rektorovom nagradom za sudjelovanje u HR projektu, Nagradom Rudolf i Margita Matz Hrvatskog društva skladatelja za najuspješnijega mladog skladatelja te Nagradom Zagrebačke županije za iznimni doprinos i promociju hrvatske kulture u zemlji i svijetu.
Njezin skladateljski opus obuhvaća ne samo djela za komorne ansamble i orkestar, nego i video radove i multisenzoričke instalacije. Interpreti njezinih djela su međunarodno priznati ansambli za suvremenu glazbu (Ensemble Musikfabrik, Neue Vocalisten, Trio Catch, Ensemble Mimitabu, Sarah Maria Sun, The Black Page Orchestra, Simfonijski orkestar HRT) na festivalima kao što su ECLAT Festival Stuttgart, Wittener Tage für neue Kammermusik, Ultraschall Festival Berlin, Darmstädter Ferienkurse, Izlog suvremenog zvuka, Muzički biennale Zagreb i dr.
U koncertnoj sezoni 2019./20. Sarina će djela premijerno izvesti ugledni ansambli kao što su Ensemble E-MEX Köln, Ensemble Recherche, Ensemble Adapter i Ensemble Mosaik pod ravnanjem Ennoa Poppea, koji su je odabrali da bude composer-in-residence u Positanu. Rezidencija pod nazivom Progetto Positano zajednički je projekt Ensemble-a Mosaik, Ernst von Siemens Musikstiftung-a i Wilhelm Kempf Kulturstiftung-a.
Sara Glojnarić dobitnica je prestižne Kranichsteiner Musikpreis 2018., skladateljske nagrade koju dodjeljuje međunarodni žiri u sklopu Ljetnih tečajeva u Darmstadtu, a pobjednica je Međunarodnoga skladateljskog natjecanja 2019. koje je raspisala Berlinska državna opera.
Od 2019. djeluje u okviru izdavačke i produkcijske kuće Julianne Klein iz Berlina i stipendistica je njemačke umjetničke zaklade Kunststiftung Baden-Württemberg.

Pročitajte više

NATJECANJE PAPANDOPULO

 

ZVIJEZDE KOJE DOLAZE, pozornica najboljih mladih glazbenika Hrvatske
26. listopada 2017. u 19.30
Velika dvorana KDVL

U nastojanju da mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruže što više profesionalnih mogućnosti te da ih već tijekom školovanja upute u složenost klasične glazbene scene, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija
pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika
Papandopulo. Papandopulo je godišnja manifestacija u više natjecate-ljskih kategorija otvorena glazbenicima iz Hrvatske, kao i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, ovo natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

Zašto Papandopulo?
Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu.
Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. godine, nakon bogatog stvaralačkog života koji je trajao više od šest desetljeća.

Ove se godine Natjecanje Papandopulo održava u pet kategorija – glasovir, pjevanje, rog, truba, trombon i tuba.
Završni će koncert pobjednici održati uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Glazba i pokret
13. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

6.- 8. prosincaa 2019. Centar za kulturu Trešnjevka

10. Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE
6. - 8. prosinca 2019. Centar za kulturu Trešnjevka
Proglašenje pobjednika i gala predstava u Centru za kulturu Trešnjevka, 8. prosinca u 18.00 sati.
Ulaz slobodan.

Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih
mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska, čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

POZIV NA NATJECANJE I PRAVILA ZA PLESAČE SUVREMENOG PLESA:

1.NATJECATELJSKE KATEGORIJE
A kategorija od 6 do 10 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 11 godina.)
Kandidati kategorije A trebaju pripremiti jednu koreografiju u trajanju do 2.00 minute u koreografiji svog mentora ili pedagoga.

B kategorija od 11 do 13 godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 14 godina.)

B kategorija 2 video

C kategorija od 14 do 15  godina (svi prijavljeni na dan početka Natjecanja trebaju biti mlađi od 16 godina.)

D kategorija od 16  godina

Kandidati kategorije B, C i D natječu se izvođenjem zadane i koreografije po vlastitom izboru.
Zadane koreografije biti će dostupne na web stranici HGM-a od 10.10.2019.
Kotizacija prilikom prijave iznosi 250 kuna.

Rok za prijavu je 1.11.2019.
Prijavnicu  potražite na www.hgm.hr
Kontakt: Sandra Čule, 0993126563, hgm@hgm.hr

Prijavnica za natjecanje
prijavnicu prvo "skinite" na svoje računalo, otvorite u AdobeAcrobatu i onda popunite, ispišite ili pošaljite.

Pročitajte više

12. Imagine Croatia

imagine croatiaNatječaj za mlade glazbenika i glazbenice u dobi od 12 do 20 godina. Festival je je prigoda za njihovo javno predstavljanje publici i promociju glazbe koju izvode. Natjecatelji moraju biti u mogućnosti izvesti program do 30 minuta glazbe u kojem se posebno cijene vlastite skladbe.

imagine
finale 11. imagine croatia

Radost slikanja uz glazbu - NATJEČAJ


Tjedan glazbe – Beethoven, glazba titana

NATJEČAJ
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe Ludwiga van Beethovena, jednoga od najvećih skladatelja svih vremena.
Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporučamo voditeljima da prije pristupanja natječaju učenike upoznaju s prvim desetljećima 19. stoljeća, iznimno zanimljivim razdobljem, u kojem se – zahvaljujući Beethovenu – postupno počeo mijenjati pristup stvaranju glazbenog djela.
Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

Natječaj se otvara u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine
Radove za natječaj moguće je donijeti ili poslati najkasnije do: petka, 10. travnja 2020. na adresu: 
Hrvatska glazbena mladež,Trg Stjepana Eadića 4, 10000 Zagreb
Nagrade: Sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj, glazbeno putovanje, knjige, DVD, pretplata Zagrebačke filharmonije i još mnogo drugih nagrada.
Najuspjeliji radovi bit će izloženi u predvorju Velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u vrijeme održavanja Tjedna glazbe za mlade, koji ćemo započeti konferencijom za medije 29. travnja 2020. u 10.00 sati.

 

UVJETI NATJEČAJA:
Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske;

  1. Svako dijete, svaki učenik može se natjecati s jednim likovnim djelom;
  2. Radovi mogu biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama;
  3. Na poleđini rada potrebno je napisati: ime i prezime učenika autora, razred koji pohađa, ime vrtića/škole, grad, adresu i broj telefona škole, ime i prezime odgajatelja/nastavnika – mentora, skladatelja i naziv glazbenog djela koje se slušalo.
  4. Ako je rad izveden u materijalu na kojem nije moguće upisati ove podatke, potrebno ih je priložiti na listu papira formata A4.
  5. Tablicu pronađite na: www.hgm.hr.
  6. Djela koja ne odgovaraju glazbenoj temi natječaja, kao i ona bez traženih podataka, neće moći sudjelovati na natječaju.

Tablica:

Ime i prezime učenika - autora:

Razred:

Ime škole:

Grad i adresa škole:

Broj telefona škole:

Ime i prezime nastavnika – mentora:

Kompozitor:

Naziv glazbenog djela:

 

Pročitajte više