HGM :: Program MKC Grožnjan
flag

Program u Grožnjanu 2021.

9.07. – 14.07. 2021.
CANTUS JUNIOR GROŽNJAN - RADIONICA SUVREMENE GLAZBE
Berislav Šipuš /HR/

 

PRVA RADIONICA “CANTUS JUNIOR ANSAMBLA” I “ASMANGU” U GROŽNJANU

Završni nastup/koncert Ansambla bio bi 13.7.2021.

Sastav kojeg želimo imati u Grožnjanu je :

1 flauta, 1 oboa, 1 klarinet, 1 fagot, 1 rog, 2 violine, 1 viola, 1 violoncello, 1 kontrabas, 1 klavir, 1 harfa,

Ansambl bi, dakle, radio skladbe koje imaju maksimalno 12 instrumenata, ali nema nikakvog problema da nas/vas ima više od gore nabrojenih instrumenata, npr. 4 violine ili 2 violoncella, ili 3 flaute , jer ćemo se onda podijeliti za završni nastup, ali će svi imati prilike i mogućnosti raditi kroz tjedan, s obzirom kako bismo imali dvije radionice dnevno, prije i poslije podne.

Program:

BORIS PAPANDOPULO « KOMORNA SIMFONIJA » ZA 9 INSTRUMENATA

CLAUDE DEBUSSY “PRELUDIJ ZA POSLIJE PODNE JEDNOG FAUNA” ZA 11 INSTRUMENATA

BERISLAV ŠIPUŠ “TAN HETTI” ZA 10 INSTRUMENATA ILI “SVJETLOST”, ZA SOPRAN I KOMORNI ANSAMBL

PIERRE BOULEZ « DERIVE 1 » ZA KOMORNI ANSAMBL

GUSTAV MAHLER « SIMFONIJA br.4 » ZA 12 INSTRUMENATA

MENTOR: red.prof.art. Berislav Šipuš

Program završnog koncerta odredit ćemo prema razini pripremljenosti svakog komada za javni nastup.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 2.500,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.125,00 HRK)Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092
/ poziv na br. 308
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 9. 7. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 13.7.2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 14.7. 2021.

123.06. – 02.07.2021.
PLESNO KAZALIŠTE ZA DJECU I MLADEŽ
Plešimo uvijek i zauvijek
Desa Virant /HR/, Marija Matković /HR/, Branko Banković /HR/, Remus Dimache /RU/

Max. broj polaznika: 35
Raznovrsne plesne tehnike /balet, graham, jazz, suvremeni, hip hop, improvizacije../ biti će neiscrpni izvor inspiracije  za stvaranje scena i koreografija.
Radni jezici: hrvatski, engleski, rumunjski


Profesori koji dovedu najmanje 5 polaznika dobivaju potvrdu o stručnom usavršavanju a njihov boravak u Grožnjanu za vrijeme seminara je osiguran.

 

desa virantDESANKA VIRANT, koreografkinja i plesna pedagoginja. Diplomirala je na školi za ritmiku i ples u Zagrebu i usavršavala se na plesnim akademijama u New Yorku, Londonu, Kölnu i Parizu. Od 1972. godine do 1996. stalna je članica Studija za suvremeni ples s kojim je kao plesačica nastupila u svim projektima Ansambla u zemlji i inozemstvu. Kao koreografkinja djeluje od 1985. godine. Postavila je niz koreografija za profesionalne plesne ansamble. Koreografski je surađivala u kazališnim predstavama u Zagrebu i većim hrvatskim gradovima i u inozemstvu (Cvilidreta, O sutra, Pierrot, Angeli za Veroniku, Roda i lisac...). U plesnom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih godinama djeluje kao plesna pedagoginja i koreografkinja (Lažeš Melita, Lutke, Perpettum, Čarobna frula - za početnike...). Koreografirala je i brojne emisije  u produkciji Hrvatske televizije. Članica je međunarodne organizacije DACI, a niz godina djeluje u plesnoj školi MKC HGM  u Grožnjanu.

 

MARIJA MATKOVIĆ
marija_matkovicPlesom se bavi od 11-te godine u plesnom klubu Urban moves. Plesnim koracima natjecateljskog tipa osvaja brojne medalje sa svojom grupom i kao pojedinka.U srednjoj školi vodi plesnu školsku grupu IX gimnazije s kojom na natjecanju plesnih skupina srednjih škola grada Zagreba osvaja 6 zlata, jedno srebro i broncu.Sudjeluje na medunarodnom susretu mladih u obaranju Guinessova rekorda u crtanju grafita gdje je koreograf i tim njezino ime ulazi u Guinessovu knjigu rekorda. Svoje znanje proširuje  s jazz danceom i baletom u plesnom centra Tala. Sudjeluje u predstavi “Romeo i Julija”. Radila kao pedagog u plesnom klubu za djecu i mladez Pinokio, plesnom centru Tala, plesni studio Nina, plesni studio Liberdance i plesni studio Osmijeh. 2008.  godine osniva plesni studio Hip Hop House, te 2015. g. režira i koreografira plesnu predstavu

 

marija_matkovicBRANKO BANKOVIĆ plesati je započeo u podmlatku Studija za suvremeni ples i od tada surađivao s brojnim plesnim pedagozima poput Zage Živković, Desanke Virant, Guyja Perkova, Kiline Cremone, Juana Carlosa Garcije, Martina Sonderkampa, Matijaža Fariča, Francesca Scavette. Usavršavao se na Ljetnoj akademiji u
Montpellieru kod Mathilde Monnier i pohađao mnoge radionice suvremenih pedagoga i koreografa.
1984. postaje stalni član Studija za suvremeni ples, u kojem pleše i danas, te kroz trideset godina plesne karijere sudjeluje u gotovo svim produkcijama ansambla. Izdvojimo samo neke od predstava: Kvartet 78 Zage Živković, Brandenburg Gate Desanke Virant, Matamorfoze,Rubato, Big is bju:tiful, Kaput, Žena koja puno govori, Maraton, Gyekenyes band i Na putu preme gore Mirjane Preis, Tchi-tchiao Kiline Cremone, Stravinski i ja i Posvećenje proljeća Matijaža Fariča, Giselle Adriana Luteina, Identitet dodira i ritam matematike Gregora Lušteka, Kazalište ljubavi Darija Harjačeka, Sale Ksenije Zec, Duh – sklon promjeni Maje Drobac, Povijest gledanja Olivera Frljića, Large Sanje Tropp, Surprised Body Project-Zagreb Francesca Scavette, Pokret-ač Aleksandre Janeve Imfeld.
Kao plesni pedagog i koreograf surađuje sa Studijem za suvremeni ples, Zagrebačkim plesnim ansamblom, Gradskim kazalištem Komedija u Zagrebu, Zadarskim plesnim ansamblom, Istarskim narodnim kazalištem u Puli, Baletom Narodnog pozorišta u Sarajevu i dr.
Predavao predmet Scenska praksa u Školi suvremenog plesa Ane Maletić i postavio u suradnji sa Studijem za suvremeni ples predstavu Posvećenje proljeća sa dvadeset i dvoje plesača završnih razreda spomenute škole.
S redateljicom i dramaturginjom Dubravkom Zrnčić Kulenović ostvaruje niz predstava sa Studijem lutkarstva Sarajevo, Sarajevskim ratnim teatrom, Narodnim pozorištem Sarajevo te Dječijim kazalištem IBM Slavonski Brod.
Dobitnik nagrade Hrvatskog glumišta za suvremeni ples najbolje ostvarenje – muška uloga 2004., a od 2013. predsjednik je Udruženja plesnih umjetnika Hrvatske.


remusZVONIMIR KVESIĆ se plesom počinje baviti još kao dijete, uz ritmiku, step i jazz dance u Plesnom studiju Step by step. S vremenom se sve više usmjerava suvremenom plesu, te tako 2000.godine nastavlja školovanjem na plesnoj akademiji u Rotterdamu. Po završetku studija pleše s ansamblima u Nizozemskoj, Švicarskoj i Portugalu (Regina van Berkel, Anouk van Dijk, Bruno Listopad, Paulo Ribeiro). Nakon povratka u Hrvatsku pleše u Studiju za Suvremeni ples te kao slobodni umjetnik surađuje s mnogim domaćim i stranim koreografima (Matjaž Farič, Nensi Ukrainczyk, Mirjana Preis, Frédéric Gies, Mattehw W. Smith, Massimiliano Volpini, Irena Mikec, Julia Medugno...). Kao hrvatski predstavnik sudjeluje u međunarodnom projektu Beyond Fronta (Robert Clark), a u 2012. sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Koreokroj. Bavi se i pedagoškim radom; na plesnom odjelu Umjetničke Škole Franje Lučića, u Umjetničkoj plesnoj školi Silvije Hercigonje, te povremeno drži satove i radionice diljem Hrvatske.

 

„Na pomisao Grožnjana, srce mladog umjetnika zatreperi.....

Taj mali pitoreskni gradić tajna je među najljepšim mjestima na svijetu oduzimajući dah svakom tko naiđe. Kada padne noć, i otiđu svi turisti, ulice Grožnjana su samo tvoje za druženje s ostalim mladim umjetnicima na terasama, klupicama i parkovima gdje možeš uživati u sladoledu ili plesati pod zvijezdama. Radionica plesnog  kazališta  oduzima dah jer predstavlja izazov za tebe svakodnevnim satovima plesa, pjevanja i glume u različitim grupama i s različitim pedagozima. Grožnjan je savršeno mjesto za sve one koji vole ples, glazbu i glumu koji se žele usavršavati, kreativno izraziti i obogatiti svoje umjetničko iskustvo. „

Adriaan Luteijn, nizozemski koreograf i dugogodišnji voditelj plesne radionice u Grožnjanu


OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 2.500,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.125,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 304
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 23. 6. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 1.7.2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 2. 7. 2021.

 

31.07. – 07.08. 2021.
ČAROBNA FLAUTA – MEĐUNARODNA ŠKOLA
Ljubiša Jovanović /RS/, Renata Penezić /HR/, Dani Bošnjak /HR/
poseban gost: Christina Fassbender /D/

Seminar je predviđen za sve dobne skupine flautista a individualna nastava će biti prilagođena svakom polazniku seminara sukladno sa njegovim mogućnostima. Težište rada  biti će  na tonskoj tehnici i intonaciji te poštivanju stilskih različitosti kao i njihovoj  pravilnoj  interpretaciji.

Na kursu polaznici mogu svirati i dobivati poduku na piccolo, alt, bas flauti, flauto traverso, recorder.

Max. broj polaznika: 15

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski, srpski, engleski

 

LJUBIŠA JOVANOVIĆ je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se u klasi prof. Chiristian-a Larde-a u Parizu i Aurele Nicolet-a u Bazelu.

Nosilac je "Diplome Superieur de Concertiste" na L'Ecole Normal Superieur de Musique de Paris 1983. Održao je više od 1500 koncerata u 37 zemalja širom svijeta, kao i više od 200 masterklasova.

Ljubiša Jovanović je dobitnik najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja: Aprilske Nagrade Grada Beograda (2008. i 2013.god.), Svetosavske nagrade za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji (2009.), Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije (1998.), Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave (2000.) Prve nagrade za interpretaciju na "Internacionalnoj tribini kompozitora" (1992. i 1998.), »Zlatni Beočug« za umjetnička dostignuća, (1992.), Godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (1992.), nagrada “Aleksandar Pavlović” Udruženja kompozitora Srbije, za višedecenijsku umjetničku promociju srpske glazbe (2017.), kao i nagrade Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte u Beogradu 1987.,1989., 1991. i 1992. god., te Povelje II programa Radio Beograda za dugogodišnju suradnju i doprinos radio stvaralaštvu u Srbiji (2018.) i Nagrade “Muzika klasika” za najboljeg izvođača 2018. godine. Najveći flautisti današnjice, Aurele Nicolet, Irena Grafenauer, Emmanuel Pahud, Michel Debost, Christian Larde, Silvia Careddu, Guoliang Han, surađivali su i nastupali sa Ljubišom Jovanovićem.

Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja. Tokom više od 35 godina umjetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 80 koncertantnih, solističkih i komornih skladbi srpskih autora. Ljubiša Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978-’88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988-’89.) i Beogradske filharmonije (1989-2004.).

Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (od 1993.) i Muzičkoj akademiji na Cetinju-CG (od 1996-2014.). Od 2002-2009. godine je bio prodekan za umjetničko - znanstveni rad na FMU. Osnivač je i predsjednik Orkestra Camerata Serbica-2004.,kao i Festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija)-2013 god.

Od 2010. godine je umjetnički voditelj i dirigent ansambala "Lola klasik". Od 2015. godine je umjetnički direktor uglednog međunarodnog natjecanja "Anton Eberst" u Novom Sadu. Od siječnja 2017. godine Ljubiša Jovanović je dirigent Regionalne Dečije Filharmonije!

Ljubiša Jovanović svira na 14k zlatnoj flauti WM.S.HAYNES i od 2016.godine je "Haynes artist".

 

RENATA PENEZIĆ

Renata Penezić diplomirala je na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi Fedje Rupela.
Kao dobitnica stipendije Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) magistrirala je
 u razredu Andrása Adorjána na Hochschule für Musik u Kölnu.
Već na trećoj godini studija postala je solo flautistica Zagrebačke filharmonije. Uz djelatnost u orkestru podjednako uspješno razvija karijeru solistice i komorne glazbenice, surađujući s hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima. Gostovala je u Europi i na Dalekom istoku, a svestranost i širinu interesa potvrđuje izuzetno širokim repertoarom, od rane do suvremene glazbe. Članica je ansambla Musica Viva od njegova osnutka 1998. godine. Redovito snima za Hrvatski radio, a ostvarila je i više zapaženih nosača zvuka, od kojih je Božićni koncert s ansamblom Musica Viva 2006. dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe. Dobitnica je nagrade 'Milka Trnina' za 2008. godinu.
Vodeći hrvatski skladatelji posvećuju joj svoja djela. Uspješnu pedagošku djelatnost razvija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje djeluje kao izvanredni profesor flaute. Održava seminare iz flaute u zemlji i inozemstvu.  Članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih flautističkih natjecanja. Voditeljica je i utemeljiteljica, uz Tamaru Coha-Mandić, Zagrebačkog ansambla flauta.

 

Svestrani Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista. Kao solist, član raznih komornih sastava (Zagrebački puhački ansambl, Cantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, trio Karamazov, Milošev, Bošnjak) i dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije nastupio je na pet kontinenata, od Musikvereina u Beču, Concertgebouwa u Amsterdamu do Glen Gould studia u Torontu i Suntory Halla u Tokiju.
Flautu je počeo učiti sa sedam godina kod prof. Kondresa, u čijoj je klasi kasnije diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bogat repertoar seže od rane glazbe koju izvodi na povijesnim instrumentima do skladbi suvremenih autora, uključujući i jazz improvizacije. Praizveo je brojna djela hrvatskih skladatelja od kojih se neka nalaze na nosaču zvuka “Canto Peregrino” (2014.) u izdanju Cantusa.
Dani Bošnjak svira na flauti Alfred Verhoef.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 305
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 31.7. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 6. 8. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 7. 8. 2021.

02.07. – 09.07. 2021.
VIOLINA, VIOLA, VIOLONČELO
Armin Sešek  /Sl/, Nejc Mikolič /Sl/, Milan Hudnik /Sl/

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski i slovenski


Program rada:  

Individualna nastava (9-13 sati), korepeticije, grupni rad na tehničkim problemima, čitanje sa lista, predavanja polaznika tečaja, koncerti sa diskusijom mentora i svih polaznika, te svakodnevne probe orkestra škole (16 - 20 sati). 

Cilj ovog tečaja je omogućiti violinistima bolji razvoj tehnike i interpretacije, sudjelovanje u oblikovanju analitičkog i sistematičnog načina vježbanja, razvijanje glazbene memorije i glazbene interpretacije. 

U dogovoru s pedagogom, mogući su i posebni zadaci (korekcija tehnike, tonske vježbe...)

Pedagozi i profesori violine se uz pasivno sudjelovanje ljetne škole mogu dogovoriti za individualni rad sa instrumentom ili bez njega.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna

natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre.

Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta,  sonate, etide i skale.

 

ARMIN   SEŠEK

sešekZavršio je glazbenu školu “Mokranjac” u klasi profesora Vladislava Bobića i studij violine na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Pavlovića. Nakon 12 godina djelovanja u orkestru Beogradske filharmonije, započinje glazbeno- pedagošku djelatnost kao profesor violine na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani. U proteklih sedamnaest godina njegovi studenti osvojili su 209 nagrada (79 prvih, 3 Laureat i 15 apsolutnih nagrada) na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Belgiji, Češkoj, Luxembourgu, Srbiji…. Njegovi bivši učenici danas su uspješni glazbenici na mnogobrojnim Muzičkim akademijama (Beograd, Novi Sad, Kijev, Köln, Zagreb, Beč, Klagenfurt, Graz, Ljubljana, Salzburg, San Francisco). Profesor Armin Sešek primio je Škerijančevu nagradu za izuzetan doprinos glazbenoj pedagogiji.

 

MILAN HUDNIK slovenski je violončelist, profesor i komorni glazbenik. Kao solist nastupao je s vodećim slovenskim orkestrima pod dirigentskim vodstvom Antona Nanuta, Simona Krečiča, Lorisa Voltolinija, Uroša Lajovica, Simona Dvoršaka, Liorja Shambadala, Davida de Villersa, Alpaslana Ertüngealpa i Roberta Houlihana. Na recitalima s pianisticom Hermino Hudnik praizveli su mnoge skladbe slovenskih skladatelja i snimili ih za Radio Sloveniju. Na festivalima u Sloveniji, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Hrvatskoj in SAD-u često svira i djela za solo violončelo. Godine 2018. izdao je CD s Kodalyevom Solo sonatom i Duo s violinistom Žigom Brankom. Snimio je djela Avseca, Glavine, Haydna, Hindemitha, Hoffmana, Kosa, Martinua i Vasksa. Hudnik je studirao kod Cirila Škerjanca i Maria Brunella, te pohađao majstorske tečajeve Igora Gavriša, Eleonore Schoenfeld i Onczay Csaba. Dobitnik je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima za violončelo i komornu glazbu. Na Međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro 1997. dobio je specialnu nagradu Zaklade Romano Romanini. Tjekom studija sudjelovao je u Orkestru Gustav Mahler. Redovito nastupa za Društvo slovenskih skladatelja te na festivalima suvremene glasbe Slowind, Predihano i MusicX u Cincinnatiju. Član je ansambla Neofonija. Drži majstorske seminare za violončelo i komornu glazbu. Zamjenik je vođe dionice čela u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija i profesor violončela na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani.

 

Violist NEJC MIKOLIČ (1990) maturirao je violinu na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani, u klasi profesora Armina Seška. Školovanje je nastavio na Akademiji za glazbu u Ljubljani u klasi prof. Mileta Kosija, gdje je 2013. godine diplomirao. Za vrijeme studija dobio je dvije Prešernove nagrade: prvu za izvedbu Koncerta za violu u C-duru Bohuslava Martinuja s orkestrom Slovenske Filharmonije i drugu za koncertna dostignuća s gudačkim kvartetom A la Corda. 2012-te godine primljen je na Univerzitet za glazbu i umjetnost u Beču, gdje je nastavio studij kod prof. H.P. Ochsenhofera. Za vrijeme studija se redovno usavršavao kod međunarodno priznatih profesora kao što su : Wolfram Christ, Ana Chumachenco, Menahem Pressler, Wen-Sinn Yang,Robert Nagy, Elmar Landerer i drugi. Kao solist nastupio je sa gudačkim orkestrom Arseia iz Škofje Loke, Obalnim Komornim Orkestrom, Simfonijskimim orkestrom Akademije za glazbu u Ljubljani i Simfonijskim orkestrom Slovenske Filharmonije. Dva puta je sudjelovao na seminaru u Trenti sa članovima Bečke Filharmonije. Kao solist i kao član kvarteta, nastupio je na završnom koncertu u Brahmsovoj dvorani slavnog Musikvereina u Beču. Sudjelovanje na seminaru donijelo mu je poziv na audiciju za mjesto solo violista u Bečkoj državnoj operi. Na audiciji se među mnogobrojnim kandidatima uvrstio među 5 (zadnjih) finalista. Svoju bogatu koncertnu djelatnost obogaćuje redovnom orkestarskom praksom: 2011-te godine je na osnovu uspješno položene audicije postao član priznatog omladinskog orkestra Gustav Mahler Jugend, simfonijskog orkestra Euphnoy Orchestra, Young Euro Classic Orchestra. Bio je dugogodišnji član orkestra Slovenske Filharmonije, gdje je 2014. godine položio audiciju za solo violista. Kao solo violist dvije je godine sudjelovao na Orkestarskoj Akademiji u Ossiach-u, međunarodnom orkestru Pur - Pur (koncert povodom otvorenja Festivala Ljubljana 2013. godine), u Komornom orkestru iz Beča. U sezoni 2013/2014 bio je solo violist Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, te kao solo violist redovno sudjeluje sa orkestrom SNG Opere i baleta Ljubljana. Od 2017-te godine je zaposlen kao solo violist u orkestru KSO u Klagenfurtu. Veliki dio njegove glazbene djelatnosti namijenjen je komornom muziciranju. Pored muziciranja u posebnim prilikama bio je redovni član kvarteta A la corda, član gudačkog seksteta Offstring, član dua Fabula Nuova, član gudačkog kvarteta Slovenske Filharmonije, član gudačkog kvarteta Testore i trenutno redovni član Ensemble Minui iz Klagenfurta, s kojim su ljetos snimili prvi CD. U najraznovrsnijim projektima sudjelovao je sa Bernardom Fink, Irmom Mihelič, Evom Ninom Kozmus, Primožem Novšakom,Anom Dolžan,Lanom Trotovšek,Mihom Haasom, Andrejem Žustom, Iztokom Hrastnikom, Blažem Šparovcem, Aljažem Begušem, Petrom Kovačić, Tatjanom Ognjanović i mnogim drugim cijenjenim umjetnicima.

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara iznosi 3.500,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.975,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK


Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 303
Vaš dolazak očekujemo u jutarnjim satima 2. 7. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 8.7.2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 9. 7. 2021.

15.07. – 27.07. 2021. 
JM MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA
Jazz – truba, trombon, saksofon, pjevanje, gitara, kontrabas, el. bas, bubnjevi, glasovir, ansambl

 

MENTORI 2021:

Luis Bonilla /US/A/
Joe Kaplowitz /HR/US/
Alex Sipiagin /RUS/
Goran Rukavina /HR/
Lea Lovrenčić /HR/
Elvis Stanić /HR/
Karlheinz Miklin Jr. /A/

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 2 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, i engleski

 

Program rada:  

Glavne teme ljetne jazz škole HGM u Grožnjanu, uz individualni rad s profesorima: sviranje u malim sastavima (combo), kako funkcionira dobra ritam sekcija, te kako improvizirati na zadanu temu i harmonijski slijed. 

Radno vrijeme ljetne jazz škole je svaki dan (osim slobodni dan kada se organizira izleti na obalu) od 9- 12 sati, te  od 16- 19 sati. 

Tijekom ljetne jazz škole održava se i Međunarodni Jazz Festival “Jazz is back!- BP” gdje će studenti (pojedinačno i u grupama) nastupiti u programu Festivala, te imati jedinstvenu priliku provoditi večeri slušajući  starije kolege profesionalce. 

Bas gitaristi i gitaristi trebaju ponijeti pojačalo. Bubnjari trebaju ponijeti minimalan pribor (koncertni bubanj, stolac, hi-hat). 

Dobru jazz glazbu upotpunjuje i obogaćuje raznolikost, zato trombonisti, trubači, violinisti, flautisti ako volite jazz glazbu i ako želite provesti 14 dana stvarajući dobar jazz, vidimo se u Grožnjanu. 

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, te je dio programa JMI - JM Jazz World.

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara iznosi 4.000,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (3.400,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

 

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 310
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 15. 7. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 26. 7. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 27.7. 2021.


20.07. – 26.07. 2021.
CROATIA DRUM CAMP
Famoudou Don Moye /US/F/, Nic Collins /GB/, Salih Sadiković /HR/

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara iznosi 3.500,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.975,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

 

PRIJAVNICA

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 310

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 20.7. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Ove godine novost je suradnja sa Ljetnom jazz školom, a polaznici će imat mogućnost ssviranja u malim sastavima. Nakon završne produkcije 25. 7. 2021. zajedno sa polaznicima Ljetne jazz škole organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 26.7. 2021.

29.08. – 05.09. 2021.
MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE
Zagrebački arhitektonski krug - trenutno stanje
Boris Vidaković, Darija Turina, Anamarija Šimunović, Krešimir Rogina /HR/

MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara iznosi 3.500,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.975,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

 

Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ .

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 29. 8. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra.

Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Smještaj se osigurava u prostorima Centra.

Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 4. 9. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 5. 9. 2021.

30.07. – 08.08. 2021.
VIOLINA, VIOLA, VIOLONČELO, KONTRABAS KOMORNI GUDAČKI ORKESTAR HGM-a
Voditelji: Anđelko Krpan /HR/, Milan Čunko /HR/ Branimir Pustički /HR/,  Ilin Dime Dimovski /MK/

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i engleski

Program rada:

 • Solistička i komorna literatura po izboru polaznika (2 ili više skladbi).
 • Svakodnevni intenzivni rad s profesorom kroz individualnu nastavu i skupno muziciranje omogućava usavršavanje tehnike sviranja i umjetničko sazrijevanje.
 • Cilj tečaja je razvijanje tehnike, sistematizacija vježbanja, analitički pristup te muzički razvoj.
 • Na programu orkestralnih dionica je opširni opus klasičnog repertoara simfonijskog i komornog orkestra, kao i dionice kontrabasa za orkestar.

O voditeljima:

krpanANĐELKO KRPAN, profesor violine MA u Zagrebu   

Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Kristijana Petrovića, te magistrirao na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u razredu prof. Dore Schwarzberg. 

Usavršavao se na majstorskim tečajevima pod vodstvom Yfraha Neamana i Igora Ozima, te na Menuhin Academy u švicarskom gradu Gstaadu.

Bio je član orkestra Wiener Kammerphilharmonie, te koncertni majstor Zagrebačkih solista i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jedan je od osnivača i prvi violinist gudačkog kvarteta Sebastian. Do sada je snimio 10ak CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. Nastupa solistički i u komornim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

cunkoViolist MILAN ČUNKO diplomirao je violinu u razredu prof. Milana Tarbuka i violu u razredu prof. Daniela Thunea na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je sada redovni profesor za violu. Kao orkestralni glazbenik bio je član, potom i solo-violist Zagrebačke filharmonije, zatim vođa viola Hrvatskog komornog orkestra, te član ansambla Zagrebački solisti. Jedan je od osnivača Varaždinskog komornog orkestra. 

U komornom muziciranju i solistički surađuje s pijanistima Veljkom Glodićem, Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem, Ljubomirom Gašparovićem i Majom Bakrač, Zagrebačkim kvartetom, Kvartetom Sebastian, Zagrebačkim puhačkim Kvintetom, Triom Egmont, Ansamblom 3+, Triom Orlando i drugima. Kao solist nastupao je uz Hrvatski komorni orkestar, Zagebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zadarski komorni orkestar te orkestar Slovenicum iz Ljubljane. S klarinetistom Milkom Pravdićem i pijanistom Veljkom Glodićem utemeljio je Trio Egmont. S violinistom Jožetom Haluzom i violončelistom Krešimirom Lazarom djelovao je u Ansamblu 3+. Solistički i u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT, Triom Egmont te pijanistima Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem i Majom Bakrač ostvario je niz snimaka za Hrvatski radio i Televiziju. Solistički je nastupao s eminentnim umjetnicima kao što su violist G. Causse, kontrabasist B. Paradžik, violinisti M. Korunić i A. Andrušenko te dirigenti K. Ono, P. Dešpalj, M. Tarbuk, U. Lajovic, I. Repušić

karuza

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar „Human Rights” i Zadarski komorni orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski festival, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog itd.), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića.

Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”. Od 2014. je asistent, a od 2019. docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

 

virant maja

Ilin - Dime Dimovski je vođa dionice kontrabasa internacionalnog No Borders Orchestra te postojani cčlan Zagrebačke Filharmonije. Aktivan je kao solist, izvođač standardnog i suvremenog opusa kontrabasisticke litereture te kao komorni glazbenik.

Utemeljitelj je ansamble, Zagrebacki Klavirski Kvintet, Quartetto Giovachino i mješovitog komornog ansambla “Ignaz Fuchs“. Studirao je sa Rinatom Ibragimovim na Guildhall School of Music and Drama, kao njihov stipendist, u Londonu i sa Maestrom Stefano Sciascia na Conservatorio “Giuseppe Tartini“ u Trstu. Radio je 5 godina kao primo contrabbasso u orkestrima Nuova Orchestra da Camera “Feruccio Busoni“ di Trieste, Orchestra della Fondazione “San Marco“ di Pordenone i “Solisti in Villa“. Bio je student/stipendist Akademije Mozart iz Bologne sa Maestrom Claudiom Abadom te kasnije i član izvanrednog Orchestra Mozart di Bologna.

Nastupao je na festivalima širom svijeta kao komorni glazbenik i kao solist te surađivao je sa diskografskim kućama Deutsche Grammophone, Universal Records, Amadeus i Parma Recordings. Prve lekcije kontrabasa je dobio od profesora Blagoja Marotova na srednjoj glazbenoj školi u Skopju a ubrzo nakon toga je dobio stipendiju za studij u Velikoj Britaniji kod profesora Davida Heyesa na Wells Cathedral Scool. Podučavao se i kod: Giuseppe Ettore, Matthew Macdonald, Alois Posch, Hans Sturm, Corin Long, Cristine Hoock, Mette Hanskopf...

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 315
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 30. 7. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 7. 8. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 8. 8. 2021.

14.08. – 23.08. 2021.
51. LJETNA MEĐUNARODNA PIJANISTIČKA ŠKOLA GROŽNJAN
Katarina Krpan /HR/, Dragomir Bratić /RS/ Konstantin Krasnitsky /BLR/, Danijel Oto /HR/
Bojan Martinović /MN/ posebni gost: Manana Kandelaki /GE/

 

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i ove godine priprema sadržajima bogat program 51. Ljetne međunarodne pijanističke škole.
Od 14. do 23. kolovoza u Grožnjanu seminare će voditi profesori Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitski, Bojan Martinović, Danijel Oto i Katarina Krpan, voditeljica Ljetne međunarodne pijanističke škole.
Počasna gošća 51. Ljetne međunarodne pijanističke škole je profesorica Manana Kandelaki, koja je uz profesora emeritusa Vladimira Krpana i profesora emeritusa Arba Valdmu, koji su bili naši gosti 2020. godine, ostavila poseban trag u Grožnjanu tijekom proteklih pedeset godina.

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu s osobitim zadovoljstvom objavljuje dogovorenu suradnju s Glazbenom školom iz Varaždina koja će se odraziti podjednako na razmjeni profesora kao i u tehničkoj podršci.

Uz vrhunske predavače, mlade, perspektivne pijaniste i pregršt predavanja i koncerata, škola ove godine otvara svoja vrata i učiteljima i nastavnicima posebnim sadržajima vezanim uz njihov stručno-pedagoški rad.
Uz rad sa učenicima i studentima i svakodnevne koncerte, sudionici škole uživat će u izložbi i koncertu u čast velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, recitalu mladog pijanista Zvjezdana Vojvodića, laureata 9. Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u sezoni 2019./2020. a do finalne završne koncertne večeri koja će se održati 22. kolovoza u Kaštelu s početkom u 20 sati, za učitelje i nastavnike organizirat će se radionice, ogledni satovi i predavanja uživo i online. Sudjelovanje na seminarima obuhvaća sveukupno više od
40 sati, organizirana su dva predavanja uživo (klavirski opus Borisa Papandopula i suvremena Hrvatska klavirska glazba), webinari s temom online nastave, pozitivnim i negativnim konotacijama online natjecanja i problematikom pijanizma danas te ogledni satovi uz evaluaciju sudionika.
Koncerti i predavanja bit će prenošeni putem Youtube kanala Hrvatske glazbene mladeži.

 

Majstorski seminar glasovira i interpretacija glasovirske glazbe s posebnim naglaskom na hrvatsku i suvremenu glazbenu literature
Max. broj polaznika: 8
Razina: 2 - 4*
2- viši razredi niže glazbene škole, srednja glazbena škola i iskusni amateri
3 - studenti glazbe
4- profesionalci Radni jezici: hrvatski, talijanski i engleski


krpan katarina

KATARINA KRPAN diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju.

Već 1989. godine postala je članicom EPTA-e (European Piano Teachers Association), a u potonjim se godinama u okrilju te ugledne međunarodne strukovne udruge svestrano potvrdila kao predsjednica njene hrvatske podružnice za mlade, jedan je od utemeljitelja Međunarodnog klavirskog natjecanja EPTA-e koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku te voditeljica EPTA-ine Ljetne škole u Dubrovniku (1997. - 2004.). Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk...).

Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika za najboljeg znanstvenog novaka (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djeluje kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).

 

krpan katarinaKonstantin Krasnitski je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) "Svetislav Stančič" u Zagrebu 1999. Godine. Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju "S.V.Rahmanjinov" u Moskvi 2002. godine osvojio je 4. nagradu i zvanje lauteata . Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine.

Rođen u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka.

Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije Viktorom Karpovičem Meržanovom, kod kojeg se Konstantin usavršavao tijekom sedam godina. Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitski stekao je naziv "magistra umjetnosti" gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog. Ubrzo je postao gostujući profesora Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te izvanredni profesor Umjetničke akademije Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Krasnitski se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, S.A.D., Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austrijskoj,Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, BIH, te s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su: Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije; Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije: Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije; Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog; Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije "Mlada Bjelorusija", te s inozemnim orkestrima: Moskovski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske RTV,Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar.

Surađivao je s istaknutim glazbenicima, kao npr.: Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i dr. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, , Velikoj, (Plavoj) "Rahmanjinovskoj" i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, KD Vatroslav Lisinski i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu itd. Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu "Minsko proljeće - 1999", "Minsko proljeće - 2003", "Umjetnost - djeci i mladeži", na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: "Piano-Fortissimo" u Zagrebu, "Varaždinske barokne večeri", "Senjske koncertne večeri", "Dani Milka Kelemena", "Dubrovačke ljetne igre", "Majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski","Osječka muzejska glazbena srijeda","Rombergorove glazbene večeri" ,"Ljetnje večeri lunjskih maslinika" i dr.

Praizveo je nekoliko skadbi hrvatskih skladatelja Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić, a kada je izveo Kelemenov Tango na festivalu "Dani Milka Kelemena", sam skladatelj je bio toliko oduševljen i zadivljen, da je usred koncerta zamolio Krasnitskog da odmah ponovi izvedbu još jednom! Snimao je za radio. Gostovao je u TV emisijama u Bjelorusiji, Rusiji, Hrvatskoj i BIH. Član je EPTA Hrvatska i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. "Dobroćudni div, on čak pomalo i liči na mladog Rahmanjinova .... Krasnitski ima zvuk čiste ljepote - bogat i mekan, kojeg postiže zadivljujuće odmjerenim sredstvima." (25.04.2002., "U potrazi za novim zvijezdama", "The Independent", London). "... U izvedbi mladog bjeloruskog pijanista čuo sam cijeli niz djela S.V.Rahmanjinova, uključujući njegovu Drugu sonatu, a upravo ta izvedba je bila jednom od najdojmljivijih od svih koje sam ikada slušao." (5.6.2004., iz pisma, Dmitrij Baškirov, Minneapolis, S.A.D.)

 

krpan katarinaDragomir Bratić počeo je svirati klavir u dobi od četrnaest godina. Završio je Glazbenu školu "Josip Slavenski" u Beogradu u klasi Zlate Poparić. Diplomirao je na katedri za klavir, a magistrirao na katedri za komornu glazbu (smjer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim tečajevima Arba Valdme, Igora Laszka,  Pavela Nersessiana i Natalie Trull. Profesor je klavira u Muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu.
Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2006. koordinator je prof. Arba Valdme za Srbiju, s kojom je realizirao četiri akreditirana seminara odobrena od strane Zavoda za unaprijeđenje obrazovanja i odgoja. Od 2008-2015. voditelj je upravnog odbora Međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Šapcu. Od godine 2011. direktor je Republičkog natjecanja učenika glazbenih i baletnih škola Srbije. Predsjednik je klavirske sekcije od listopada 2015. godine.
Autor je i voditelj tribine 17. Međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Šapcu: „Načela ocjenjivanja na glazbenim natjecanjima. Subjektivna ili objektivna procjena?” koja je realizirana uz akreditaciju  Zavoda za unaprijeđenje obrazovanja. U sklopu klavirskog natjecanja PIANO / FVG održanog u svibnju 2014. u talijanskom gradu Sacile pod pokroviteljstvom foruma CEI (Srednjoeuropska inicijativa) i Zaklade Alink-Argerich održao je predavanje o srpskoj školi klavira i prednostima i nedostacima natjecanja.
Dragomir Bratić je koautor (uz profesora novosadske Akademije umjetnosti Dragoljuba Katunca i hrvatskog pijanista Aljošu Jurinića) i organizator stručnog skupa „Susret s umjetnikom: Međunarodno natjecanje Frederic Chopin - tada i sada“ u okviru manifestacije Belgrade Chopin Fest 2016. Bio je medijator razgovora publike s mladim pijanističkim zvijezdama Dmitrijem Šiškinom (Rusija) i Szymonom Nehringom (Poljska). Održava seminare u zemlji i diljem Europe.
Autor je udžbenika Glazbena kultura za prvi razred osnovne škole, u izdanju BIGZ-a.
Prema originalnosti pristupa radu s djecom smatran je jednim od najtalentiranijih pedagoga mlađe generacije. Za svoj pedagoški rad u zemlji i inozemstvu osvojio je brojne nagrade. Autor je brojnih  predavanja s naglaskom na individualni pristup rješavanju problema glazbene izvedbe.
Njegovi studenti svirali su u svim prestižnim dvoranama u Srbiji i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inozemstvu (Carnegie Hall u New Yorku, Musikverein u Beču i dr.).
Do danas su studenti profesora Bratića osvojili više od 500 prvih i specijalnih nagrada na srpskim natjecanjima te na natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Americi, Njemačkoj i Austriji. Intenzivno nastupa u klavirskom duu s Majom Rajković. Službeni je glasovirski suradnik dječjeg zbora Radio televizije Srbije „Kolibri“.
Član je žirija  gotovo svih natjecanja u zemlji te natjecanja u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj i Poljskoj.
Prema izboru izdavačke kuće KLET, Dragomir Bratić uvršten je u Leksikon 1000 najuspješnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju.

 

Danijel Oto (1986.) učenje klavira započinje u dobi od 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu u razredu prof. Miljenke Slunjski, te već nakon 6 godina od prvog susreta s klavirom, u dobi od 18 godina upisuje Muzičku Akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana. Diplomirao je 2009. godine s najvišim ocjenama.
Usavršavao se na klavirskim seminarima i seminarima komorne glazbe mnogih eminentnih pedagoga od kojih izdvajamo Petera Eichera, Franca Scalu, Noela Floresa, Vladimira Krpana, Konstantina Krasnitskog i Eun Jung Kim.
Nastupao je s Varaždinskim komornim orkestrom, snimao za potrebe Hrvatske radio televizije i Hrvatskog radija te snimio nekoliko nosača zvuka. Nastupao je u mnogim dvoranama u zemlji i inozemstvu (Kaisersaal u Beču, Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Dvorana Univerze u Ljubljani, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i u Osijeku, dvorana ''Blagoja Berse'' u Zagrebu i dr.) 
Surađuje s mnogim renomiranim umjetnicima te je redovito pozivan kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja (audicije za svjetsko natjecanje solo pjevača ''Hans Gabor Bevedere'', Varaždin WoodWind&Brass natjecanja).
Umjetnički je suradnik brojnih recitala i seminara. Redovito je pozivan kao član žirija natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu („Piccolo Piano Talents“,“ International Piano Competition Mozart“,  "Mladi Padovec", " Davorin Jenko", "1. Panonski festival pijanista '').

Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine i u dosadašnjem radu osvojio je više od 150 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Član je EPTE (European piano teacher association) i Hrvatske glazbene mladeži. 
Profesor je klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

 

Bojan Martinović (1981.) rođen je na Cetinju u glazbenoj obitelji. 
Kao izrazito daroviti mladi pijanist primljen je 1996. godine na studij klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasu prof. Vladimira Bočkarjova (student Lava Naumova), u čijoj je klasi diplomirao i magistrirao s najvećom ocjenom. Tijekom 2002. i 2003. godine usavršavao se na državnom Konzervatoriju u Beču u okviru Ljetne akademije. Pohađao je seminare kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Vladimira Viarda, Dmitrija Baškirova, Sergia Perticarolija,  Christopha Bernera, Noela Floresa, György Nádora i dr.
Intenzivno i s velikim uspjehom nastupa i djeluje u raznim komornim ansamblima i surađuje s brojnim umjetnicima poput  Viktora Tretjakova, Marine Yashvilli, Duncana McTiera, Wilhelmasa Cepinskisa, Petera Langgarttnera, Mirana Begića, Romana Simovića, Igora Perazića, Vladislava Igulinskog, Ksenie Akeynikove i dr. Kao solist nastupio je s Moskovskim simfonijskim orkestrom, CSO, Banjalučkom filharmonijom , Cameratom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.
Na svom repertoaru ima preko 40 programa solističke, komorne i orkestralne glazbe. Nastupao je širom bivše Jugoslavije kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Nizozemskoj, Španjolskoj, Portugalu, Armeniji, Libanonu, Kini, Švicarskoj, Švedskoj. Sudionik je brojnih seminara i kongresa glazbenih pedagoga.

Održao je majstorske seminare na Moskovskom Konzervatoriju “Petar Iljič Čajkovski”, University of Central Oklahoma, University of Transilvania, Zheijang Conservatory u Hangzhou u Kini, Gothenborg Piano Festival i dr. Dobitnik je nagrade CANU za umjetnost i plakete Univerziteta Crne Gore za rezultate u 2019. godini. Jedan je od osnivača međunarodnog glazbenog festivala Espressivo i medjunarodnog pijanističkog natjecanja “Manja”. Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Član je Senata i Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.


Poseban gost: Manana Kandelaki /GRU/

krpan katarinaManana Kandelaki rođena je u obitelji poznatih glazbenika bivšeg Sovjetskog saveza. 1975. godine maturirala je na Saradjishvili Tbilisi Konzervatoriju, kao učenica cijenjenog profesora M. Chavchanidze. Odmah upisuje P. I. Čajkovski Muzički Konzervatorij, u klasi profesora L. Naumov.

1981. godine završava studij te je primljena na specijalizaciju kod profesorice, dobitnice državne nagrade, laureatkinje, T. Nikolaeva, kod koje 1984. godine završava studij.

Kao solistica te s mnogim instrumentalnim ansamblima i pjevačima, posjetila je sve velike gradove Sovjetskog Saveza. 

Od 1987., po preporuci profesorice Tatjane Petrovne Nikolaeve, postaje profesor Centralne glazbene škole, P. I. Čajkovski Moskovskog konzervatorija, a od 1998. godine radi na Akademiji Moskovskog konzervatorija.

Tijekom rada na Centralnoj glazbenoj školi, njeni učenici 36 puta osvojili su prvu nagradu na internacionalnim natjecanjima, dok je Manana dobila priznanja za svoj pedagoški rad od Moske preko Pariza, Kopenhagena, do Vinceza i Marina de Massa (Italia) i Ukrajine. Njeni studenti imaju turneje  diljem svijeta (Amerika, Austria, Švicarska, Italija, Danska, Engleska, Belgija, Japan, Kuwait, Norveška, Njemačka, Franscuska, Poljska, Hrvatska, Češka, Georgija, Armenija, Rusija, Afrika). Neki od njih počasni su članovi dobrotvornih fondova, kao što su ICF. Spivakov, Jazz,. Krainev, «New names», «YAMAHA scholarship».

Manana Kandelaki održala je masterclass u Rusiji, svim državama Commonwealtha, Italiji, Danskoj te Parizu. Ona sama također participira u radu mnogih kreativnih fondova (posebno V. Kraynev i V. Spivakov, «New names») te je član mnogobrojnih žirija na internacionalnim natjecanjima od Italije, Danske, Georije, do Rusije i Ukrajine.

1998. godine, «International Teachers Association» dodjelilo joj je nagradu «Outstanding teacher», a 2009. Ministar kulture Ruske federacije, A. Avdeyev, dodijelio joj je nagradu “za veliki utjecaj na razvoj kulture i mnoge godine plodonosnog rada”:

Jedan od njenih najboljih učenika, višestruki je pobjednik internacionalnih natjecanja, profesor na P.I.Čajkovski Moskovskom konzervatoriju (odjel V. Merjanova), ekskluzivni solist Moskovske Državne Filharmonije, Vyacheslav Gryaznov, koji je kod Manane studirao od 1991. do 2001. godine, a od 2012. Predaje i na Sveučilištu Sakuyo (Japan).

2011., grupacija “Prima Artist International Competition Commitee“ dodjelila joj je „Certifikat Izvrsnosti“.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.500,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.975,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 316

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 14.8. 2021. Ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak ćemo prethodno s vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završnih produkcija 22. 8. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili iduće jutro 23. 8. 2021. za polaznike na seminaru.

23. 8. – 29. 8. 2020.
ROG
Palma Szilagyi /HU/, Hrvoje Pintarić /HR/

 

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i njemački

 

PROGRAM RADA: 

individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, tehničke vježbe, solo repertoar i repertoar komorne glazbe.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etide i skale.


PALMA SZILAGYI /Körösszakál, Mađarska/

palmaDiplomirala je na umjetničkom i pedagoškom odsjeku za rog na Muzičkoj akademiji Ferenc Liszt u Budimpešti. Često nastupa sa Debrecenskom filharmonijom. 

Trenutno radi na Muzičkoj akademiji u Budimpešti. Predaje rog na Konzervatoriju u Beču a u Budimpešti je redovni profesor roga i komorne glazbe na Egressy High School Musical. 

Njena misija je briga o razvoju talentiranih glazbenika. U zemlji i inozemstvu redovito održava majstorske tečajeve s umjetnicima: Peter Damm,  Hermann Jeurissen, Ab Koster, Willi Schwaiger, Högner Günter Hermann Ebner, Tarjáni Ferenc (Austrija, Švicarska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Švedska, Rumunjska, Mađarska). Redovni je član žirija na međunarodnim natjecanjima. Njeni učenici osvajali su brojne nagrade, a također sviraju i na pozicijama solo hornista u mnogim top orkestrima širom svijeta.  

Palma je objavila publikacije za Editio Musica Budapest (Tutor Horn I-II, Tria i kvarteti za rog, Palace of Sounds, komadi za rog I-II). Ministarstvo joj je uručilo nagradu za visoke dosege u obrazovnom radu: Bartók Béla-Pásztori Award Ditta, nagradu Apáczai i nagradu Artisjus.

 

palmaHRVOJE PINTARIĆ rođen je 1971. godine u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.
Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara.
Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest!” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist sa pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević...) što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. Umjetnički je voditelj Puhačkog orkestra ZET u Zagrebu.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 324
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 23.8. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 28. 8. .2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 29. 8. 2021.

23.08. – 30.08. 2021.
SAKSOFON
Tomislav Žužak /HR/

Broj polaznika: 12

Razina: 1 - 4

Radni jezici: hrvatski, slovenski, engleski, francuski

Tečaj saksofona namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, subtona, slap-tongue i visokog registra. Za razvoj interpretacije polaznici trebaju pripremiti dva ili više djela iz cjelokupne literature za klasični saksofon, koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim skupinama. Posebno će se razmatrati aspekti scenskog nastupa.


Tomislav ŽužakTomislav Žužak (1978.) diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Dragana Sremca te potom završio daljnje usavršavanje kod Jean-Yvesa Fourmeaua te Philippea Portejoiea na Conservatoire de Paris. Dodatno se usavršavao i na radionicama francuskih velikana saksofona Jean-Marie Londeixa i Claudea Delanglea te kod Eugenea Rousseaua i Arna Bornkampa. Pohađao je semestar u sklopu studentske razmjene na Indiana University of Pennsylvania.

Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se izdvajaju Rektorova nagrada, Nagrada UFAM - Pariz 2002., Nagrada Radio podij 1999.g., Nagrada HDS-a na tribini Darko Lukić (2009.) te Prva nagrada na 1. hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo (2012). Kao solist nastupao je uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Orkestar Slovenske policije i ansambl Cantus. U periodu 2001.-2011. godine, kao član sastava Ensemble 4Saxess, pored brojnih koncertnih gostovanja snimio je i dva nosača zvuka za RTV Slovenija. Od 2008. godine djeluje kao bariton-saksofonist u Kvartetu saksofona Papandopulo. Njihov nosač zvuka Papandopulo u izdanju Croatia records najprodavaniji je album klasične glazbe proteklih godina. Sudjelujući u radu raznih ansambala, Žužak djeluje na mnogim glazbeničkim područjima, posebno njegujući suvremenu glazbenu produkciju. Njegov solistički CD Susreti s hrvatskim skladateljima izdala je 2012.g. kuća Cantus. Kao pedagog djeluje na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, te kao docent na muzičkim akademijama u Zagrebu i Sarajevu.

Do sada je sudjelovao u radu više ocjenjivačkih sudova na glazbenim natjecanjima u domovini i susjednim državama. Suosnivač je i predsjednik Udruge Diapason, čiji je cilj promicanje glazbne edukacije i profesionalnih glazbenih izvedbi. Idejni je začetnik, utemeljitelj, suorganizator i predavač seminara Škola saksofona u Jaski, a vodi i radionicu u Grožnjanu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži te druge jednodnevne tečajeve.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092
poziv na br. 318
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 23.8. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 29. 8. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 30. 8. 2021.

24.08. – 31.08. 2021.
OBOA, KLARINET, FAGOT & KOMORNI SASTAVI
Dario Golčić /HR/, Marko Zavišić /HR/, Žarko Perišić / HR/

 

Radni jezici: hrvatski, engleski.

PROGRAM RADA:

Zagrebački puhački trio i njegovi članovi ponudili bi individualnu nastavu kako sa pojedincima, tako i sa ansamblima komorne glazbe (duo, trio, kvartet, kvintet puhača).

U okviru individualne nastave uključen je rad na željenom repertoaru kandidata, studiju orkestarskih sola, izradi piskova (za obou i fagot), kao i savladavanju svih tehničkih i fizičkih aspekata, te suvremenih tehnika izvođenja na instrumentima. Komornim sastavima bi se bavili bez obzira na dob, iskustvo ili razinu izvođenja.

Posebno želimo pružiti priliku najmlađim naraštajima kao i svim neprofesionalnim glazbenicima koji već sudjeluju u izvođenju u raznim formacijama, i žele saznati kako sa što manje napora i sa što više užitka mogu izvoditi na svojem instrumentu.

Seminar klarineta namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, postavci intonacije i tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, dvostrukog staccata, slap-tongue i tehnike sviranja različitih registara. Za razvoj interpretacije polaznici pripremaju djela iz cjelokupne klarinetističke literature koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim sastavima te na djelima napisanim za instrument bez pratnje kao što su koncertne etide i solo kompozicije.

 

 

ante milićDario Golčić srednje glazbeno obrazovanje završava u Zagrebu (Branko Mihanović), studij oboe nastavlja kod Heinza Holligera (Freiburg) kod Omara Zobolia i Christiana Schmitta (Basel) i Vincenta Gay-Balmaza (Lausanne). Dobitnik je više prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima oboista. Solistički je nastupio sa Zagrebačkim solistima, Ansamblom Cantus, komornim orkestrima iz Heidelberga i Freiburga te sa Neues Orchester iz Basela. Zaposlen je kao solo oboist u Simfonijskom orkestru HRT-a, a od 2009. radi na Odsjeku za duhačke instrumente i gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


 

 

 

 

 

 

 

ante milićKlarinetist Marko Zavišić, Karlovac (Hrvatska), 1987.

Svoje glazbeno obrazovanje započeo je u dobi od deset godina u Opuzenu.
Nakon završene osnovne škole preselio se u Zagreb kako bi nastavio svoje školovanje te je po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisao studij klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je i diplomirao u klasi profesora Davora Rebe. Svoj prepoznatljivi umjetnički potpis također je izgradio studirajući na Akademiji za glasbo u Ljubljani studirajući kod renomiranog slovenskog klarinetista i pedagoga profesora Tadeja Keniga te sudjelujući na majstorskim seminarima kod najistaknutijih klarinetista današnjice.
Već u dobi od 16 godina, Marko Zavišić, privukao je pozornost svojim prvim nastupom uz Simfonijski orkestar, s kojim je izveo Mozartov Koncert za klarinet i orkestar u A-duru, KV. 622. Od tada je održao brojne koncerte i recitale u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih su najistaknutiji solistički koncerti sa Zagrebačkim orkestrom mladih, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na natjecanjima, među kojima ističe treću nagradu Natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo te drugu nagradu na istom natjecanju u kategoriji ne standardnih komornih sastava. Dobitnik je tri posebne rektorove za sudjelovanje na kapitalnim projektima Muzičke akademije. Osim solističkih recitala istaknuo se i kao komorni umjetnik te je u svojoj dosadašnjoj karijeri imao prilike nastupati na svim većim domaćim festivalima i ciklusima, a također je ostvario koncertna gostovanja u inozemstvu (Italija, Jordan, Mađarska, Slovenija, Španjolska, Tunis, itd.). U svom je radu surađivao s mladim hrvatskim skladateljima, izvodeći djela pisana za klarinet (Tomislav Oliver, Goran Gordan Tudor, Miro Kadoić, Emil Cossetto, Luka Marohnić, itd.)
Marko Zavišić se uspješno bavi pedagoškim radom kao profesor klarineta u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici gdje njegovi učenici osvajaju brojne nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.
Također je član komornih ansambala Max Bruch tria i Velikogoričkog komornog ansambla.

 

ante milićŽARKO PERIŠIĆ

Kolegiji Fagot, srodni instrumenti (kontrafagot, barokni fagot; komorna glazba, metodika nastave fagota, studij orkestarskih dionica. Fagot i srodni instrumenti, izvođenje na svim vrstama fagota, izrada piskova za sve vrste instrumenata iz porodice fagota, barokna glazba, suvremena glazba, komorni sastavi, naručivanje i izvođenje/snimanje novih djela za fagot, dirigiranje suvremenih i klasičnih djela, organizacija međunarodne razmjene.

OBRAZOVANJE (u točkama kronološki od recentnog prema starijem)

 • Glazbena škola Josip Hatze, Split 1974-1985 niža i srednja škola klavir, fagot te matura iz teorijskih predmeta i fagota
 • Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1986-1990 . Diplomirao u klasi prof. Marijana Kobetića 1990.godine.
 • Mozarteum, Salzburg poslijediplomski studij sa prof. Milanom Turkovićem 1990-1992, sa prof. Danielle Damiano 1992-1993, i prof Richardom Gallerom 1996-1998
 • RADNO ISKUSTVO (razdoblje, insitucija, radno mjesto)
 • Jerusalem Symphony Orchestra- Israel Broadcasting Authority coordinate Principal Bassoon 1992-1996
 • Akademija Umjetnosti u Novom Sadu 1997 - 2002, 2002 - 2004 Docent za fagot, orkestarske dionice i komornu glazbu
 • Salzburger Kammerphilharmonie, Salzburg, Austrija solo fagotist 2002-2004g. Muzička Akademija u Zagrebu 2004 do danas Docent/Izvanredni Profesor za fagot,
 • srodne instrumente, metodiku nastave fagota, komornu glazbu, studij orkestarskih dionica
 • Kao Docent za fagot i komornu glazbu radio i na Akademiji Umjetnosti u Sarajevu od 2011 do 2016 godine.
 • Kao solo fagotist sudjelovao sa Gust.Mahler KO, Mozarteum Salzburg, Budapest festival Orch, Camerata Salzburg, Gruzijski KO Ingolstadt, OENM ansambl Salzburg, Klangforum Beč, Musikfabrik Keln, Collegium Novum Zurich, ansambl XXst Beč, Kaprisma Jerusalem
 • Solist sa Zg Filharmonijom, SO HRT, Gruzijskim KO, Salzburger KPH, Trondheim SO,SO Riječke Opere, Zagrebačkim solistima, uz kvartet Sebastian,

Član HUOKU, HDGU, Osorske glazbene večeri, OENM ansambl Salzburg

Stručne nagrade/priznanja. II. nagrada na Natjecanju mladih umjetnika 1992, prve republičke i drćavne nagrade za vrijeme studija 1994, 1996 za fagot i komornu glazbu. Nagrade i priznanja HDGPP, Međunarodnog natjecanja u Varaždinu, Natjecanja u Rovereto Italija za pedagoške uspjehe studenata

Projekti

Dugogodišnja suradnja sa OENM ansamblom za suvremenu glazbu Salzburg, Klangforum Beč, Ansambl XXJH Beč, Caprisma ansambl Jerusalem, Musikfabrik Koln, Collegium Novum Zurich, suradnja sa Vancouver Intercultural Orchestra Kanada, Les Amis ansamblom Toronto, Kanada; Cantus ansambl Zagreb

Mozarteum orkestrom Salzburg, Budapest Festival orkestrom Budimpešta, Camerata Salzburg, Gustav Mahler chamber orchestra, Georgisches Kammmerorchester Ingolstadt, Salzburger Kammerphilharmonie, RSO Wien, Beč, Philharmonie Bad Reichenhall, DE; Litvanski komorni orkestar, Zagrebačkom Filharmonijom, Beogradskom Filharmonijom, Vojvođanskim simfoničarima, Zadarskim komornim orkestrom, Orkestrom HNK Split, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Orkestrom HNK Rijeka, Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima

Komornim sastavima: Zagrebački kvartet fagota, Zagrebački puhački ansambl, Duo Pfagottiano, Zagrebački puhački trio, Trio Jongen, puhačkim kvintetom Synergia 5 te ansamblom Synergia 6 sa turnejom po Hrvatskoj 2017.godine. te puhačkim kvintetima Jeruzalemskog simfonijskog orkestra, te Ventus Quintett-om Salzburg.

Kao solista nastupao sa : Zagrebačkom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Zagrebačkim solistima, Gruzijskim komornim orkestrom iz Ingolstadta, Salzburškom Kammerfilharmonie,OENM ansamblom Salzburg, Austrija; Sinfoniettom iz Trondheima, Cameratom Academicom iz Novog Sada, King David violins Jerusalem.

Dugogodišnji je docent za fagot na Ljetnoj školi Kaštela, te je seminare fagota održavao u Thessaloniki, Grčka, Salzburg, Austrija; Fruška Gora-Novi Sad, Srbija.

Sudjelovao je u radu međunarodnog simpozija fagotista u Trondheimu 2018, gdje je i nastupao i kao solist. Aktivno je sudjelovao i u okviru Festivala Hagen Open u Feistritzu, Austrija.

Član je prosudbenih povjerenstava na HDGPP natjecanjima u Hrvatskoj, te na Temsig natjecanju Slovenija, kao i na Natjecanju za puhače u Solunu, Grčka.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK) Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092
poziv na br. 317
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 24. 8. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 30. 8. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 31. 8. 2021.

 

19.06. – 23.06.2021.
OPERNI STUDIO
Voditelj opernog studija: prof.dr. Berislav Jerković, HR

Wolfgang Amadeus Mozart: DON GIOVANNI
Akademija za umjetnost i kulturu Osijek
Voditelj: prof. dr. Berislav Jerković, HR


PROGRAM:
Wolfgang Amadeus Mozart: DON GIOVANNI
Uloge: Don Giovanni, Leporello. Donna Anna, Donna Elvira, Don Ottavio, Zerlina, Masetto, Il Commendatore

Broj polaznika: do 15
Razina: glazbena škola, akademija
Radni jezici: hrvatski, engleski

 

PROGRAM RADA: 
Operni studio kao glazbena radionica opernog pjevanja ima za cilj intenzivno usvajanje znanja i vještina vokalne umjetnosti kod mladih pjevača. Individualnim radom s voditeljem-mentorom polaznici će usavršiti svoje glasovne sposobnosti, i to kroz tehnički rad na opernoj literaturi. Naučit će postupke i strategije samostalnog učenja vokalnog djela, samostalne pripreme partiture, upoznati tehničke, stilske i interpretacijske elemente te načela vokalne umjetnosti. Program rada će posebno previdjeti savladavanje opernih arija, recitativa, pjevanja u opernom ansamblu te protokole scenskog opernog rada.
Svi polaznici će raditi na vokalno-tehničkim aspektima, analizi i interpretaciji opere Gianni Schicchi, opernoj režiji kao i na vještinama javnog, pjevačkog nastupa.
Polaznici Opernog studija 2021, sudjelovati će u pripremi i scenskoj izvedbi opere Wolfganga Amadeusa Mozarta: DON GIOVANNI. Rad na glazbenoj pripremi, kao i rad na scenskom oblikovanju djela, pružiti će mladim pjevačima važno iskustvo potrebno za njihovo umjetničko i profesionalno sazrijevanje.
Pjevači koji pohađaju ovu radionicu, sudjelovati će u završnoj, scenskoj izvedbi operne predstave.
Polaznici prije dolaska trebaju prijaviti i pripremiti odabrane uloge iz opere Don Giovanni (Don Giovanni, Leporello. Donna Anna, Donna Elvira, Don Ottavio, Zerlina, Masetto, Il Commendatore) te ponijeti sav notni materijal (Bärenreiter edition)

berislav jerkovićIzv.prof.dr.sc. Berislav Jerković (bariton), profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predaje Pjevanje – glavni predmet struke sa srodnim predmetima (Komorno pjevanje, Osnove vokalne tehnike, Metodika nastave pjevanja, Poznavanje vokalne literature i interpretacije). Umjetnički je voditelj Opernog ansambla Umjetničke akademije. Diplomirao je studije: Pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Glazbena pedagogija na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Poslijediplomski studij Pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, poslijediplomsko usavršavanje na Hochschule fur Music und Darstelende Kunst u Grazu, a doktorski studij na Filozofskom fakultetu Zagreb 2018 (Vokalna pedagogija). Godine 1997.debitira u operi i od tada je ostvario niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima: Rigoletto, Krabuljni ples, Evgenij Onjegin, Carmen, Gianni Schicci, Sonnambula, Figarov pir, Ljubavni napitak, Tosca, La serva padrona, Nikola Šubić Zrinski, Cosi fan tutte, Ero s onoga svijeta, I Pagliacci, La boheme, Suzanina tajna, Čarobna frula, Camelot ,Didona i Enej, Čovjek iz Manche  itd. Surađivao je sa vrhunskim dirigentima: Gaborom Holerungom (Mađarska), Giampaolom Bizantiem (Italija), dr. Antonom Amstrongom (SAD), Felipeom Izcarajom (Venezuela), Peterom Erdei (Mađarska), Tamasom Galom ( Mađarska), Vjekoslavom Šutejom (Hrvatska), Zsoltom Hamarom (Mađarska), Andreom Thomasom (USA), Gergely Menesy (Mađarska), Sašom Britvićem (Hrvatska), Ivanom Repušićem (Hrvatska), i mnogim drugim uglednim glazbenicima. Također, koncertirao je na međunarodnim glazbenim festivalima: Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Večeri u Donatu, Varaždinski ljetni festival, Osječko ljeto kulture, Zagrebački barokni festival, kao i na mnogim drugim festivalima u zemlji i inozemstvu. Iz bogate glazbene literature svakako valja istaknuti: J.S. Bach: Weihnachtoratorium, G.Faure: Reguiem, G.Mahler: Des Knaben Wunderhorn, C.Orff: Carmina burana, A.Bruckner: Requiem, G. Puccini: Messa di gloria, G.F.Handel: Te Deum itd. Održao je brojne solističke koncerte diljem Hrvatske , te u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, ltaliji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Španjolskoj, Venezueli, SAD-u, Belgiji, Kini. Surađivao s Hrvatskim baroknim ansamblom u izvedbama djela starih majstora: Caccini, Rameau, Campra, Handel, Bach..
Intenzivno se bavi istraživačkim radom u umjetnosti i znanosti pa je tako svoje radove na polju vokalne umjetnosti izlagao na konferencijama i skupovima u Bologni 2008., Parizu 2009., Marlboroughu 2010., Pekingu 2010., Rochesteru -2011., Thessalonikiu 2012., Brisbaneu-2013., Princetonu 2014. Vodi majstorske radionice i stručne seminare za pjevače, zborovođe i voditelje vokalnih ansambala (Hrvatska, Mađarska, Velika Britanija, Francuska, Kanada, SAD, Jordan.. ). Pored uspješne pjevačke, bavi se i intenzivnom dirigentskom djelatnošću, a sa zborovima i ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu, te je i dobitnik brojnih nagrada-kao solist i kao dirigent. Osnivač je ansambla Opera Pannonica.


OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.
Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 321
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 19. 6. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 22. 6. .2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 23. 6. 2021.
Nakon seminara za polaznike će biti organizirana mala turneja.

01. - 10. 09. 2021.
CAMPUS „MUSICA ANTICA“,
Egon MIHAJLOVIĆ /SL/, Pavao MAŠIĆ /HR/, Winfried HACKL /A/,
Mateja BAJT /SL/, Tomislav HEFERER /HR/, Franjo BILIĆ /HR/


Maksimalni broj polaznika: 40
Nivo: osnovna, srednja škola i glazbena akademija
Jezik: hrvatski, slovenski i engleski

Campus „Musica Antica“ u kooperacionoj saradnji Hrvatske Glazbene Mladeži i Sveučilišta u Ljubljani Akademija za glazbu/Odjel za Staru glazbu, prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od perioda srednjeg vijeka sve do početka XIX stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske Županije i sjeverne Istre, muzičke etno-kulturologije, povijesnih glazbala Županije i Regiona. Međunarodni Campus Musica Antica organizira ljetne instrumentalne i vokalno-instrumentalne tečajeve područja Stare glazbe, radionice, muzikološke smotre, predavanja i cikluse radionica koncerata na povijesnim / kopijama povijesnih instrumenata u otvorenoj formi i obliku interdisciplinarnosti ( interaktivno učešće na svim tečajevima, radionicama i seminarima ), kao i programe stručnog usavršavanja namijenjene instrumentalnim, vokalnim i muzikološkim pedagozima. Jedan od budućih ciljeva Campusa Musica Antica je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija, izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse, pružajući priliku mladim izvođačima svih uzrasta, kao i muzikolozima, praktično razumijevanje i izvrsni živi umjetnički doživljaj ansambalskog su-stvaralaštva na projektima Stare glasbe, od Srednjeg Vijeka, Renesanse do baroknih opera. Umjetnički ravnatelji Campusa Musica Antica: Tonči Bilić & Egon Mihajlović


Programi pedagoške prakse i osposobljavanja 2021
.
Interdisciplinarni tečaji su namijenjeni profesorima, pedagozima kao i učenicima glazbenih škola ( glasovir, orgulje, čembalo, blok flauta, komorna glazba, ansambl blok flauta ) kao programi namjere sticanja pedagoške prakse: nadgrađivanje znanja iz područja povijesno osviještenog izvođenja glazbe baroka na instrumentima sa tipkama, vokalne glazbe, komorne vokalno-instrumentalne glazbe i blok flaute: literatura, povijest, artikulacija, ornamentika, tempa, izrazni doživljaj i osobne povijesne interpretacije muzičkih djela. Učesnici pridobivanja pedagoške prakse imaju pristup svim tečajevima, radionicama i seminarima.

 

TEČAJ POVIJESNI INSTRUMENTI S TIPKAMA

TEČAJ I: ČEMBALO & POVIJESNE ORGULJE
Tečaj je otvoren za sve uzraste mladih muzičara, čembaliste, orguljaše, i one entuzijaste, koji to žele postati i susresti se prvi put sa povijesnim instrumentima. Na raspolaganju stoje izvrsna čembala majstorske radionice Winfrieda Hackla, tečaj orgulja je namijenjen upoznavanju i glazbenom očuvanju istarske kulturne baštine znamenitih povijesnih orgulja u okolici Grožnjana, znamenitih graditelja Piagge, Nacchinija, Calida i Girardija. Glasbena literatura za dio tečaja čembalo je po osobnom izboru polaznika, literatura za dio tečaja povijesnih orgulja je talijanska, španjolska i južno-njemačka glazba za orgulje XVI – XVIII stoljeća, izvodljiva na takozvanoj skraćenoj basovskoj oktavi C/E.
MENTOR red.prof. Egon MIHAJLOVIĆ (01.-10.09), izr. prof. Pavao MAŠIĆ (07.-10.09.)

 

TEČAJ II: UPOZNAJMO, ODRŽAVAMO I UGODIMO ČEMBALO, UPOZNAJMO BLOK FLAUTU
Tečaj je namijenjen upoznavanju povijesnih temperamenata i usavršavanje njihove praktične primjene, ugađanja čembala, intoniranja i tehničkog održavanja čembala, kao i znanstveno upoznavanje povijesti i različitosti tipa gradnje instrumenata čembala i blok flaute.
MENTOR Winfried HACKL


RADIONICE
EKSKURZIJA: upoznavanje povijesti graditeljstva orgulja Regiona, njihova restauracija i održavanje
Mentor: Tomislav HEFERER


Radionica za čembalo Mladi Mladim: Franjo BILIĆ
Predavanja i tematske radionice: izr. prof. Pavao MAŠIĆ, red. Prof. Egon MIHAJLOVIĆ

 

TEČAJ POVJESNO OSVIJEŠTENO IZVOĐENJE I INTERPRETACIJA VOKALNE GLAZBE BAROKA

Tečaj III je namijenjen svim zainteresiranim pjevačima, koji hoće upoznati pravila povijesno osviještene interpretacije djela solo- i komorne vokalne glazba baroka, sa povijesno-znanstvenim pregledom i uporabom specifične stilistike, ornamentike, tehnike diminucija, spektrom afekata, izraza i osobne interpretacije solo-pjesama, kantata, madrigala, opere i oratorija ( literatura od Frottola do Bacha/Hendla ). Posebno je tečaj namijenjen interpretaciji uloga iz opernog opusa Claudia Monteverdija (L’Orfeo, L’Incorronazione di Poppea, Il Ritorno d’Ulisse in patria) kao priprema produkcije Campusa 2022.
MENTOR red.prof. Egon MIHAJLOVIĆ
Korepetitori basso continuo: Ana Marija KRAJNC, Franjo BILIĆ, Natko ŠTIGLIĆ (teorba)

TEČAJ I RADIONICA BLOK FLAUTA
Blok flauta je najviše korišten metodički instrument pri muzičkom obrazovanju mladih generacija kao i sve više priljubljen umjetnički instrument u nastavku srednjoškolskoga obrazovanja sve do akademskog nivoa. Radionica je namijenjena svim učiteljima glazbe koji upotrebljavaju blok flautu kao nastavni instrument, kao i mladim profesionalcima, sa upoznavanjem pedagoških metoda, literature i pedagoški pripomoći za sve nivoe nastavnog programa vezanih za blok flautu i ansambla blok flauta.
MENTOR Doc. Mateja BAJT

KONCERTNI ATELIJE i CIKLUS MLADI ČEMBALISTI
Egon Mihajlović, Winfried Hackl, Mateja Bajt, Franjo Bilić, Ana Marija Krajnc, Eva Dolinšek, Magdalena Jones,…

 

berislav jerkovićEgon Mihajlović – čembalist, dirigent i orguljaš, rođen je u Postojni 1972. godine. Nakon započetog glazbenog obrazovanja u Ljubljani i u Beogradu, 1988. godine započinje studij čembala i Stare glazbe na Visokoj Muzičkoj Akademiji u Frankfurtu na Majni, gdje je 1992. godine magistrirao i 1996. godine zaključio specijalističke postdiplomske studije. Umjetičke i pedagoške impulse pridobio je kod uvaženih profesora i stručnjaka za čembalo i Staru glazbu Boba van Asperena, Luigia Ferdinanda Tagliavinia i Haralda Hoerena. 
Od 1998-2000. godine bio je Docent na Glazbenom konzervatoriju „Hermann Zilcher“ grada Würzburga ( SR Njemačka ), godine 2001. Docent na Muzičkoj akademiji Nürnberg-Augsburg; godine 2002- 2003. gostujući profesor na Muzičkoj akademiji Crne Gore na Cetinju; godine 2007/2008. profesor na državnom Muzičkom konzervatoriju „G. Rossini“ u Pesaru, Italija.
Od 2009. Egon Mihajlović je habilitirani redovni profesor za Čembalo i Staru glazbu na Sveučilištu u Ljubljani / Muzičkoj akademiji, gdje pored klase za čembalo vodi i predmete povijesno informirana izvođačka praksa i komorna glazba sa bassom continuom. Od 2012. godine zastupa poziciju predstojnika odjela/katedre za Staru glazbu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.
2013. godine dobitnik je prestižne Zlatne plakete Sveučilišta u Ljubljani za zasluge na području Stare glazbe i čembala.
Kao čembalist i orguljaš nastupa od 1990. godine sa solo-recitalima na najznačajnijim europskim festivalima barokne glazbe i koncertnim scenama Francuske, Njemačke, Švicarske, Italije, Austrije, Belgije, Španjolske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Posebni interes i fokus Egona Mihajlovića leži na proučavanju i povijesno informiranoj interpretaciji glazbene literature za povijesne instrumente sa tipkama, kulture humanizma kao i vokalne literature od 16. do 18. stoljeća. Brojne CD-e i međunarodne radio produkcije zaokružuju njegovo umjetničko djelo, kao i umjetnička suradnja i vođenje majstorskih tečajeva vokalne tehnike i interpretacije barokne vokalne glazbe, između ostalih, sa Charlotte Lehmann, Isabelle Poulenard, Kaiom Wesselom, Markom Tuckerom, Mariom Jonas, Barbarom Schlick. 
Kao dirigent Egon Mihajlović se je specijalizirao na bogati repertoar baroknog glazbenog teatra i Sakralne glazbe. Pod njegovom dirigentskom palicom tako su nastale mnogobrojne scenske i sakralne glazbene produkcije poput Artaserse J. A. Hassea ( Bayreuth 1994 ), Vespro della beata Vergine Monteverdija ( Kotor 2000, Ljubljana 2010 & 2015, Berlin 2016 ), L'Orfeo Monteverdija ( Berlin 2000, Cetinje/Kotor/Perast 2007, Slovensko Narodno Gledališče SNG Ljubljana Sezona 2012/2013, Venecija 2013 ), „Krunanje Poppeje Monteverdija ( Cetinje/Kotor/ Perast 2006, Slovensko Narodno Gledališče in Balet SNG Maribor 2016 u režiji Krešimira Dolenčića;  Muzička Akademija Split Vila Meštrović/HNK Varaždin 2018 ), baletna predstava „Stabat Mater na glazbu Pergolesija u koreografiji Edwarda Cluga ( Slovensko Narodno Gledališče in Balet SNG Maribor, Festival Ljubljana 2015 ), Giulio Cesare in Egitto Händela ( Theater Freiburg 2017 ) sa 17 predstava i izvrsnim međunarodnim kritikama.


berislav jerkovićMateja Bajt studirala je blok flautu na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču kod prof. Hansa Marie Kneihsa na pedagoškom i koncertnom smjeru. Godine1994 diplomirala je iz glazbene pedagogike te godine 1997 završila magistarski studij koncertnog smjera iz blok flaute.
Za izniman uspjeh primila je nagradu austrijskog ministarstva za znanost. Godine 1998 u Beču je završila i specijalizaciju na području komorne i suvremene glazbe.
Kao solistica, članica i vođa raznih ansambala koncertira po Sloveniji i drugdje po Europi. Posvečuje se izvođenju stare glazbe od srednjeg vijeka do kasnog baroka pa i moderne glazbe. Sudjeluje sa uglednim slovenskim i stranim glazbenicima. Posljednjih godina pod njenim vodstvom zaživio je ansambl blok flauta “Le Phenix” na originalnim instrumentima koji je jedinstven na našim prostorima.
Godine 2003 izdala je CD pod nazivom Portret ljubavi francuskog baroka koji je primljen sa najboljom kritikom u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.
Nakon završenog studija posvečuje se podučavanju najmlađih glazbenika na blok flauti na različitim glazbenim školama. Podbudila je zanimanje za taj instrument i želju za nastavkom školovanja na srednjem i akademskom nivou.
Izradila je nacionalni program školovanja za blok flautu za umjetničke gimnazije i za akademiju za glazbu. Podučava na Konzervatoriju za glazbu i balet te na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Za iznimne pedagoške dosege 2019 dobila je Škerjančevu nagradu. Voditeljica je ljetnih škola i seminara za nastavnike i učenike blok flaute.


berislav jerkovićPavao Mašić glazbu je studirao u Zagrebu, Lausanni i Freiburgu, a dodatne umjetničke impulse dobiva radom s istaknutim umjetnicima kao što su Pierre Hantaї, Christophe Rousset i Skip Sempé, te u listopadu 2013. g. kao stipendist Francuske Akademije u Rimu odlazi na studijski boravak posvećen interpretaciji francuske glazbe za čembalo u Vili Medici. Zahvaljujući Fondaciji Royaumont, u razdoblju od 2015. do 2018. usavršavao se na radionicama posvećenima D. Scarlattiju, F. Couperinu, C. Francku, O. Messiaenu i francuskoj orguljskoj glazbi – u okružju inspirativne Opatije Royaumont i Kraljevske kapele u Versaillesu – uz istaknute umjetnike kao što su Blandine Verlet, Aline Zylberajch-Gester, Pierre Hantaї, Jean-Baptiste Robin, Daniel Roth, Vincent Warnier i Thomas Lacôte. Kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, Mašić nastavlja bogatu tradiciju sviranja orgulja koja se u toj povijesnoj crkvi kontinuirano bilježi još od 1359. g. Usporedno djeluje u zvanju izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje razvija široku pedagošku djelatnost. Redovito koncertira diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela, a kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 30 važnih inozemnih i domaćih nagrada među kojima se izdvajaju Grand Prix Bach de Lausanne (Švicarska, 2006.), Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), te Nagrada Ivo Vuljević za najuspješnijeg hrvatskog mladog glazbenika u 2006. Godine 2009. bio je laureat na 1. Concurso internacional CAI de Organo (Zaragoza), dok su osobito uspješnu 2010. ovjenčale sve tri nagrade koje istaknutim umjetnicima dodjeljuju Varaždinske barokne večeri: Nagrada Ivan Lukačić, Nagrada Jurica Murai, te Vjesnikova nagrada Kantor za najbolju interpretaciju skladbi J. S. Bacha. Iza njega su mnoge značajne izvedbe: Šest partita, Goldberg-varijacije i Umijeće fuge J. S. Bacha, integralne izvedbe orguljskih opusa J. S. Bacha, C. Francka i D. Buxtehudea (u suradnji s Antom Knešaurekom), koncerti za orgulje i orkestar F. Poulenca, A. Knešaureka, S. Šuleka i S. Foretića, kao i intenzivan rad na pripremi i tisku sabranih djela za orgulje Anđelka Klobučara i Franje Dugana. Snima za Hrvatsku radioteleviziju i Croatiu Records; raznolika diskografija uključuje pet solističkih albuma ovjenčanih s ukupno 11 Porina, od čega su čak dva albuma: 1685. (2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) proglašeni najboljim klasičnim albumima godine.
www.pavaomasic.com


berislav jerković

Winfried Hackl studirao je blok flautu na Bruckner konzervatoriju u Linzu, gdje je 1984 godine diplomirao. Od 2010 godine ravnatelj je glazbene škole u Pregartenu. 1986 godine otvara majstorsku radionicu za izradu čembala. Njegovi instrumenti zastupljeni su i koriste se za mnogobrojne CD produkcije kao i na mnogobrojnim međunarodnim festivalima Stare glazbe.

Kao blokflautista sudjeluje u mnogobrojnim ansamblima za Staru glazbu, a njegov interpretatorski fokus ima raspon sve do Jazza. 1987 osniva klasik/Jazz ansambl „Anonimus“, 1990 godine postaje član grupe „Funk Jazz Band“, i time postaje jedan od rijetkih austrijskih glazbenika, specializiranih za midi-instrumente.

Ustanovio je međunarodnu Jazz radionicu Pabneu, zajedno sa poznatim Jazz umjetnicima poput Mickela Goodricka, Ricka Margitza, Petera Herberta, Alexa Deutscha, sa kojima i redovito nastupa.  

Sa ansamblom „ANONIMUS“ izdaje mnogobrojne CD-e, kao solista sa ansamblom „Allora“ također. 1999 izdaje CD „flauto unicum“ u duetu sa Peterom Herbertom, 2000 godine CD „flute-keys & more“ sa Peterom Madsenom (Anonimus DUO) i CD „G.F. visits N.YC“ sa Davidom Tronzom, Peterom Madsenom i Peterom Herbertom, 2003 godine CD „flauto unicum trio“ sa Johnom Clarkom, Peterom Herbertom, godine 2004 CD uživo snimak sa Rickom Margitzom i Harryem Neuwirthom.

 

berislav jerkovićTomislav Faullend Heferer graditelj i restaurator orgulja i klavira, samostalni umjetnik

Rođen sam 04.12.1969. godine u Zagrebu. Nakon, u obiteljskoj radionici, stečenih strukovnih znanja (1987.-1992. god.) o gradnji i restauraciji orgulja i klavira boravio sam na školovanju i specijalističkim usavršavanjima te seminarima (radionicama) u Austriju, Njemačkog, Italiji i Norveškoj i to kod najznačajnijih predstavnika kako orguljarske tako i klavirske struke (A. Laukhuff, Walcker, Ryde & Berg, Ruffatti, Steinway & Sons, Bösendorfer, C. Bechstein, itd).

Status samostalnog umjetnika (HZSU) stječem 1993. godine.

U svojstvu samostalnog umjetnika djelujući kao autor i nosilac projekata ili kao koautor s područja restauracija povijesnih instrumenata i oblikovno-foničkih djela, obavljao sam brojne restauratorko-rekonstrukcijske i konzervatorske zahvate, kako za institucionalne tako i za privatne vlasnike/korisnike (vidi: niže priloženi popis)
Kao redovni član Sekcije za restauratorsko i oblikovno fonička djela ULUPUH- a (od 1992. godine), za predsjednika Sekcije bio sam izabran sam u mandatu 2000 – 2002. god. U različitim mandatima bio sam član Umjetničkog savjeta i drugih tijela ULUPUH-a.
Jedan sam od utemeljitelja, 1997. godine, Umjetničke radionice Heferer iz Zagreba, umjetničke organizacije koja djeluje na području gradnje te očuvanja i obnove zvukovnih spomenika kulturne baštine (povijesnih orgulja, harmonija, klavira i ostalog umjetničkog instrumentarija).
Redovni sam član međunarodnih (strukovnih) asocijacija: International Society of Organbuilders sa sjedištem u Leuvenu, Belgija, društva Die Gesellschaft der Orgelfreunde e. V. (GdO) sa sjedištem u Mettlach-u, Njemačka te Piano Technicians Guild sa sjedištem u Kansas City, SAD.
Iz domene svog umjetničkog djelovanja i konzervatorske-restauratorko problematike i prakse sudjelovao sam te držao predavanja na stručnim skupovima, seminarima i simpozijima u tuzemstvu i inozemstvu, objavljivao radove i mišljena u stručnim publikacijama, tisku, radiju i televiziji.
U svojstvu voditelja međunarodne majstorske radionice (Master-class workshop) ekspertne interdisciplinarne skupine Instituta za orgulje i crkvenu glazbu sveučilišta u Trossingenu, u okviru postdiplomskog studija „European masters study course – OrganExpert - 2010“ –  s aktivnim polaznicima obrađivane su obnove povijesnog Pozitiva (prva polovica 17 st.) iz crkve sv. Florijana u Varaždinu te povijesne orgulje Moscatelli/Steininger (1812./1834.) iz župne crkve u Bednji.
Prezentirao sam radove na tematskim izložbama, podupirao i sudjelovao u pripremi i realizaciji nosača zvuka, koncerata, stručnih skupova i povjerenstava. U suradnji s Hrvatskom-radio televizijom sudjelovao u realizaciji serijala „Orguljske priče iz davnine“ te organizaciji božićnih koncerata, emitiranih na nacionalnim i inozemnim TV postajama i festivalima.
Jedan sam od utemeljitelja orguljskog festivala Orgulje Heferer (1995.).

 

berislav jerković

Franjo Bilić diplomirao je čembalo u klasi prof. Pavla Mašića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studirao je u sklopu Erasmus programa na Conservatoriumu van Amsterdam u klasi prof. Menno van Delfta te pohađao specijalizirane predmete vezane za studij čembala kao što su povijesni plesovi, retorika, suvremena čembalistička literaura, klavikord itd. Trenutno studira dirigiranje u klasi prof. Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju i klavir na GŠ Pavla Markovca u razredu prof. Jelice Kuzmin.
U djetinjstvu se intenzivno bavio sportom (gimnastika, košarka i nogomet). Glazbenu naobrazbu započeo je kao solist (dječački sopran) zbora «Krijesnice» pod ravnanjem prof. Jelene Burić i «Zagrebački dječaci» pod ravnanjem prof. Jasenke Ostojić s kojima je nastupao u KD Vatroslav Lisinski i HNK u Zagrebu te diljem Hrvatske i u Wisconsinu (SAD). Snimio je CD sa zborom «Zagrebački dječaci» i više puta nastupio na HRT-u.
Nastupao je diljem Hrvatske, BIH, Slovenije, Njemačke, Italije, Francuske i Nizozemske. Surađivao je s brojnim ansamblima i orkestrima: Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački solisti, ansambl Antiphonus, Cantus ansambl, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dubrovački simfonijski orkestar, Društveni orkestar Hrvatskog Glazbenog ZavodaZagrebački komorni orkestarZagrebački orkestar mladih, ansambl Glazbene staze i Sweelinck baroque orchestra.
Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe osvojio je osam prvih, tri druge i dvije treće nagrade u razdoblju 2007.-2013. u disciplinama klavir, komorna glazba i solfeggio. Dvostruki je dobitnik Oskara znanja Agencije za odgoj i obrazovanje. Na natjecanju Pianoforte u Poreču, osim najviše prve nagrade u kategoriji dobio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu skladbe J. S. Bacha. Svoje prve poduke čembala dobio je od profesorice Višnje Mažuran.
Kao čembalist, prvi je čembalist pobjednik 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru te 50. tribine Darko Lukić. Prvi je hrvatski glazbenik koji se prijavio i osvojio 2. nagradu na međunarodnom natjecanju moderne čembalističke literature Prix Annelie de Man u Amsterdamu izvevši čak dvije praizvedbe u 2018. g. (G. Janssen: Folly, T. Fačini: Zločin i kazna za čembalo...solo). Po prvi puta u Hrvatskoj, odsvirao je diplomski ispit na klavikordu, virginalu i 2 čembala kako bi bio dosljedan stilu pojedine glazbene epohe te približio publici raličite mogućnosti pojedinih instrumenata. Osobito je bila zapažena obrana njegovoga diplomskog rada s temom 'Sviranje klavikorda kao preduvjet kvalitetnijeg sviranja klavira, čembala i orgulja'.
Na poziv Glazbene mladeži u Varaždinu održavao je međunarodne ljetne seminare za učenike i studente čembala, koji osim individualne nastave sadrže poduke baroknog plesa, grupnu nastavu, predavanja i recital.

Kao dirigent, imao je zapažena postignuća dirigirajući tri izvedbe opere Agrippina G. F. Handela u HNK-u u Zagrebu, pod mentorstvom mo. Tomislava Fačinija u produkciji MUZA-e/ALU/ADU/TTF-a za koju je dobio dvije Rektorove nagrade. Vodio je zbor Zagrebački dječaci te je asistent dirigentici Jasenki Ostojić u zboru Capella Odak. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Uroša Lajovica, Daniele Gattija, Davida Danzmayra.
Od 2012. stipendist je Zagrebačke županije, a akademske godine 2016./2017. bio je stipendist Zagrebačke filharmonije. U 2018. je primio Nagradu općine Stupnik - posebno priznanje za promicanje klasične glazbe u Stupniku u kojem živi.
Usavršavao se na seminarima za područja; klavir, fortepiano, korepeticija/klavirska pratnja pjevača, čembalo, barokna glazba, barokni ples, orguljaška improvizacija, orgulje, harmonium d'art, orkestralno i zborsko dirigiranje. Bavi se i skladateljskim radom.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na broj 311.
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 01.9. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 9. 9. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10. 9. 2020.

8. 8. – 14. 8. 2021.
GLAZBENA RADIONICA: OTKRIJTE BOGATU TRADICIONALNU GLAZBU HRVATSKE
Mentor: dirigent Julia Đurđica Sćepanović


Naučite više o ovoj kulturi preko glazbe i provedite nezaboravan odmor pjevajući!
Upoznat ćete egzotični svijet Hrvatskog folklora od romantičnih klapa, Lada, Gange, Ojkanja, Istarske ljestvice, do Slavonskog bećarca i Linđa.

Mentor: dirigent Julia Sćepanović
Broj učesnika: min 10, max.35
Nivo: napredni amateri i profesionalni muzičari
Radni jezici: engleski, hrvatski i nizozemski
Cilj ove radionice je upoznavanje, učenje i razvoj repertoara pjesama iz svijeta Hrvatske tradicionalne glazbene kulture – kroz pjevanje.
Pjevajući zajedno, solistički i u grupama, pjevači razvijaju i nivo izvođenja. Upoznajući se sa različitim tehnikama pjevanja, ukrasima i drugim izvedbenim elementima.
Učesnici će dobiti poveznicu s koje mogu „skinuti“ note i tekstove pjesama.
Probe će biti svakodnevno a slobodno vrijeme sudionici mogu koristiti za odmor u prirodi ili na moru.

 

virant maja

Dirigentica Julia Đurđica Sćepanović diplomirala je orkestralno i zborsko dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, nakon što je završila klavirski i teorijski odsjek u Glazbenoj gimnaziji.
Već za vrijeme studija radila je u beogradskoj Operi kao zborovođa, a zatim kao profesorica orkestra i zbora.
Dirigentsko obrazovanje okrunila je specijalizacijom u Italiji u klasi maestra C. M. Giulinija, Fondazione Scuola di Musica di Fiesole. U Italiji surađuje s orkestrom Giovanile Italiana s kojim sudjeluje na novogodišnjem koncertu u Teatru Comunale u Firenci.
Nakon Italije odlazi u Nizozemsku i nastavlja život i rad u Amsterdamu gdje razvija suradnju na projektima s nizozemskom operom, glazbenim kazalištima, zborovima i glazbenim ansamblima.
Njezin se interes za Nizozemsku proširio na tradicionalnu glazbu iz cijelog svijeta.
Balkanski folklor postao je njezin novi interes i nakon usavršavanja predavala je kao izvanredna profesorica na Sveučilištu u Amsterdamu (Odsjek za slavistiku), Sveučilištu za umjetnost Zwolle (Glazbeni konzervatorij) i glazbenim festivalima i kulturnim centrima diljem Nizozemske.
Njezina dirigentska karijera usporedno uspostavlja suradnju s renomiranim glazbenim kazalištima gdje dirigira kazališnim predstavama, radi na pripremi zborova, "uvježbava" glumce i izvođače za predstave i glazbene spektakle u kazalištima i na otvorenom. (Stichting de Pauper Paradijs, Vis a vis, Mammoet, Dries Verhoeven)
Od 2010. Julia Šćepanović postala je neovisna glazbena producentica i organizira međunarodne glazbene projekte s klasičnim i tradicionalnim glazbenim "fusion" tipom u osnovi mješavine glazbenih stilova.
Kao ljubiteljica istočnoeuropske i balkanske glazbe, nastupa u ženskom vokalnom triju - DIVNA, s kojim nastupa u Nizozemskoj.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 3.300,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (2.805,00 HRK). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.
Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 321
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 08. 08. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 13. 8. .2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 14. 8. 2021.
Nakon seminara za polaznike će biti organizirana mala turneja.

21. 6. – 29. 6. 2020.
HARMONIKA
Anamarija Nerad /HR/, Gordana Šuštić /HR/

 

Tema:

 1. Učenje skladbi: - kako vježbati i kako učiti napamet da bi koncert bio kako smo zamislili (teorija i praksa) - funkcioniranje mozga - za vrijeme vježbanja, za vrijeme nastupa na sceni
 2. Priprema za scenu: - načinom vježbanja umanjiti tremu (teorija i praksa) - kako spavanje i jelo utječu na nastup
 3. Rad sa orkestrom (aktivno sviranje polaznika) – od čitanja nota do javnog nastupa Imati svoj instrument i stalak.

Pripremiti dvije skladbe - donijeti jednu kopiju nota za predavača

Uzrast - osnovna i srednja škola

virant majaANAMARIJA NERAD studij klasične harmonike završava 2008.g. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u klasi prof. Boruta Zagoranskog. Usavršavala se na majstorskim tečajevima za harmoniku kod Jovica Đorđević (Austrija), Mario Pietrodarchi (Italija), Volodimir Balyk (Hrvatska), Mateja Zenzerović (Hrvatska), Miljan Bjeletić (Srbija), Radomir Tomić (Srbija), Alma Flammersberger (Njemačka), Elsbeth Moser (Njemačka), Vječeslav Semjonov (Rusija), Aleksandar Selivanov (Rusija), Slavko Magdić (Hrvatska-Slovenija). Od umjetničkog djelovanja bilježi solističke nastupe, komorne nastupe (harmonika i klarinet, harmonika i klavir, harmonika i gitara - Muzika za dvoje/Croatia Records/2014, suradnja sa ansamblom Cantus, kvartet harmonika Accoquartet) te nastupi sa orkestrom (bila umjetnička voditeljica Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, vodi harmonikaške orkestre u školama - sa natjecanja (8 prvih, 4 laureata, 1 druga). Članica je i osnivačica udruge Harmonikaški centar - organiziraju natjecanje za harmoniku u Daruvaru, rad na harmonikaškom časopisu Eho. Bila predavač na Ljetnom glazbenom kampu u Tinjanu. Član ocjenjivačkog suda. Od 2007.g. započinje glazbeno-pedagošku djelatnost kao profesor harmonike, sa učenicima je do sada sudjelovala na 62 natjecanja (na hrvatskoj i međunarodnoj razini), troje učenika iz njezine klase završili studij harmonike, od 2016. promaknuta je u zvanje profesor mentor, završila je 5. godina edukacije IPD Centra u Zagrebu (Integral Personal Development - integralni osobni razvoj) učenje o psihologiji djeteta. Dvanaest godina radi kao nastavnik harmonike, trenutno u OGŠ Rudolfa Matza i GŠ Brkanović u Zagrebu.


virant majaGORDANA ŠUŠTIĆ Rođena 1971. godine u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje završila je 1990. u Mariboru u klasi prof. Slavka Magdića. Iste godine upisuje studij harmonike na prestižnom konzervatoriju "P. I. Čajkovski" u Kijevu (Ukrajina) u klasi V. A. Bulavka. Pedagoški rad započinje u Mariboru na Konzervatoriju za glazbu i balet 1996. Od 1998. radi kao pedagoginja u GŠ "Ferdo Livadić" u Samoboru gdje vodi orkestar te komorne sastave i soliste, s kojima osvaja brojne prestižne međunarodne i državne nagrade. Od 2003. do 2012. umjetnička je voditeljica i dirigentica Akademskog harmonikaškog orkestra "Ivan Goran Kovačić" s kojim također osvaja nagrade na međunarodnim natjecanjima: 2004. u Pragu (4. nagrada), 2005. u Puli (2. nagrada), 2007. u Puli (2. nagrada), 2008. u Puli (1. nagrada) te Kup Grada Pule (za najbolji orkestar) u tom gradu 2012. Godine 2006. orkestar je pozvan da održi koncert u Trevisu (Italija), a održao je i niz ljetnih koncerata u Zadru (2007. i 2008. g.) pod pokroviteljstvom tamošnje Turističke zajednice. Među ostalim, vrijedi istaknuti i da su koncertom otvorili izložbu renomirane hrvatske koreografkinje Dženise Pecotić. Važan dio njezinih aktivnosti je i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem Zagreb gdje radi kao vanjska suradnica (glazbenica) od 2007. do 2010. Sa sastavom As bruxas fatais sudjeluje na brojnim jazz festivalima: Jazz Lentu u Mariboru 1997. i 1998., u Samoboru 2006. i 2007., u B. P. Clubu u Zagrebu 2005., Jazz clubu Zagreb (jazz festival) 2006. i 2007., Kinoteci u Zagrebu, Blue moon pubu u Varaždinu. Sudjeluje u skladanju glazbe za film "Vodnjan", koji osvaja prvu nagradu za glazbu na festivalu kratkometražnih dokumentarnih filmova. Trenutačno radi u OGŠ Rudolfa Matza u Zagrebu.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.040,00 HRK. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 312
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 21. 6. 2020., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 28.6.2020. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 29. 6. 2020.

24.06. – 01.07. 2021.
RADIONICA ZA POP I EVERGREEN
Voljen Grbac /HR/, Vivien Galletta /HR/

LET’S SING POP AND EVERGEENS
Ovo radno druženje pjevača u Grožnjanu zamišljeno je, ponajprije, kao upoznavanje, potom provjera pjevačkog umijeća svakog polaznika, zajednički razgovor o pjevanju, te, potom, dodatno pjevačko usavršavanje, individualni rad sa svakim polaznikom, koji, ukoliko želi, može raditi sam sa mentorom/pedogogom, ili u prisustvu jednog ili nekoliko drugih polaznika (slušanje je također učenje!).
Radit će se, paralelno, na dvije razine pjevanja: tehničkoj (produljenje daha, povećanje raspona glasa, dikcija, bolja kontrola pjevačkog ‘aparata’…) i umjetničkoj (ljepota tona, fraziranje, dinamika, agogika, stil)
Pjevat ćemo isključivo tzv. spore pjesme, balade, zahtjevnije, sa većim rasponom. Nekoliko će pjesama (“My Heart Will Go On” ili “You Raise Me Up”, naprimjer) biti predloženo polaznicima, ali i oni sami mogu izabrati pjesme koje zadovoljavaju gore navedena kriterije.
Jezici na kojima se održava nastava su Hrvatski, Talijanski i
Engleski. Ponavljamo još jedanput najbitnije: nastava je isključivo individualna i prilagođena svakom polazniku ponaosob. Dob polaznika nije ograničena. I još nešto, čitav tijek seminara snima se video kamerom, za potrebe organizatora.

 

virant maja

VOLJEN GRBAC
Voljen Grbac je dugogodišnji solist Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.
Tijekom svoje pjevačke karijere nastupao je na svim kontinentima osim Australije, ostvarivši stotine nastupa u glavnim tenorskim opernim ulogama te tisuće koncerata. Budući da glazbu ne dijeli na klasičnu i zabavnu, tijekom karijere njegovao je i druge glazbene ‘fahove’, pogotovo kancone i evergreene. Pobjednik je i nekoliko festival zabavne glazbe. U karijeri pjevačkog pedagoga, koja također traje nekoliko desetljeća, radio je sa stotinama pjevača, svih generacija, kako opernih tako i onih koji pjevaju ‘lake note’, postavivši im čvrste osnove pjevačke tehnike koja je temelj svake uspješne i dugotrajne pjevačke karijere.

 

virant majaVIVIEN GALLETTA
Nakon što je, sa pjesmom  “Don’t Ever Cry”, kao članica riječke grupe "Put", već na početku svoje pjevačke karijere nastupila na Eurosongu, Vivien ne samo da je nastavila uspješnu glazbenu priču u pop glazbi i jazzu, okitivši se brojnim nagradama na festivalima zabavne glazbe i nastupajući na stotinama koncerata diljem Hrvatske i svijeta (New York, Bruxelles, Prag, Budimpešta, Ljubljana, Klagenfurt, Trst, Kotor, Pečuh, Sarajevo, Britanski Djevičanski Otoci…), već je, više od deset godina profesionalna članica Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, na čijim je ‘daskama koje život znače’ pjevala kao solistica na koncertima ta ostvarila niz zapaženih uloga u musicalima. Dugi niz godina bavi se uspješno i vokalnom pedagogijom prenoseći svoja dragocjena iskustva mlađim naraštajima.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara iznosi 1.900,00 HRK. Polaznici koji se prijave mjesec dana prije početka seminara ostvaruju popust u iznosu od 15% (1.615,00 HRK). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.


Doručak 30,00 HRK, ručak 65,00 HRK, večera 55,00 HRK, puni pansion: 150,00 HRK

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
poziv na br. 320
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 24. 6. 2021., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 30. 6. 2021. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 1. 7. 2021.