HGM :: Natjecanje Mia Čorak Slavenska

Natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska"

 

15. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

NATJECANJE
24. - 26. studenog 2023. Centar za kulturu Trešnjevka
Proglašenje pobjednika i gala predstava u Centru za kulturu Trešnjevka, 26. studenog u 18.00 sati.
Ulaz slobodan.

Kotizacija prilikom prijave iznosi 35,00 €

Zadane koreografije:

Obavezna koreografija
B kategorija

https://youtu.be/f3NovPfdNfY?si=mpNa2vzo6m8qGnlq

https://youtu.be/5JB0HNoB9rA?si=b0u3RGjYNrHVZbGF
Koreografija:  Ilijana Lončar
C kategorija

Koreografija:  Renata Vraneković
D kategorija

Koreografija: Maša Kolar

Rok za prijavu je 13.studenog 2023.
Prijavnicu  potražite na poveznici
Kontakt: Sandra Čule, 099 3126 563, hgm@hgm.hr

 

 

 

Grad Zagreb, pa tako i Hrvatska, mogu se pohvaliti bogatom tradicijom u razvoju i njegovanju suvremenog plesnog izričaja. Pa ipak, koliko god bili zaljubljeni u plesnu umjetnost, mladi se rijetko odlučuju za tu profesiju  - bilo kao plesači bilo kao koreografi. Potreba iznalaženja novih načina približavanja ove najkompleksnije izvedbene umjetnosti djeci i mladima – kako u smislu  aktivnog bavljenja plesom kao profesijom, tako i u smislu  stvaranja educirane plesne publike - sve je snažnija.

Čak i kad bi u Hrvatskoj obrazovanje u suvremenom plesu bilo savršeno organizirano i djelovalo u savršenim uvjetima (od čega smo prilično daleko već i zbog centraliziranog sustava), formalno obrazovanje ne bi bilo dovoljno. Revije  i natjecanja, seminari, radionice, susreti  mladih plesača i  njihovih mentora  imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, podizanju standarda u svakom smislu, navikavanju na oštru konkurenciju i brušenje  doista darovitih pojedinaca,  spremnih na sva odricanja koja ovo zanimanje zahtijeva.

Jednako tako treba omogućiti mladim koreografima suvremenog plesa i klasičnog baleta da svoje kreativno stvaralaštvo prezentiraju na natjecanjima, kako bi potvrdili kvalitetu svog izričaja i dalje se kreativno razvijali. Budući da takvih natjecanja u nas gotovo da i nema, nerijetko potvrdu svog rada traže izvan Hrvatske.

Hrvatska glazbena mladež  pronalazi u ovom segmentu svoju ulogu i misiju kao jedina krovna udruga mladih i za mlade u glazbi koja putem izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja  potiče svestrani razvoj i unapređenje svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež, s posebnim naglaskom na glazbu i suvremeni ples unutar nje. Već gotovo 30 godina MKC HGM u Grožnjanu (od ove godine Svjetsko mjesto susreta glazbene mladeži – JMI World Meeting Centre)  organizira radionice suvremenog plesa i plesnog kazališta  za mlade, dajući mladima mogućnost  da intenzivno rade na upoznavanju i usavršavanju raznih plesnih tehnika i stilova, radeći  s vrsnim domaćim i inozemnim pedagozima i koreografima.

U nastojanju da ovo natjecanje postane tradicionalno, a s vremenom i međunarodno, svakako nam  je u interesu poticanje nacionalne i međunarodne afirmacije mladih suvremenih plesača i koreografa hrvatskih državljana te kulturno-turističke promidžbe Grada Zagreba kao regionalnog centra suvremenog plesa.

Od iznimne je važnosti pokrenuti i održati redoviti ritam nacionalnog natjecanja mladih  plesača i koreografa suvremenog plesa, unatoč svim postojećim problemima. Tako će mladi plesači biti motivirani da se, unatoč preopterećenosti i premorenosti, posvete svojoj umjetnosti i time napreduju. Osim toga, putem natjecanja mladi plesači nadilaze prosječnost, podižući tehničku i umjetničku razinu svoga plesnog izraza, a time i razinu hrvatskoga suvremenog plesa.

Upravo taj dodatni intenzivni rad, rad povrh redovite nastave, suština je koju nam donose natjecanja.  Konzistentnost i transparentnost pravila,  ugled institucija suosnivača, voditelja projekta te članova ocjenjivačkog suda jamstvo su vrhunske razine već njegova prvog izdanja, kao zaloga za budući uspjeh i značaj.

                                                                                                             Desa Virant i Dinko Bogdanić
                                                                                                             voditelji projekta natjecanja

 

 

Iznimno nam je zadovoljstvo objaviti da je najbolja mlada plesačica suvremenog plesa i pobjednica 11. natjecanja Mia Čorak Slavenska, Elena Beganović iz Velike Gorice.

elena beganović

 

Titulu najperspektivnije plesačice natjecanja Mia Čorak Slavenska pripala je Bruni Videka iz Splita.

Pobjednici u svim kategorijama.

svi pobjednici

Natjecatelji

natjecatelji


Mia Čorak Slavenska, najprestižnije natjecanje mladih plesača u dobi od 6 godina naviše, održano po jedanaesti puta u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka pod nazivom „Glazba i pokret“, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. Uz okupljenih 57 sudionika iz cijele Hrvatske, natjecanje je pokazalo izniman talent, trud, zalaganje i darovitost mladih zaljubljenika u plesni pokret, ali i pokazalo najbolje što u ovom trenutku u plesnom stvaralaštvu suvremenog izričaja Hrvatska ima. Natjecanje se održalo uz veliku potporu i suradnju s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Centrom za kulturu Trešnjevka i partnerom ArtHill agencijom.

 

Mia Čorak Slavenska

mia Čorak slavenska

Mia Čorak Slavenska rođena je u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine. Roditelji su joj bili Hedviga Palme-Čorak i Milan Čorak, ugledni ljekarnik. Od najranije mladosti posvetila se plesu i baletnoj umjetnosti, te je tijekom svoje duge i izuzetne karijere postala ne samo najveća hrvatska balerina, nego sasvim sigurno i jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20. stoljeća. Njezin internacionalni uspjeh započeo je kad je kao osamnaestogodišnja djevojka potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov! Tada je dr. Slavko Batušić, pišući o Miji u Hrvatskoj enciklopediji, zapisao: «Najveća i najnadarenija plesna umjetnica, koja je do danas proizašla iz hrvatskog naroda».
U to vrijeme ostvarila je glavne uloge u baletima: Šeherezada, Chopiniana, Žar ptica, Licitarsko srce, Imbrek z nosom, Karneval i Kopelija.
U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u tzv. Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, koji stiče kultni status. Susreće slavne ruske plesače, surađuje s tada mladom Janine Charrat, kojoj pomaže uvjerena u njezin talent. Na svoju prvu američku turneju odlazi 1938. kao članica Ballet Russe i od tada bez obzira na povremena gostovanja u Europi ostaje i živi u SAD. Udaje se za Kurta Neumanna, istaknutog austrijskog socijaldemokratskog političara koji napušta Beč sklanjajući se pred Hitlerom.
U svojem najplodonosnijem razdoblju od 1947.-1952. vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, a od 1952.-1954. zajedno s partnerom Fredericom Franklinom Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Posebno se proslavila ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom. U razdoblju 1956.- 1960. snima za TV i postaje zvijezda programa TV mreže NBC.
Na najpoznatijem kalifornijskom sveučilištu UCLA u Los Angelesu nastavlja raditi kao pedagog i ostaje zauvijek prvo ime plesne umjetnosti u Americi.
Mada daleko od domovine, nikad ne zaboravlja svoje korijene, noseći najljepše uspomene na rodni Slavonski Brod i posebno na Zagreb. Kontakte s njom u ime hrvatske države obnavlja devedesetih godina 20.st. naš prvi Generalni konzul u Kaliforniji dr. Mišo Munivrana, koji posredovanjem uglednog skladatelja i dirigenta Sandra Zaninovića, njezinog dugogodišnjeg prijatelja, poziva umjetnicu da posjeti Hrvatsku. Nažalost, visoka životna dob spriječila  ju je u tome.  Mia Čorak Slavenska umrla je 5. listopada 2002. godine u Westwoodu u Kaliforniji, SAD. 

Fondacija „Slavenska Dance Preservation“ sa sjedištem u Los Angelesu, SAD brine i promiče vrijednosti i  ukupnu ostavštinu svjetski ugledne balerine hrvatskog podrijetla Mie Čorak-Slavenske. Osnovana je neposredno nakon smrti balerine u listopadu 2002. godine. Namjera je utemeljitelja Fondacije prikupljanje brojnih svjedočanstava, izjava i tekstova koji govore o velikom doprinosu svjetskoj baletnoj sceni tijekom duge i impresivne karijere u Hrvatskoj, Europi i SAD.
Na čelu Fondacije je kćer umjetnice, gospođa Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu u Los Angelesu, koja je ustupila korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

www.slavenskadancepreservation.org