HGM :: Program MKC Grožnjan
flag

Program u Grožnjanu 2024.

22. 06. – 30. 06. 2024.
PLESNO KAZALIŠTE ZA DJECU I MLADEŽ
PLESNI MARATON

Max. broj polaznika: 35
Raznovrsne plesne tehnike /balet, graham, jazz, suvremeni, hip hop, improvizacije../ biti će neiscrpni izvor inspiracije  za stvaranje scena i koreografija.
Radni jezici: hrvatski, engleski, rumunjski

Profesori koji dovedu najmanje 5 polaznika dobivaju potvrdu o stručnom usavršavanju a njihov boravak u Grožnjanu za vrijeme seminara je osiguran.

 

desa virantDESANKA VIRANT, koreografkinja i plesna pedagoginja. Diplomirala je na školi za ritmiku i ples u Zagrebu i usavršavala se na plesnim akademijama u New Yorku, Londonu, Kölnu i Parizu. Od 1972. godine do 1996. stalna je članica Studija za suvremeni ples s kojim je kao plesačica nastupila u svim projektima Ansambla u zemlji i inozemstvu. Kao koreografkinja djeluje od 1985. godine. Postavila je niz koreografija za profesionalne plesne ansamble. Koreografski je surađivala u kazališnim predstavama u Zagrebu i većim hrvatskim gradovima i u inozemstvu (Cvilidreta, O sutra, Pierrot, Angeli za Veroniku, Roda i lisac...). U plesnom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih godinama djeluje kao plesna pedagoginja i koreografkinja (Lažeš Melita, Lutke, Perpettum, Čarobna frula - za početnike...). Koreografirala je i brojne emisije  u produkciji Hrvatske televizije. Članica je međunarodne organizacije DACI, a niz godina djeluje u plesnoj školi MKC HGM  u Grožnjanu.

 

IDA JANKOVIĆ rođena je 15.02.1984. godine u Zagrebu.
Nakon završene gimnazije i Škole suvremenog plesa Ane Maletić diplomirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.
2002. započinje djelovati kao plesni pedagog za djecu predškolskog uzrasta i u pripremnim tečajevima u Školi suvremenog plesa Ane Maletić, zatim vodi Body Barre i plesnu rekreaciju za odrasle. Od 2018. podučava kreativni ples za djecu u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Osim voditeljskog, ima i plodno plesačko iskustvo koje je 2001. započelo u Studiju za suvremeni ples i nastavilo se do 2013. u plesnom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih pod mentorstvom Desanke Virant.
2001. pohađa ljetne plesne radionice na nekoliko plesnih akademija u Nizozemskoj.
Od 2004. pohađa ljetne plesne radionice u Grožnjanu gdje je angažirana i kao plesni asistent, a 2023. i u ulozi pedagoga.
Plesala je u sljedećim predstavama: Jež mladoženja; Zar sam ja glup; Glosiennes; Mahler i ...simfonija prirodi; Dijete iz limenke; Crna offca, bella vrana; Čokolada; Zagrljaj; Bilo jednom; Copka, Topka, Mara, Bara i kalendar; MP4.
Gostovala je na međunarodnim plesnim festivalima u Njemačkoj, Japanu i Turskoj.
2008. nagrađena je 1. nagradom na plesnom natjecanju „Mia Čorak Slavenska“.
Redovito se stručno usavršava iz područja plesne pedagogije.
Djeluje i kao članica je ocjenjivačkog suda na plesnim natjecanjima.
Članica Udruge profesionalnih plesnih umjetnika (UPPU „PULS“)
Članica Hrvatske udruge pedagoga suvremenog plesa (HUPSuP)
Članica udruge Ples i dijete – Dance and Child International – daCi Hrvatska.

 

TAMARA SAVIĆEVIĆ je rođena 1973. godine u Zagrebu, Hrvatska.
Plesnu edukaciju stekla je u „Plesnim punktovima“ Tihane Škrinjarić i Zagrebačkom kazalištu mladih te je osam godina radila s baletnim pedagogom Guyem Perkovom, a nakon njega šest godina sa Silvom Muradori.
Osim toga, cijelo navedeno vrijeme pohađala je plesne radionice renomiranih plesnih pedagoga u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su Igor Barberić, Jorge Vazquez, Etienne Frey, Kilina Cremona, H.C. Garcia i mnogi drugi.
Godine 1993. kao jedna od suosnivačica osniva plesni ansambl Kelkope u sklopu kojega pleše i koreografira.
Do danas je ostvarila mnoge samostalne koreografske projekata, a u nekima sudjeluje i kao plesač.
Kao koautor je izradila i tri dodatna projekta („Kelkope dance show”, „Autoportret“ i „Boje“), a kao plesač plesala je u suradnji sa Sanjom Brebrić, Desankom Virant, Igorom Barberićem i Mašom Kolar u raznim plesnim projektima, kao i plesnim show-programima, koncertima i TV nastupima te humanitarnim akcijama.
Također radi scenski pokret na dramskim predstavama (“Ispeci pa reci”, “Ćelava pjevačica”, “Bekkanko-smiješno čudovište”, “Tko je ubio pašteticu”, “Juha od bundeve” i “Savršeni partner”)
Godine 2002. stječe status slobodnog umjetnika te od tada radi kao plesni pedagog na raznim plesnim radionicama i seminarima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu (Malinska, Osijek, Pula, Šibenik, Varaždin, Split, Zagreb, Dubrovnik, Blackpool, Lignano, Innsbruck, Kitzbuhel, London)
Godine 2003. postaje umjetnička voditeljica plesnog ansambla Kelkope koji iste godine od Ministarstva dobiva status profesionalnog plesnog ansambla. Paralelno osniva se i Plesni studio Kelkope, u kojem aktivno radi kao pedagog. Nakon niza edukacija, radionica i seminara, zajedno s ostalim članovima ansambla pokreće ljetnu plesnu školu Guya Perkova, koja se prve, 2009. godine održava u Vodicama, a kasnije u Šibeniku.
Godine 2016. upisuje Odsjek plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te u srpnju 2019. godine stječe zvanje Sveučilišne prvostupnice (Baccalaurea) edukacije Suvremenog plesa – nastavnički smjer (univ. bacc. educ. art.).
Dalje radi na projektima s PPA Kelkope i kao pedagog u plesnom studiju te se neprestano usavršava na radionicama i seminarima.

 

ANIS HABIBOVIĆ rođen je 20. 2. 1991. godine u BiH.

Svoje prve hip-hop plesne korake uči 2006. godine u Don Kolarek B-boy akademiji te nastavlja razvijati svoj stil u hip-hop houseu i funkadeliku.
2009. godine bio je dio plesača i sukoreografa na koncertu E.T.-a u Zagrebu, također kreće s radom kao trener i koreograf skupina u Plesnom studiju Edite Cebalo. Pohađanjem radionica različitih plesača i koreografa proširuje svoje znanje i kreativnost te se posvećuje učenju novog stila plesa koji nije toliko poznat na području Hrvatske – krumpu. 2011. godine započinje kontinuiranim vođenjem radionica krumpa u Don Kolarek B-boy akademiji te plesnom studiju Promenada u Karlovcu.
Prolaskom na audiciji, dobiva ulogu u plesno-glumačkoj predstavi „Ništa nije krivo” Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića. Predstava je realizirana u koprodukciji Hrvatskog instituta za pokret i ples, Zagrebačkog plesnog centra i plesne kompanije MASA. Svakodnevnim treninzima isplatila se sva muka, predstava se kroz 2011./2012. prikazivala šest puta uz odlične komentare kritičara i gledatelja.
2018 godine zajedno s Vesnom Grandeš kreira FIt Kulturu koja promovira ulične i klupske stilove, te se bave organiziranjem plesnih događanja.


OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 320 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 370 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radionica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 € / dan.
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 304
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 22. 06. 2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.
Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).
Nakon završne produkcije 29. 06. 2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 30. 06. 2024.

 

11.06 – 21.06. 2024.
AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI U ZAGREBU
doc. dr. sc. Josip Zanki, doc. dr. art. Ivan Fijolić /HR/

Nazi vradionice:

Broj sudionika: 5

Iscrtavanje novih granica i mnogostrukosti oblika prirode i ambijenta (iz pozicije nomadskog subjekta) - priroda/tijelo/intervencija/akcija

Radionica izvedbenih praksi studenata ALU

Opis radionice: Radionica je put i potraga za novim suodnosom sa s-poznatim prostorom i pronalaženje novih oblika re-kreiranja sa dominantnim formativnim poticajnim načelima (u) prirod-i/-e/ambijent-u/a (i prirodom izvedbenih praksi). Definiranjem prirodnog prostora i pripadnosti čovjeka prirodi - uspostavljanjem uzajamnosti kroz koncep jednakovrijenosti i harmoničnosti-antropoekvilibričnosti, dolazimo u priliku uspostavljanja novog svijeta i umjetničke prakse. Reteritorijaliziranje krajolika (prepakiravanje) umjetničkim istraživanjem; gestom i akcijom i stvaranje nomadskog subjekta za kojeg nema stalnog mjesta i čvrstog tla.

Zadatak je ove radionice upravo postaviti se u poziciju takvog nomadskog subjekta, poziciju stalne nedovršenosti i otvaranju mnoštvenosti krajolika, njegovom potencijalu.

Popis sudionika: JOŠ NIJE DEFINIRAN

24. 08. – 30. 08. 2024.
BRASS AKADEMIJA
ROG / Jasna Petrović /RS/, Hrvoje Pintarić /HR/
BAROKNA TRUBA / TRUBA / Krešimir Fabijanić /HR/
TRUBA / Mario Lončar /HR/
TROMBON I EUFONIJ /Ivan Mučić /HR/
TUBA / Uroš Košir /SLO/

 

Brass akademija je zamišljena kao logično “proširenje” već postojećih seminara iz roga, trombona i trube, koji se u Grožnjanu odvijaju u isto vrijeme. Cilj brass akademije je pružiti polaznicima spomenutih seminara iskustvo u komornom muziciranju limenih puhačkih instrumenata, uz mentoriranje profesora koji imaju dugogodišnje iskustvo muziciranja u brass ansamblima.

 

ROG
Max. broj polaznika: 12
Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i njemački
PROGRAM RADA: 
individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, tehničke vježbe, solo repertoar i repertoar komorne glazbe.
Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etide i skale.

 

Jasna PetrovićJASNA PETROVIĆ rođena je u Požarevcu. Osnovnu glazbenu školu "Josip Slavenski"u Beogradu završava u klasi Veljka Popovića. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Stjepana Rabuzina. Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima kod renomiranih solista i pedagoga (Hermann Baumann, Radovan Vlatković, Franz Piczka, Francis Orval...). Od 1989. do 2003. godine je solo hornistica simfonijskog orkestra umjetničkog ansambla "Stanislav Binički" vojske Jugoslavije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskom operom, orkestrom Pozorišta na Terazijama, Beogradskim puhačkim orkestrom...
Tijekom orkestralne karijere ostvaruje zapažene nastupe sa vrhunskim domaćim i inozemnim dirigentima u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i širom bivše Jugoslavije. Bilježi brojne nastupe u komornim grupama, od dua do kvinteta, domaćih i međunarodnih sastava. Za više televizijskih i radio kuća ostvaruje trajne tonske zapise. Pedagošku karijeru započinje 1988. godine u glazbenoj školi "Vladimir Đorđević"u Beogradu, a nastavlja u glazbenoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu. Od 2003. godine radi kao profesorica u glazbenoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu, a od 2007. godine i u glazbenoj školi "Davorin Jenko".
Tijekom pedagoške karijere ostvaruje izuzetne rezultate. Njezini učenici laureati su mnogih natjecanja u zemlji i inozemstvu te uspješno nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama u Hamburgu, Grazu, Beču i Milanu. Članovi su domaćih i inozemnih simfonijskih orkestara, a mnogi se bave i pedagoškim radom. Od 2000. godine radi kao asistentica dirigenta za puhače u omladinskom simfonijskom orkestru Srbije. Već tri desetljeća organizatorica je niza koncerata iz ciklusa "Mladi hornisti Srbije". Sudjeluje u osnivanju međunarodnog natjecanja komornih sastava puhača "Pančevački bras susreti". Članica je mnogih domaćih i međunarodnih žirija u zemlji i inozemstvu.

 

PintaricHRVOJE PINTARIĆ rođen je 1971. godine u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.
Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara.
Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest!” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist sa pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević...) što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. Umjetnički je voditelj Puhačkog orkestra ZET u Zagrebu.

 

BAROKNA TRUBA
Razina: 3, 4 - studenti glazbe i mladi profesionalci
TRUBA
Razina: 1, 2 - osnovna i srednja glazbena škola
Radni jezici: hrvatski, engleski
PROGRAM RADA:
I. BAROKNA TRUBA i INTERPRETACIJA BAROKNE GLAZBE
Tečaj je namjenjen studentima trube i mladim profesionalcima koji zanima:
1.Rad na osnovama i/ili usavršavanju tehnike sviranja barokne trube
2.Rad na interpretaciji barokne glazbe (specifičnostima artikulacije i fraziranja) Polaznici mogu pripremiti dva ili više djela po izboru koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog/orguljskog suradnika. (Napomena: Rad na interpretaciji moguć je i na pikolo trubi.)
II TRUBA
Tečaj trube je namijenjen učenicima osnovne i srednje glazbene škole koji se pripremaju za prijemne ispite za srednju glazbenu školu ili muzičke akademije te sve koje zanima rad na usavršavanju tehnike sviranja trube i interpretaciji djela. Polaznici mogu pripremiti skladbe po izboru.


KREŠIMIR FABIJANIĆ rođen u Zagrebu. Diplomirao trubu na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Stanka Arnolda. Još kao student nastupao je solistički uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije, Varaždinskog komornog orkestra.
Nakon studija intenzivno se bavi izvođenjem stare glazbe na replikama instrumenata iz XVII. i XVIII st. (cornet i barokna truba). Baroknu trubu i interpretaciju barokne glazbe usavršava kod eminentnih engleskih majstora C. Steele-Perkinsa, M. Lairda, D. Staffa, S. Keavya, R. Farleya i M. Bennetta. Višegodišnji je dobitnik stipendija Dartington Summer School iz Velike Britanije te je nastupao s Dartington Festival Baroque Orchestra. Redovito nastupa u zemlji i inozemstvu te surađuje sa ansamblom Antiphonus, Zborom Hrvatske radio televizije, slovenskim ansamblima za staru glazbu Harmonia Antiqua Labacensis i Musica Cubicularis, autrijskim orkestrom Haydn Akademie, katalonskim ansamblom La Grande Chapelle i belgijskim ansamblom Vox Luminis.
Solist je Hrvatskog baroknog ansambla s kojim redovito nastupa na domaćim festivalima stare glazbe (poput Varaždinskih baroknih večeri i Korkyra baroque festivalu). Koncertirao je na inozemnim festivalima u Francuskoj, Švedskoj, Finskoj, Belgiji, Austriji, Litvi, Italiji, Španjolskoj, Argentini, Boliviji i na Kubi. Snimao je za Hrvatsku radioteleviziju. Snimio je nosače zvuka s ansamblom Antifonus, Zborom Hrvatske radio televizije te ansamblom La Grande Chapelle.
Stalno je zaposlen kao profesor trube na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

 

TRUBA
Max. broj polaznika: 12
Razina: 1 - 4*

 1. početnici koji instrument uče najmanje dvije godine
 2. učenici osnovne i srednje glazbene škole i iskusni amateri
 3. studenti glazbe
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, engleski i njemački
PROGRAM RADA:
Skupno usviravanje, individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, tehničke vježbe, solo repertoar, orkestralne dionice i repertoar komorne glazbe.
Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etide i skale.

 

Mario Lončar (Koprivnica, 1989.)  jedan je od vodećih trubača u Hrvatskoj.
U 2016. godini postaje prvi trubač Zagrebačke filharmonije a od jeseni 2023. godine asistent trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu . Aktivno djeluje ne samo kao orkestralni glazbenik, već kao solist i komorni glazbenik u limenim puhačkim ansamblima kao što su Ad Gloriam brass i BC brass (2016.-2024.)s kojim je 2021. godine snimio CD pod nazivom Opera Brass.

U 2023. godini nastupio je kao solist uz Tamburaški orkestar HRTa pod ravnanjem maestra Matije Fortune izvodeći djelo Jurice Hrenića - Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar. Iste je godine studijski snimio spomenuto djelo za arhivu Hrvatskog radija.
U 2022. godini nastupio je kao solist uz Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta. Također, kao solist, nastupio je nekoliko puta sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske te uz partnju Zagrebačke filharmonije.
Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marina Zokića, radio je kao stalni vanjski suradnik u Simfonijskom orkestru HRT-a te zagrebačkom kazalištu Komedija.

Bilježi nastupe na najpoznatijim festivalima klasične glazbe u Hrvatskoj kao što su:  Splitsko ljeto (Ad Gloriam brass,2022.), Festival komorne glazbe (ADG Brass- Čakovec, 2022.), Like Lika Festival (BC Brass, 2022.), Festival Sv. Marka (Zagreb, 2018. Balkan Brass Connection), Osorske glazbene večeri (Ad gloriam brass, 2018.), itd.
Osim na hrvatskim festivalima, važno je istaknuti nastupe na inozemnim pozornicama – koncert u Teatro Miramar na Kubi (Havana, 2022.) zajedno s Ad Gloriam brass u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH; Koncertni cikel SiBRASS (Ljubljana, 2019.), 27. Međunarodna tribina kompozitora (Beograd, 2018.); Međunarodni festival klasične kamerne muzike (Pančevo, 2017.).

Mario je iznimno cijenjen i kao pedagog te je pozvan kao član žirija na Slovensko državno natjecanje TEMSIG (2023.). U prosincu 2022. i 2023. održao je seminar u Koprivnici u organizaciji Glazbenog centra Musicorum i Umjetničke škole Fortunat Pintarić te je bio predavač na Summer Music School u Sinju 2022. i 2023. godine. Kroz svoje glazbeno obrazovanje pohađao je razne seminare i majstorske tečajeve kod priznatih hrvatskih i svjetskih pedagoga (Marin Zokić, Stanko Arnold, Igor Coretti-Kuret, Guillaume Couloumy, Jon Faddis, Reinhold Friedrich, Laura Vukobratović, Gábor Tarkövi i drugi).

Više puta je sudjelovao na državnim natjecanjima HDGPP-a gdje je osvojio 2. nagradu i 1.nagradu u disciplini truba te nastupa na završnom koncertu. 2010. godine također osvaja 1. nagradu na državnom natjecanju. Sudjelovao je na međunarodnom natjecanju trubača u Ohridu gdje je osvojio 1. nagradu. 2012. godine osvaja 1. nagradu na međunarodnom natjecanju “Petar Konjović” u Beogradu, te sudjeluje u finalu međunarodnog natjecanja u Ulmu.

 

TROMBON I EUFONIJ

Program rada:

Solistička, komorna i orkestralna literatura po izboru polaznika (dvije ili više skladbi)

 • svakodnevni intenzivni rad s profesorom kroz individualnu nastavu i skupno muziciranje omogućava usavršavanje tehnike sviranja i umjetničko sazrijevanje
 • na programu orkestralnih dionica je opširni i studiozni pristup klasičnog repertoara simfonijskog orkestra - dionice trombona
 • ciljevi seminara su razvijanje tehnike, sistematizacija vježbanja, analitički pristup te muzički razvoj

Jezici: Hrvatski, Slovenski, Njemački

 

IVAN MUČIĆ (1989., Čakovec)

Glazbenu naobrazbu započinje 2006. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi prof. Rukljić Stjepana. Iste godine osvaja drugu te 2008. prvu nagradu na Državnom natjecanju, a povodom 180. obljetnice glazbene škole uz pratnju orkestra izveo je solo koncert N. R Korsakova. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja postaje dobitnik skulpture Agencije za odgoj i obrazovanje koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za izuzetna postignuća u glazbi. Za postignuća u glazbi također prima priznanja Varaždinske i Međimurske županije. Godine 2009. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Marija Šinceka. Tijekom studija usavršavao se kod mnogih renomiranih glazbenika trombonista kao što su Dušan Kranjc, Stephan Poppe, Jaques Mauger, Branimir Slokar, Thomas Eibinger, Dietmar Kublbock, Jonas Bylund, Mike Svoboda, Kiril Ribarski, Mato Šantek, Antonello Mazzucco, Steven Mead (eufonij), Reinhold Friedrich (truba) i drugih. Surađivao je s Varaždinskim komornim orkestrom te s gotovo svim zagrebačkim profesionalnim orkestrima i ansamblima kao što su Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačka filharmonija, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta, Orkestar kazališta Komedija, Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga RH, Ansambl Cantus i Vokalni ansambl Antiphonus.
Za vrijeme studija broji znatne uspjehe: postaje Erasmus student na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi profesora Dušana Kranjca (2011. - 2013.). Godine 2012. polaže audiciju za stalnog vanjskog suradnika Simfonijskog orkestra HRT-a te uspješnim audicijama osvaja solo nastupe uz poznate orkestre u Hrvatskoj i Sloveniji. Osvaja zlatnu plaketu na slovenskom državnom natjecanju TEMSIG kao član Low Brass Connection ansambla, dobiva Nagradu grada Samobora i HDS-a na 10. Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić́ za izvedbu Sonate za trombon i klavir – Vox Gabrieli skladatelja Stjepana Šuleka (2013.). Tijekom studija solističke nastupe ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim solistima te uz pratnju Zagrebačke filharmonije (2014.). Proglašen je Laureatom Međunarodnog natjecanja Davorin Jenko u Beogradu, osvojio je 1. nagradu te je ujedno postao i Laureat kategorije na Međunarodnom natjecanju Svirél u Sloveniji. Također, dobio je 1. nagradu i status Laureata na Međunarodnom natjecanju Petar Konjović u Beogradu (2014.). Solistički je nastupio na Osorskim glazbenim večerima te godine i održao solistički recital skladbi hrvatskih autora za trombon i klavir tijekom festivala Samoborska glazbena jesen gdje je praizveo njemu posvećenu kompoziciju Toccatissima skladatelja Davora Bobića (2014.). Za izuzetna postignuća u akademskoj godini 2013./2014. dodijeljena mu je Dekanova nagrada.

Na međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu osvaja 1. nagradu i Laureat je kategorije a kao član Podium brass kvinteta nastupio je uz Jazz orkestar HRT-a izvodeći djelo Miljenka Prohaske (2015.). Studij završava 2015. godine na Muzičkoj Akademiji u klasi docenta Marija Šinceka te postaje prof. trombona na Glazbenom učilištu Elly Bašić gdje je stekao uvjerenje o položenom stručnom ispitu. Kao solist nastupao je 2016. godine uz Simfonijski orkestar HRT-a s kompozicijom Mirele Ivičević, Rape of Rainbow. Godine 2017. na prestižnom natjecanju Papandopulo osvaja prvu nagradu, a 2018. godine postaje prvi trombonist Zagrebačke filharmonije čiji je stalni zaposlenik i danas. U studenom 2018. godine ima značajan solistički recital na TrombonEufoTubijadi u Bjelovaru. Stalni je vanjski suradnik Jazz orkestra HRT-a od 2022. godine na mjestu bass trombona. Održao je seminar na Glazbenom učilištu Elly Bašić (2021.) te seminare i radionice za trombon u Sfera Musica, Bjelovar (2022.). U suradnji s Glazbenim učilištem Elly Bačić održao je trodnevnu zimsku školu trombona i eufonija (veljača, 2024.).

 

TUBA
Maks. broj polaznika: 10

 1. početnici
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola, iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: slovenski, hrvatski i engleski

PROGRAM RADA: 
individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, solo repertoar.

 • rad s profesorom kroz individualnu nastavu, rad na solo repertoaru, orkestarski repertoar
 • ciljevi seminara su razvijanje tehnike, disanja, napredak u smislu tehnike, muziciranja, razumijevanja glazbe

Polaznici trebaju  pripremiti različit repertoar kontrastnog karaktera, stavak koncerta, sonate, etide i skale.
Na seminaru će polaznici dobiti savjete za usviravanje, disanje … komornu muziku.

 

Uroš Košir, tubist iz Slovenije, svoje glazbeno obrazovanje započeo je sviranjem violončela i harmonike u Nižoj glazbenoj školi u Kamniku.
Nakon što je odlučio krenuti u Srednju glazbenu školu u Ljubljani, upoznao je prof. Igora Krivokapiča, koji mu je bio prvi učitelj i mentor tube. Nastavio je studij na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, radio kod prof. Darka Roškera te diplomirao 2002. godine.
Tijekom godina na Akademiji surađivao je s mnogim orkestrima, stekao iskustva kao solo tubist u Slovenskom vojnom orkestru i svirao u raznim simfonijskim orkestrima u Sloveniji kao gostujući umjetnik.
Bio je član Slovenskog vojnog orkestra, Puhačkog orkestra Kamniška godba, Simfonijskog orkestra Kamnik – Domžale i Dixieland banda Mamut. Osim toga, osnivač je Slovenskog kvarteta tuba. Izveo je mnoge recitale kao solo tubist.
Radio je i kao dirigent. Dvije godine vodio je Puhački sastav Kamniška godba, a šest godina bio je dirigent Odsjeka puhačkog orkestra mladih Niže glazbene škole u Kamniku.
Sve ove godine svoje znanje usavršavao je pohađajući stručne tečajeve kod sjajnih glazbenika kao što su Roger Bobo, Velvet Brown, Jon Sass, Thomas Ruedi i Steven Mead.
Kao član kvinteta puhačkih instrumenata dobio je zlatnu nagradu na državnom natjecanju mladih slovenskih glazbenika 1998. (TEMSIG), 2004. i 2006. bio je polufinalist na međunarodnom natjecanju tubista u Budimpešti i Denveru – SAD (ITEC). Tu je upoznao prof. Dana Perantonija, legendarnog tubistu.
Godine 2006. započeo je studij kod g. Dana Perantonija na Glazbenoj školi Sveučilišta Indiana i završio s diplomom izvođača 2008. godine.
Danas predaje na Glazbenoj školi u Kranju, Srednjoj školi u Celju i Glazbenoj školi u Kamniku. Svira s različitim orkestrima u Sloveniji, a često svira s orkestrom Beogradske filharmonije. Svira recitale i održava majstorske tečajeve. Svake godine organizira Oktuba Fest u Kranju, Slovenija i Tuba Santas.
Tijekom nastave postigao je izvrsne rezultate sa svojim učenicima. Učenici su se većinom borili za najviša priznanja, kako u solističkom tako i u komornom natjecanju na državnim natjecanjima u Sloveniji i natjecanjima u inozemstvu.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 480 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 € / dan
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 311
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 24.08.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.
Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik i odjeću prikladnu za javni nastup.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).
Nakon završne produkcije 29.08.2024. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 30.08.2024.

24. 08. - 27. 08. 2024.
FAGOT I KONTRAFAGOT
Sergio Lazzeri /IT/

Max.broj polaznika: 6
Razina: 2 - 4*
2 - viši razredi osnovne glazbene škole, srednja glazbena škola i iskusni amateri
3 - studenti glazbe
4 - profesionalci
Radni jezici: talijanski, hrvatski i engleski

 

Sergio Lazzeri,
Fagot i kontrafagot studirao je na Akademiji Paganini u Genovi i stekao diplomu 1982. s bodovima 10/10.
Godine 1982./83. bio je glavni fagotist u Alessandria Teatru. Godine 1984. pobijedio je na audiciji za kodirektora fagota u Teatru del Giglio di Lucca gdje je radio do 1988. Godine 1985. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Stresi. Godine 1988. pobijedio je na audicijama za Orchester Symphonique d’Europe i Orchestre de chambre de l’Offrande Musicale u Parizu.
Godine 1988. sudjelovao je kao kontrafagotist na Festivalu u Schleswig Holsteinu u orkestru pod ravnanjem Sergiua Celibidachea. Godine 1989. pobijedio je na audiciji za prvog fagota i kontrafagota u orkestru Filarmonica de Gran Canaria gdje je radio do 1992. Godine 1992. pobijedio je na audiciji za nastavnike Akademije u Italiji i na audiciji za glavnog fagota u Orchestre National de Lyon, a 1993. audicija za glavnog fagota u Izraelskom komornom orkestru. Od 1994. profesor je fagota na državnim akademijama u Frosinoneu, Firenzi i Trstu. Od 1994. do 2000. bio je glavni fagot u Ciparskom državnom orkestru. Od 1999. kontrafagot je u ansamblu “i fiati di Parma”. Surađivao je kao kontrafagotist s: orkestrom Haydn Bolzano, Operom di Roma, RAI di Torino, Orquesta nacional do Porto, Filarmonijom Ljubljana, Operom Maribor.

https://www.youtube.com/watch?v=gfEa5PaBOL0

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 200 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 215 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 € / dan
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 308
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 24. 08. 2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.
Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe i zajednički sanitarni čvorovi).
Odlazak iz Grožnjana planiran je nakon završne produkcije 27.08.2024.

30. 07. – 05. 08.2024.
VIOLINA
Armin Sešek /SL/

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski i slovenski


Program rada:  

Individualna nastava (9-13 sati), korepeticije, grupni rad na tehničkim problemima, čitanje sa lista, predavanja polaznika tečaja, koncerti sa diskusijom mentora i svih polaznika, te svakodnevne probe orkestra škole (16 - 20 sati). 

Cilj ovog tečaja je omogućiti violinistima bolji razvoj tehnike i interpretacije, sudjelovanje u oblikovanju analitičkog i sistematičnog načina vježbanja, razvijanje glazbene memorije i glazbene interpretacije. 

U dogovoru s pedagogom, mogući su i posebni zadaci (korekcija tehnike, tonske vježbe...)

Pedagozi i profesori violine se uz pasivno sudjelovanje ljetne škole mogu dogovoriti za individualni rad sa instrumentom ili bez njega.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna

natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre.

Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta,  sonate, etide i skale.

 

ARMIN SEŠEK

sešekArmin Sešek studirao je violinu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Beogradske filharmonije, odlučio se za pedagoški poziv. Predavao je violinu u školi „Stanković” u Beogradu i u Školi za muzičke talente u Ćupriji.
1992. godine preselio je u Sloveniju gdje predaje violinu na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani.
Redovno predaje violinu na ljetnim školama u Grožnjanu (HR), Sorici (SLO) i u Trstu (IT. Držao je ljetne škole u Kopru, Sirogojnu, Duinu (IT), Postojni, Ljubljani, Domžalama, Sežani, na Bledu i u Škofji Loki.
Seminare  violine održavao je u Ljubljani, Zagrebu (2x), Osijeku, Dubrovniku (2x), Novom mestu, Trbovlju, Grosuplju, Krškom, Cerknici, Kopru, Postojni, Mariboru (2x), Freisingu (DE), Carlowu (IR), Mittenwaldu (DE), Splitu (2x), Makarskoj, Novom Sadu, Šibeniku, Trstu.
Njegovi učenici osvojili su 320 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, od toga 136 prvih i 25 apsolutnih. Devet puta su njegovi učenici bili laureati natjecanja.
Gudački orkestar Arseja, sastavljen isključivo od učenika prof. Sešeka, dobio je Summa cum laude na 55. europskom natjecanju u Neerpeltu (BEL).
Bivši učenici prof. Sešeka studiraju u Beogradu, Zagrebu, Moskvi, Novom Sadu , Rotterdamu, Ljubljani, Klagenfurtu, Beču, Grazu, Salzburgu, Kölnu, Londonu, Zürichu, San Franciscu i Los Angelesu.
Danas su neki od njih članovi orkestara Slovenske Filharmonije, Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, Ljubljanske opere, Mariborske opere, Tonhalle Orchester Zürich, Zagrebačkog radijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HNK Zagreb, Münchenskog radijskog orkestra, ORF Vienna Symphony Orchestra, Seattle philharmonic Orchestra, Augsburg Philharmonic Orchestra, Kärntner Sinfonieorchester, Australian Chamber Orchestra, Zürich Chamber Orchestra, Mercury Chamber orchestra (Houston). Drugi uspješno predaju violinu u  slovenskim, hrvatskim, austrijskim i srpskim glazbenim školama.
Za postignuća u pedagoškom radu dodijeljena mu je Škerjančeva nagrada .

Iz pisma irskih kolega nakon seminara u Carlowu: „We learned a lot in such a short time.We would love more..”

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 480 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 € / dan
Link za 
PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 315
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 30.07.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal za glasovirsku pratnju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

Nakon završne produkcije 04.08.2024. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 05.08.2024.

08. 07. – 18. 07. 2024.
JM MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA
Croatia Jazz & DrumCamp – truba, trombon, saksofon, pjevanje, gitara, kontrabas, el. bas, bubnjevi, glasovir, ansambl

 

MENTORI 2024:

Luis Bonilla /US/A/, Boris Kozlow /US/, Lea Lovrenčić /HR/, John Riley /US/, Karlheinz Miklin Jr./A/,
Hector Martignon /US/, Alex Goodman /CA/, Michael Philip Mossman/ US/, Ivan Renta /US/

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 2 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, i engleski

Program rada:  

Glavne teme ljetne jazz škole HGM u Grožnjanu, uz individualni rad s profesorima: sviranje u malim sastavima (combo), kako funkcionira dobra ritam sekcija, te kako improvizirati na zadanu temu i harmonijski slijed. 

Radno vrijeme ljetne jazz škole je svaki dan (osim slobodni dan kada se organizira izleti na obalu) od 9- 12 sati, te  od 16- 19 sati. 

Tijekom ljetne jazz škole održava se i Međunarodni Jazz Festival “Jazz is back!- BP” gdje će studenti (pojedinačno i u grupama) nastupiti u programu Festivala, te imati jedinstvenu priliku provoditi večeri slušajući  starije kolege profesionalce. 

Bas gitaristi i gitaristi trebaju ponijeti pojačalo. Bubnjari trebaju ponijeti minimalan pribor (koncertni bubanj, stolac, hi-hat). 

Dobru jazz glazbu upotpunjuje i obogaćuje raznolikost, zato trombonisti, trubači, violinisti, flautisti ako volite jazz glazbu i ako želite provesti 10 dana stvarajući dobar jazz, vidimo se u Grožnjanu. 

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, te je dio programa JMI - JM Jazz World.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 500 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 575 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 310
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 08.07.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 17.07.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 18. 07. 2024.


30. 07. – 05. 08. 2024.
KLARINET
Marko Zavišić /HR

 

Seminar klarineta namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, postavci intonacije i tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, dvostrukog staccata, slap-tongue i tehnike sviranja različitih registara. Za razvoj interpretacije polaznici pripremaju djela iz cjelokupne klarinetističke literature koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim sastavima te na djelima napisanim za instrument bez pratnje kao što su koncertne etide i solo kompozicije.

 

MARKO ZAVIŠIĆ́, Karlovac (Hrvatska), 1987. Hrvatski klarinetist prepoznat kao jedan od najaktivnijih klarinetista svoje generacije. Glazbeno putovanje započeo je u Opuzenu, nakon čega se preselio u Zagreb kako bi nastavio svoje obrazovanje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a potom i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u klasi prof. Davor Reba).

U međuvremenu je studirao i na Akademiji za glasbo u Ljubljani (u klasi prof. Tadej Kenig). Također je sudjelovao na brojnim majstorskim tečajevima kod renomiranih glazbenika i klarinetista te hrvatskim i međunarodnim natjecanjima na kojima je ostvario zapažene rezultate.

Dobitnik je brojnih nagrada na glazbenim natjecanjima u kategorijama klarinet i komorna glazba, a među zadnjima su treća nagrada na natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo u kategoriji klarinet te druga nagrada na istoimenom natjecanju u kategoriji komorna glazba. Također je dobitnik tri posebne rektorove nagrade za sudjelovanje na projektima Muzičke akademije u Zagrebu.

Svoj prvi veliki nastup s orkestrom imao je već u dobi od 16 godina uz školski Simfonijski orkestar, s kojim je izveo Mozartov Koncert za klarinet i orkestar u A-duru, KV. 622 u Zagrebu i Veroni (Italija). Od tada je kao solist nastupao sa Zagrebačkim orkestrom mladih, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar.

Osim koncerata na domaćim pozornicama, održao je i niz koncerata u inozemstvu (Slovenija, Italija, Mađarska, Tunis, Jordan, Španjolska, Bosna i Hercegovina, itd.). U svom je radu surađivao s brojnim skladateljima (Tomislav Oliver, Gordan Tudor, Emil Cossetto, Luka Marohnić, Dalibor Đukić) izvodeći djela pisana za klarinet. Uspješno se bavi i pedagoškim radom kao profesor klarineta u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici gdje sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Bio je član Zagrebačke filharmonije u sezoni 2021/2022, jedan je od osnivača Max Bruch tria s kojim redovno nastupa te je mentor u Zagrebačkim mladim filharmoničarima (orkestru mladih talenata u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži).

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 480 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 337
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 30.07.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 04.08.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 05.08.2024.

29. 07. – 06. 08. 2024.
MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE
Yui & Takaharu Tezuka /JP/

 

Nevidljivi grad za djecu

U djetinjstvu ste živjeli u drugom svijetu, što se ne odnosi samo na omjere u prostoru vaše okoline.
Prije ste drugačije čuli svijet. Djeca su sposobna prepoznati hipersonični zvuk veći od 20 kHz. Njihove uši su sličnije ušima divljih životinja nego odraslih. Iznad 20 kHz, tijelo prenosi vibracije kroz kosti do središnje kralježnice, a najdublji dio mozga šalje kemijski signal gornjoj dermalnoj površini mozga. Proces je sličan onom kod primitivnih oblika života prije nego što razvijemo svijest. Djeca drugačije mirišu proljetni vjetar i dodiruju površinu kamenja.
Ove godine želimo da pronađete nevidljivi grad koji mogu vidjeti ili doživjeti samo djeca. Nemojte ovo smatrati lakim zadatkom. Odrasli su iskusni u pronalaženju svega što skrivaju djeca. Ovdje se ne radi o skrivanju prostora niti o snižavanju praga. Zadatak se bavi istraživanjem paralelnog svemira u kojem ste prije živjeli, ali više ne.
Takaharu Tezuka

 

Takaharu+Yui Tezuka / Tezuka achitects Takaharu i Yui Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodjelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. “Krenuli smo u potragu ne samo kroz projektiranje, već i u mijenjanju svijeta na bolje putem arhitekture; vrijednost koju držimo do danas. Arhitektura nije samo objekt, već ima moć promijeniti živote ljudi i društva.” Iako se njihova djelatnost temelji na arhitektonskom projektiranju, drže predavanja diljem svijeta, primajući ponude od OECD-a. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao "Žuta knjiga" sa Sveučilišta Harvard.

 

 

 

MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 480 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 313
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 29.07.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 05.08.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 06.08.2024.

06. 08. – 15. 08. 2024.
VIOLINA, VIOLA, VIOLONČELO, KONTRABAS
Anđelko Krpan /HR/, Milan Čunko /HR/, Branimir Pustički /HR/, Ilin Dime Dimovski /MK//HR/

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i engleski

Program rada:

 • Solistička i komorna literatura po izboru polaznika (2 ili više skladbi).
 • Svakodnevni intenzivni rad s profesorom kroz individualnu nastavu i skupno muziciranje omogućava usavršavanje tehnike sviranja i umjetničko sazrijevanje.
 • Cilj tečaja je razvijanje tehnike, sistematizacija vježbanja, analitički pristup te muzički razvoj.
 • Na programu orkestralnih dionica je opširni opus klasičnog repertoara simfonijskog i komornog orkestra, kao i dionice kontrabasa za orkestar.

O voditeljima:

krpanANĐELKO KRPAN, profesor violine MA u Zagrebu   

Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Kristijana Petrovića, te magistrirao na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u razredu prof. Dore Schwarzberg. 

Usavršavao se na majstorskim tečajevima pod vodstvom Yfraha Neamana i Igora Ozima, te na Menuhin Academy u švicarskom gradu Gstaadu.

Bio je član orkestra Wiener Kammerphilharmonie, te koncertni majstor Zagrebačkih solista i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jedan je od osnivača i prvi violinist gudačkog kvarteta Sebastian. Do sada je snimio 10ak CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. Nastupa solistički i u komornim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

cunkoViolist MILAN ČUNKO diplomirao je violinu u razredu prof. Milana Tarbuka i violu u razredu prof. Daniela Thunea na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je sada redovni profesor za violu. Kao orkestralni glazbenik bio je član, potom i solo-violist Zagrebačke filharmonije, zatim vođa viola Hrvatskog komornog orkestra, te član ansambla Zagrebački solisti. Jedan je od osnivača Varaždinskog komornog orkestra. 

U komornom muziciranju i solistički surađuje s pijanistima Veljkom Glodićem, Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem, Ljubomirom Gašparovićem i Majom Bakrač, Zagrebačkim kvartetom, Kvartetom Sebastian, Zagrebačkim puhačkim Kvintetom, Triom Egmont, Ansamblom 3+, Triom Orlando i drugima. Kao solist nastupao je uz Hrvatski komorni orkestar, Zagebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zadarski komorni orkestar te orkestar Slovenicum iz Ljubljane. S klarinetistom Milkom Pravdićem i pijanistom Veljkom Glodićem utemeljio je Trio Egmont. S violinistom Jožetom Haluzom i violončelistom Krešimirom Lazarom djelovao je u Ansamblu 3+. Solistički i u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT, Triom Egmont te pijanistima Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem i Majom Bakrač ostvario je niz snimaka za Hrvatski radio i Televiziju. Solistički je nastupao s eminentnim umjetnicima kao što su violist G. Causse, kontrabasist B. Paradžik, violinisti M. Korunić i A. Andrušenko te dirigenti K. Ono, P. Dešpalj, M. Tarbuk, U. Lajovic, I. Repušić

karuza

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar „Human Rights” i Zadarski komorni orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski festival, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog itd.), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića.

Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”. Od 2014. je asistent, a od 2019. docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

 

Ilin - Dime Dimovski je vođa dionice kontrabasa internacionalnog No Borders Orchestra te postojani cčlan Zagrebačke Filharmonije. Aktivan je kao solist, izvođač standardnog i suvremenog opusa kontrabasisticke litereture te kao komorni glazbenik.

Utemeljitelj je ansamble, Zagrebacki Klavirski Kvintet, Quartetto Giovachino i mješovitog komornog ansambla “Ignaz Fuchs“. Studirao je sa Rinatom Ibragimovim na Guildhall School of Music and Drama, kao njihov stipendist, u Londonu i sa Maestrom Stefano Sciascia na Conservatorio “Giuseppe Tartini“ u Trstu. Radio je 5 godina kao primo contrabbasso u orkestrima Nuova Orchestra da Camera “Feruccio Busoni“ di Trieste, Orchestra della Fondazione “San Marco“ di Pordenone i “Solisti in Villa“. Bio je student/stipendist Akademije Mozart iz Bologne sa Maestrom Claudiom Abadom te kasnije i član izvanrednog Orchestra Mozart di Bologna.

Nastupao je na festivalima širom svijeta kao komorni glazbenik i kao solist te surađivao je sa diskografskim kućama Deutsche Grammophone, Universal Records, Amadeus i Parma Recordings. Prve lekcije kontrabasa je dobio od profesora Blagoja Marotova na srednjoj glazbenoj školi u Skopju a ubrzo nakon toga je dobio stipendiju za studij u Velikoj Britaniji kod profesora Davida Heyesa na Wells Cathedral Scool. Podučavao se i kod: Giuseppe Ettore, Matthew Macdonald, Alois Posch, Hans Sturm, Corin Long, Cristine Hoock, Mette Hanskopf...

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 495 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 570 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 319
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 06.08.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 14.08.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 15.08.2024.

15. 08. – 24. 08. 2024.
54. LJETNA PIJANISTIČKA ŠKOLA
Katarina Krpan /HR/, Dragoljub Bratić /RS/, Danijel Oto /HR/, Konstantin Krasnitski /HR/ /BLR/, Love Marušić /HR/, posebni gosti: Konstantin Bogino i Vladimir Krpan /HR/

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i ove godine priprema sadržajima bogat program 54. Ljetne međunarodne pijanističke škole.

Od 15. do 24. kolovoza u Grožnjanu seminare će voditi profesori Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitski, Danijel Oto i Katarina Krpan, voditeljica Ljetne međunarodne pijanističke škole.

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu s osobitim zadovoljstvom nastavlja suradnju s Glazbenom školom iz Varaždina a uz vrhunske predavače, mlade, perspektivne pijaniste i pregršt predavanja i koncerata, škola će i ove godine nastaviti suradnju s učiteljima i nastavnicima posebnim sadržajima vezanim uz njihov stručno-pedagoški rad.

Uz individualni rad s učenicima i studentima i svakodnevne koncerte, sudionici škole uživat će u izložbama i koncertima, predavanjima i okruglim stolovima, a do finalne završne koncertne večeri koja će se održati 23. kolovoza u Kaštelu s početkom u 20 sati, za učitelje i nastavnike organizirat će se radionice, ogledni satovi i predavanja uživo i online. Sudjelovanje na seminarima obuhvaća sveukupno više od 40 sati, organizirana su predavanja uživo, webinari te ogledni satovi uz evaluaciju sudionika.

Koncerti i predavanja bit će prenošeni putem Youtube kanala Hrvatske glazbene mladeži.

Majstorski seminar glasovira i interpretacija glasovirske glazbe s posebnim naglaskom na hrvatsku i suvremenu glazbenu literature
Max. broj polaznika: 50
Razina: 2 - 4*
2- viši razredi niže glazbene škole, srednja glazbena škola i iskusni amateri
3 - studenti glazbe
4- profesionalci

Radni jezici: hrvatski, talijanski i engleski


krpan katarina

KATARINA KRPAN diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju.

Već 1989. godine postala je članicom EPTA-e (European Piano Teachers Association), a u potonjim se godinama u okrilju te ugledne međunarodne strukovne udruge svestrano potvrdila kao predsjednica njene hrvatske podružnice za mlade, jedan je od utemeljitelja Međunarodnog klavirskog natjecanja EPTA-e koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku te voditeljica EPTA-ine Ljetne škole u Dubrovniku (1997. - 2004.). Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk...).

Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika za najboljeg znanstvenog novaka (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djeluje kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).

 

KONSTANTIN KRASNITSKI je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) "Svetislav Stančič" u Zagrebu 1999. Godine. Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju "S.V.Rahmanjinov" u Moskvi 2002. godine osvojio je 4. nagradu i zvanje lauteata . Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine.

Rođen u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka.

Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije Viktorom Karpovičem Meržanovom, kod kojeg se Konstantin usavršavao tijekom sedam godina. Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitski stekao je naziv "magistra umjetnosti" gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog. Ubrzo je postao gostujući profesora Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te izvanredni profesor Umjetničke akademije Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Krasnitski se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, S.A.D., Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austrijskoj,Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, BIH, te s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su: Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije; Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije: Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije; Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog; Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije "Mlada Bjelorusija", te s inozemnim orkestrima: Moskovski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske RTV,Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar.

Surađivao je s istaknutim glazbenicima, kao npr.: Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i dr. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, , Velikoj, (Plavoj) "Rahmanjinovskoj" i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, KD Vatroslav Lisinski i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu itd. Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu "Minsko proljeće - 1999", "Minsko proljeće - 2003", "Umjetnost - djeci i mladeži", na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: "Piano-Fortissimo" u Zagrebu, "Varaždinske barokne večeri", "Senjske koncertne večeri", "Dani Milka Kelemena", "Dubrovačke ljetne igre", "Majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski","Osječka muzejska glazbena srijeda","Rombergorove glazbene večeri" ,"Ljetnje večeri lunjskih maslinika" i dr.

Praizveo je nekoliko skadbi hrvatskih skladatelja Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić, a kada je izveo Kelemenov Tango na festivalu "Dani Milka Kelemena", sam skladatelj je bio toliko oduševljen i zadivljen, da je usred koncerta zamolio Krasnitskog da odmah ponovi izvedbu još jednom! Snimao je za radio. Gostovao je u TV emisijama u Bjelorusiji, Rusiji, Hrvatskoj i BIH. Član je EPTA Hrvatska i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. "Dobroćudni div, on čak pomalo i liči na mladog Rahmanjinova .... Krasnitski ima zvuk čiste ljepote - bogat i mekan, kojeg postiže zadivljujuće odmjerenim sredstvima." (25.04.2002., "U potrazi za novim zvijezdama", "The Independent", London). "... U izvedbi mladog bjeloruskog pijanista čuo sam cijeli niz djela S.V.Rahmanjinova, uključujući njegovu Drugu sonatu, a upravo ta izvedba je bila jednom od najdojmljivijih od svih koje sam ikada slušao." (5.6.2004., iz pisma, Dmitrij Baškirov, Minneapolis, S.A.D.)

 

DRAGOMIR BRATIĆ počeo je svirati klavir u dobi od četrnaest godina. Završio je Glazbenu školu "Josip Slavenski" u Beogradu u klasi Zlate Poparić. Diplomirao je na katedri za klavir, a magistrirao na katedri za komornu glazbu (smjer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim tečajevima Arba Valdme, Igora Laszka,  Pavela Nersessiana i Natalie Trull. Profesor je klavira u Muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu.
Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2006. koordinator je prof. Arba Valdme za Srbiju, s kojom je realizirao četiri akreditirana seminara odobrena od strane Zavoda za unaprijeđenje obrazovanja i odgoja. Od 2008-2015. voditelj je upravnog odbora Međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Šapcu. Od godine 2011. direktor je Republičkog natjecanja učenika glazbenih i baletnih škola Srbije. Predsjednik je klavirske sekcije od listopada 2015. godine.
Autor je i voditelj tribine 17. Međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Šapcu: „Načela ocjenjivanja na glazbenim natjecanjima. Subjektivna ili objektivna procjena?” koja je realizirana uz akreditaciju  Zavoda za unaprijeđenje obrazovanja. U sklopu klavirskog natjecanja PIANO / FVG održanog u svibnju 2014. u talijanskom gradu Sacile pod pokroviteljstvom foruma CEI (Srednjoeuropska inicijativa) i Zaklade Alink-Argerich održao je predavanje o srpskoj školi klavira i prednostima i nedostacima natjecanja.
Dragomir Bratić je koautor (uz profesora novosadske Akademije umjetnosti Dragoljuba Katunca i hrvatskog pijanista Aljošu Jurinića) i organizator stručnog skupa „Susret s umjetnikom: Međunarodno natjecanje Frederic Chopin - tada i sada“ u okviru manifestacije Belgrade Chopin Fest 2016. Bio je medijator razgovora publike s mladim pijanističkim zvijezdama Dmitrijem Šiškinom (Rusija) i Szymonom Nehringom (Poljska). Održava seminare u zemlji i diljem Europe.
Autor je udžbenika Glazbena kultura za prvi razred osnovne škole, u izdanju BIGZ-a.
Prema originalnosti pristupa radu s djecom smatran je jednim od najtalentiranijih pedagoga mlađe generacije. Za svoj pedagoški rad u zemlji i inozemstvu osvojio je brojne nagrade. Autor je brojnih  predavanja s naglaskom na individualni pristup rješavanju problema glazbene izvedbe.
Njegovi studenti svirali su u svim prestižnim dvoranama u Srbiji i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inozemstvu (Carnegie Hall u New Yorku, Musikverein u Beču i dr.).
Do danas su studenti profesora Bratića osvojili više od 500 prvih i specijalnih nagrada na srpskim natjecanjima te na natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Americi, Njemačkoj i Austriji. Intenzivno nastupa u klavirskom duu s Majom Rajković. Službeni je glasovirski suradnik dječjeg zbora Radio televizije Srbije „Kolibri“.
Član je žirija  gotovo svih natjecanja u zemlji te natjecanja u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj i Poljskoj.
Prema izboru izdavačke kuće KLET, Dragomir Bratić uvršten je u Leksikon 1000 najuspješnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju.

 

DANIJEL OTO (1986.) učenje klavira započinje u dobi od 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu u razredu prof. Miljenke Slunjski, te već nakon 6 godina od prvog susreta s klavirom, u dobi od 18 godina upisuje Muzičku Akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana. Diplomirao je 2009. godine s najvišim ocjenama.
Usavršavao se na klavirskim seminarima i seminarima komorne glazbe mnogih eminentnih pedagoga od kojih izdvajamo Petera Eichera, Franca Scalu, Noela Floresa, Vladimira Krpana, Konstantina Krasnitskog i Eun Jung Kim.
Nastupao je s Varaždinskim komornim orkestrom, snimao za potrebe Hrvatske radio televizije i Hrvatskog radija te snimio nekoliko nosača zvuka. Nastupao je u mnogim dvoranama u zemlji i inozemstvu (Kaisersaal u Beču, Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Dvorana Univerze u Ljubljani, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i u Osijeku, dvorana ''Blagoja Berse'' u Zagrebu i dr.) 
Surađuje s mnogim renomiranim umjetnicima te je redovito pozivan kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja (audicije za svjetsko natjecanje solo pjevača ''Hans Gabor Bevedere'', Varaždin WoodWind&Brass natjecanja).
Umjetnički je suradnik brojnih recitala i seminara. Redovito je pozivan kao član žirija natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu („Piccolo Piano Talents“,“ International Piano Competition Mozart“,  "Mladi Padovec", " Davorin Jenko", "1. Panonski festival pijanista '').

Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine i u dosadašnjem radu osvojio je više od 150 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Član je EPTE (European piano teacher association) i Hrvatske glazbene mladeži. 
Profesor je klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

 

“Svijet je prepun brzoprstih mladih pijanista. Ali, među njima se izdvajaju oni poput Marušića kojima su misli i umjetnička imaginacija brže od prstiju.“
Branimir Pofuk, Večernji List


LOVRE MARUŠIĆ svoju je  međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu - 2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: prva nagradana 20. Međunarodnom natjecanju Santa Ceciliau Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.) Svoje prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Lisztu Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana. Bilježi nastupe sa eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima  poput The Cleveland Orchestra, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vojvođanskih simfoničara, Beogradskih simfoničara, Irkustske filharmonije, simfonijskog orkestra HNK Split te Zagrebačkih solista i Splitskih solista. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova,Austrije, Njemačke, Portugala, Lihtenštajna, Rusije, Francuske i SAD-a. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistentana klavirskom odjelu te je umjetnički voditelj međunarodnog festivala komorne glazbe “Ostinato” u Omišu. Generalno zastupništvo potpisao je sa tvrtkom CristoforiumArt.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 495 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 570 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 316
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 15.08.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 23.08.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 24.08.2024.

30. 06. – 07. 07. 2024.
AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI U ZAGREBU

 Terenska nastava u okviru edukacijskog umjetničko istraživačkog projekta Matrice: Tijelo (ALU).

 Voditeljica i mentorice: prof. Mirjana Vodopija, prof. Ines Krasić i doc. Iva Ćurić (ALU)

 Predavači: prof. Davor Horvatić (PMF), prof. Dario Bojanjac (FER), dr. med. Matej Knežević

 Voditelji/ce radionica: prof Vlasta Žanić (ALU), Siniša Labrović (samostalni umjetnik) i Marko Dajak (ALU)

26. 08. – 01. 09. 2024.
SAKSOFON
Tomislav Žužak /HR/

Broj polaznika: 12

Razina: 1 - 4

Radni jezici: hrvatski, slovenski, engleski, francuski

Tečaj saksofona namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, subtona, slap-tongue i visokog registra. Za razvoj interpretacije polaznici trebaju pripremiti dva ili više djela iz cjelokupne literature za klasični saksofon, koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim skupinama. Posebno će se razmatrati aspekti scenskog nastupa.


Tomislav Žužak

Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.) saksofonistički  je pedagog, komorni i orkestralni glazbenik i solist. Poduku iz saksofona stekao je od članova prve generacije hrvatskih diplomiranih saksofonista. Na Glazbenoj školi Pavla Markovca učio je od Dragutina Fabijanića, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao u razredu Dragana Sremca gdje je kasnije radio kao asistent. Za vrijeme studija boravio je na Indiana University of Pennsylvania u razredu Keitha Younga, a po diplomi usavršavao se u Parizu na Conservatoire de rayonnement régional u razredu Philippea Portejoiea te na Konzervatoriju Cergy-Pontoise u razredu Jean-Yvesa Fourmeaua. Vremenom je susreo i ostale vodeće svjetske saksofoniste kao što su Eugene Rousseau, Jean-Marie Londeix, Claude Delangle, Arno Bornkamp, Jean-Denis Michat, Daniel Gauthier, Philippe Geiss, Lars Mlekusch, uglavnom pohađajući njihove tečajeve. S mnogima od njih nastupio je na koncertnom podiju.

Član je kvarteta saksofona Papandopulo. Uz nastupe u zemlji i inozemstvu, s ovim, danas višestruko priznatim i nagrađivanim sastavom, snima nosače zvuka za diskografske kuće Croatia Records i Cantus. Osim u kvartetu Papandopulo, nastupa s istaknutim hrvatskim umjetnicima Filipom Fakom i Pavlom Mašićem.
Poseban interes Tomislava Žužka usmjeren je na suvremeno stvaralaštvo: za izdavačku kuću Cantus snimio je, s pijanisticom Vlastom Gyurom, nosač zvuka Susreti s hrvatskim skladateljima. Suosnivač je Udruge Diapason, kojoj je cilj promicanje glazbene edukacije i profesionalnih glazbenih izvedbi.
Nastupa kao solist, te je posebno zapažen njegov nastup uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pavla Dešpalja, prigodom osvajanja Prve nagrade na 1. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo 2012. godine. Toj nagradi prethodile su brojne nagrade i priznanja na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.
Tomislav Žužak zaposlen je na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, djeluje kao docent na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a značajan period proveo je podučavajući saksofon na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru te na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima u domovini i susjednim državama. Osim kroz redovitu pedagošku djelatnost, Tomislav Žužak podučava mlađe generacije saksofonista na tečajevima u Grožnjanu (www.hgm.hr) i Jastrebarskom koje održava samostalno ili sa svojim kolegama, članovima kvarteta Papandopulo.  

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 480 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 318
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 26.08.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 31.08.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 01.09.2024.

22. 07. – 28. 07. 2024.
OBOA, OBOA D'AMORE, ENGLESKI ROG
Dario Golčić /HR/

 

Radni jezici: hrvatski, engleski.

PROGRAM RADA:

U okviru individualne nastave, za zainteresirane polaznike će se polje podučavanja uz obou proširiti i na srodne instrumente, a to su oboa d'amore i engleski rog. Repertoar je po vlastitom izboru, a obuhvaća sve stilove od baroka do suvremene glazbe te studij orkestarskih sola. Posebna pažnja posvetit če se izradi piskova kroz svakodnevne radionice.

Posebno želimo pružiti priliku najmlađim naraštajima kao i svim neprofesionalnim glazbenicima koji već sudjeluju u izvođenju u raznim formacijama, i žele saznati kako sa što manje napora i sa što više užitka mogu izvoditi na svojem instrumentu.

 

Oboist Dario Golčić srednje glazbeno obrazovanje završava u Zagrebu (Branko Mihanović), studij oboe nastavlja kod Heinza Holligera (Freiburg) kod Omara Zobolia i Christiana Schmitta (Basel) i Vincenta Gay-Balmaza (Lausanne). Dobitnik je više prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima oboista. Kao solist nastupao je u većini europskih zemalja i Kanadi. Nastupao je sa Zagrebačkim solistima, Ansamblom Cantus, komornim orkestrima iz Heidelberga i Freiburga te sa Neues Orchester iz Basela. Član je Zagrebačkog puhačkog trija i Simfonijskog orkestra HRT-a. Podučava obou na Međunarodnoj ljetnoj orkestarskoj školi Bisyoc u Velikoj Britaniji i radi kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 


 

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 480 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 € / dan
Link za 
PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 336
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 22.07.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal za glasovirsku pratnju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

Nakon završne produkcije 27.07.2024. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 28.07.2024.

31. 08. – 05. 09. 2024.
OPERNI STUDIO
Akademija za umjetnost i kulturu Osijek
Berislav Jerković /HR/

PROGRAM:
Wolfgang Amadeus Mozart: COSI FAN TUTTE

Uloge:
Fiordiligi, Dorabella, Despina, Ferrando, Guglielmo, Don Alfonso
Note - Barenreiter izdanje (izvedba na talijanskom jeziku).

Razina: glazbena škola, akademija
Radni jezici: hrvatski, engleski
Broj polaznika: do 15

PROGRAM RADA: 
Operni studio kao glazbena radionica opernog pjevanja ima za cilj intenzivno usvajanje znanja i vještina vokalne umjetnosti kod mladih pjevača. Individualnim radom s voditeljem radionice i s korepetitorom polaznici će usavršiti svoje glasovne sposobnosti, i to kroz tehnički rad na opernoj literaturi. Naučit će postupke i strategije samostalnog učenja vokalnog djela, samostalne pripreme partiture, upoznati tehničke, stilske i interpretacijske elemente te vrijednosti, kriterije i načela vokalne umjetnosti. Program rada posebno predviđa savladavanje opernih arija, recitativa, pjevanja u opernom ansamblu te protokole scenskog opernog rada.
Svi polaznici će raditi na vokalno-tehničkim aspektima, analizi i interpretaciji opernih arija, ansambala, na opernoj režiji  kao i na vještinama javnog pjevačkog nastupa.
Pjevači koji pohađaju ovu radionicu, sudjelovat će u završnoj scenskoj izvedbi opere uz pratnju klavira.
Polaznici prije dolaska trebaju prijaviti i pripremiti odabrane uloge iz opere COSI FAN TUTTE: Fiordiligi, Dorabella, Despina, Ferrando, Guglielmo, Don Alfonso te ponijeti sav notni materijal (Barenreiter edition)

 

berislav jerkovićProf.dr. Berislav Jerković (bariton), redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predaje Pjevanje i srodne predmete (Operni studio, Dirigiranje, Komorno pjevanje..). Diplomirao je Pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Dirigiranje na Fakultetu umjetnosti u Pečuhu (Mađarska) i Glazbenu pedagogiju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Poslijediplomski studij Pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, poslijediplomsko usavršavanje na Hochschule fur Music und Darstelende Kunst u Grazu, a doktorski studij na Filozofskom fakultetu Zagreb. Godine 1997.debitira u operi i od tada je ostvario niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima: Rigoletto, Krabuljni ples, Evgenij Onjegin, Carmen, Gianni Schicci, Sonnambula, Figarov pir, Ljubavni napitak, Don Giovanni, Tosca, La serva padrona, Nikola Šubić Zrinski, Cosi fan tutte, Hansel and Gretel, Ero s onoga svijeta, I Pagliacci, La boheme, Suzanina tajna, Čarobna frula, Camelot ,Didona i Enej, Čovjek iz Manche  itd. Surađivao je sa vrhunskim dirigentima: Gaborom Holerungom (Mađarska), Giampaolom Bizantiem (Italija), dr. Antonom Amstrongom (SAD), Felipeom Izcarajom (Venezuela), Peterom Erdei (Mađarska), Tamasom Galom ( Mađarska), Vjekoslavom Šutejom (Hrvatska), Zsoltom Hamarom (Mađarska), Andreom Thomasom (USA), Gergely Menesy (Mađarska), Sašom Britvićem (Hrvatska), Ivanom Repušićem (Hrvatska), i mnogim drugim uglednim glazbenicima. Također, koncertirao je na međunarodnim glazbenim festivalima: Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Večeri u Donatu, Varaždinski ljetni festival, Osječko ljeto kulture, Zagrebački barokni festival, kao i na mnogim drugim festivalima u zemlji i inozemstvu. Iz bogate glazbene literature svakako valja istaknuti: J.S. Bach: Weihnachtoratorium, G.Faure: Reguiem, G.Mahler: Des Knaben Wunderhorn, C.Orff: Carmina burana, A.Bruckner: Requiem, G. Puccini: Messa di gloria, G.F.Handel: Te Deum itd. Održao je brojne solističke koncerte diljem Hrvatske , te u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, ltaliji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Španjolskoj, Venezueli, SAD-u, Belgiji, Kini. Surađivao s Hrvatskim baroknim ansamblom u izvedbama djela starih majstora: Caccini, Rameau, Campra, Handel, Bach..
Intenzivno se bavi istraživačkim radom u umjetnosti i znanosti pa je tako svoje radove na polju vokalne umjetnosti izlagao na konferencijama i skupovima u Bologni  2008., Parizu 2009., Marlboroughu 2010., Pekingu 2010., Rochesteru -2011., Thessalonikiu 2012., Brisbaneu-2013., Princetonu 2014., Beču 2022. Vodi majstorske radionice i stručne seminare za pjevače, zborovođe i voditelje vokalnih ansambala (Hrvatska, Mađarska, Velika Britanija, Francuska, Kanada, SAD, Jordan.. ). Pored uspješne pjevačke, bavi se i intenzivnom dirigentskom djelatnošću, a sa zborovima i ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu, te je i dobitnik brojnih nagrada-kao solist i kao dirigent. Osnivač je ansambla Opera Pannonica.


OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 290 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 335 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 321
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 31.08. 2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 04.09.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 05.09.2024.

26. 08. – 01. 09. 2024.
ZAGREBAČKI GLUMAČKI STUDIO

Zagrebački glumački studio već više od tri desetljeća priređuje ljetne seminare u Grožnjanu.

Andrej Vajevec svih tih godina prenosi generacijama glumaca u široj regiji glumačku metodu nastalu iz metode Stanislavskog, koju je Lee Strasberg popularizirao u cijelom svijetu, a neki od najpoznatijih glumaca iz te metode su: Al Pacino, Robert de Niro, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Marilyn Monroe...

U vođenju ovogodišnjeg seminara će mu se pridružiti voditelj Zagrebačkog glumačkog studija glumac Zvonko Novosel koji je samostalno vodio radionice 2020. i 2021. godine.

Tema ovogodišnjeg seminara je „Rad glumca na sebi - primjena osjetilnog pamćenja u radu na scenama“, a posvećen je dugogodišnjem voditelju i učitelju metode Janezu Vajevcu (1946. – 2021.). www.zagrebactorstudio.com

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 311
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 26.08.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi).

23. 07. - 29. 07. 2024.
OPERNI STUDIO ŠOBER
Olga Šober /HR/, Bojan Šober /HR/, Nada Matošević /HR/

MasterClass Olge Šober, odnosno Majstorska radionica Nacionalne prvakinje opere Olge Šober, održava se već 14 godina kao usavršavanje mladih glazbenika spremnih zakoračiti na opernu pozornicu.
Ove godine majstorska radionica Olge Šober pridružit će se bogatom programu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.
Intenzivan tjedan priprema mladih umjetnika osmišljen je tako da se individualnim radom sa svakim pojedincem pristupa najprije tehničkim vježbama i uočavanjem eventualnih poteškoća. Temelj pjevačkog umijeća leži u tehničkoj spremnosti svakog pjevača te se tom segmentu daje velika pažnja.
U sljedećoj fazi se radi na izradi fraza i fragmentima arija, kada se uz pomoć iskusne dirigentice i docentice Nade Matošević Orešković spaja tehnika s interpretacijom i muzikalnošću.
Scenski pokret, odnosno gluma, danas je jednako važna kao i glas u mladih pjevača. Često su danas redatelji oni koji odlučuju kojeg umjetnika angažirati, koju ulogu mu povjeriti.
Na ovaj način mladi umjetnici, od srednjoškolskog uzrasta do studenata ili već formiranih pjevača, prolaze kroz sve faze operne izvođačke umjetnosti, s čime će se susretati cijeloga života.
Posljednja, a zapravo i najvažnija, faza ovog seminara je sam završni koncert kada će pred publikom trebati pokazati napredak, usvajanje svih elemenata vokalne, muzičke i scenske umjetnosti. 

 

Nacionalna prvakinja opere Olga Šober diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, dvogodišnju specijalizaciju za Lied i oratorij provela u Beču na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti a magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti Sveučilišta u Beogradu.
Svoju umjetničku karijeru počinje kao solistica u HNK Osijek, a od 1988. članica je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka. Nastupa na svim opernim pozornicama i scenama te ljetnim festivalima u domovini kao i u mnogim gradovima bivše države.
Kao samostalna umjetnica bilježi značajne nastupe i u inozemstvu: Italija, Austrija, Mađarska, Rusija, Njemačka, Gruzija, Litva, Norveška, Švicarska, Češka, Slovačka, Japan, USA, Kanada, Australija, Taiwan… pjevajući samo glavne uloge svog koloraturnog faha poput: Lucie di Lammermoor, Traviate, Rigoletta, Manon, Čarobna frula… za koje je dobila najvrijednija priznanja među kojima se posebno ističu:

a godine 2007. Ministarstvo kulture joj dodijeljuje najveći status u domovini, proglašena je Nacionalnom prvakinjom opere!
Uz opernu glazbu njeguje i bogatu solističku koncertnu aktivnost a nastupa kao stalna gošća uz najpoznatije komorne sastave i zborove u zemlji i uz poznata dirigentska imena poput Nikše Bareze, Vjekoslava Šuteja, Kazushi Onoa, Duška Prašelja itd. Snima na razne nosače zvuka a snimila je ekraniziranu operu «Nikola Šubić Zrinjski».
Pedagogijom se bavi od 1981. godine, prvo u srednjoj glazbenoj školi Franjo Kuhač, potom osam godina na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ dok je posljednjih deset godina bila na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu (Područni odsjek Rijeka) kao naslovni docent iz dva kolegija (solo pjevanje i komorna glazba).

 

Dr. sc. Bojan Šober rođen u Rijeci gdje je diplomirao engleski jezik na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Rijeci. Studira pjevanje u Italiji (Conservatorio di musica “G. Tartini” u Trstu i Conservatorio di musica “C. Pollini” u Padovi). a 1982. godine završava specijalizaciju u Teatro alla Scala iz Milana (Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici). Godine 1996. magistrira na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” po licenci Moskovskog državnog konzervatorija „Petar Iljič Čajkovski“ u Lovranu. Godine 2023. doktorira na Fakultetu teoloških znanosti u Rijeci.
Kao dvadeset i dvogodišnjak debitira u HNK Zagreb u Puccinijevoj operi “La Bohéme” a tijekom njegove karijere samostalnog umjetnika nastupa na svim opernim pozornicama bivše države (Rijeka, Zagreb, Osijek, Split, Ljubljana, Beograd, Skopje…) pjevajući glavne uloge svog baritonskog faha.
Od mnogobrojnih samostalnih nastupa u inozemstvu (Rusija, Italija, Njemačka, Danska, Češka, Ukrajina, Austrija, Ekvador, Japan, U.S.A., Kanada, Australija, Švicarska…) posebice treba izdvojiti one u najprestižnijem kazalištu na svijetu - Teatro alla Scala iz Milana, Parme, Torina, San Rema, Alessandrije, Mississauge, Kijeva, Brna, Trsta…
Pjeva pod ravnateljskom palicom velikana poput: Lovre von Matačića, Eduarda Mullera, Riccarda Chaillya, Wladimira Delmana, Kazushi Onoa, Nikše Bareze… snima video-operu Nikola Šubić Zrinjski, snima na razne nosače zvuka: 1998. godine CD sa Moscow Great Hall Symphony Orchestra iz Moskve (Rusija) s dirigentom Leonidom Nikolayevim; 2000. godine CD sa Orchestra Sinfonica di Sanremo i dirigentom Fabiano Monicom snima Mozartov «Requiem»; 2004. godine sa portuglaskim dirigentom Lobom DVD i CD opere «Seviljski brijač».
Bojan Šober je naslovni predavač Visoke škole iz kolegija solo-pjevanje, operni studij i povijest vokalne umjetnosti, bio je prodekan za nastavu na Visokoj školi za glazbu „Ino Mirković“ 1997.-2000. Od 1996.-1999. je bio ravnatelj Opere i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci u kojem je 1999. je godinu dana obnašao dužnost v.d. intendanta. Od 2006. do 2010. je bio ravnatelj Festivala Opatija, ustanove u kulturi Grada Opatije.
Tijekom svog umjetničkog rada dobio je mnoge strukovne nagrade:

a od društvenih priznanja svakako su najvažnija:


NADA  MATOŠEVIĆ OREŠKOVIĆ

Rođena je u Rijeci. Studij dirigiranja upisuje  na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Antona Nanuta gdje 1993. diplomira, a 1996. završava i postdiplomski studij.
Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Akademije za glasbo, sa Simfoničarima RTV Slovenije, s orkestrom Slovenske filharmonije, s komornim orkestrom Camerata Iabacensis, s Orkestrom mladih Alpe-Adria, sa Simfonijskim orkestrom Meksika (Orquesta Sinfonica del Estado de Mexico), s komornim orkestrom iz Catanie, orkestrom riječke Opere, orkestrom ljubljanske Opere, komornim orkestrom Padove i Veneta (Orchestra da Camera di Padova e del Veneto), s Udinskom filharmonijom (Orch. filarmonica di Udine), Orkestrom gradskog teatra iz Giessena, orkestrom Sinfonica Siciliana iz Palerma, orkestrom državnog Sveučilišta Meksika (Orquesta filarmonica de la UNAM), Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Milano Classica, Makedonskom filharmonijom, Simfoničarima HRT-a, Orkestrom Teatra Carlo Felice, Genova, Orkestrom grčkog nacionalnog kazališta, Atena, Teatrom filarmonicom, Verona, Narodnim pozorištem Sarajevo i Sarajevskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom i dr.
Za interpretaciju IV simfonije P. I. Čajkovskog sa Simfoničarima RTV Slovenije 1992. godine nagrađena je Univerzitetskom Prešernovom nagradom.
Godine 1991. osniva Komorni orkestar PRO ARTE u kojem djeluje kao umjetnička voditeljica i dirigentica i u kojem djeluje do 1997.
Od 1995. do 1997. djeluje kao asistent na Akademiji za glasbo u Ljubljani, na odsjeku za dirigiranje.
Godine 1997. ulazi u angažman riječke Opere kao dirigent i zborovođa, a 1998. prvi put postaje v.d. ravnateljice riječke Opere.
Od 1997. godine predaje na Područnom odjelu zagrebačke Muzičke akademije u Rijeci, a 2011. izabrana je u zvanje docenta u umjetničkom području dirigiranje.
Od 1998. do 2002. djeluje kao gost dirigent orkestra Filarmonica di Udine, a od 1999. godine djeluje kao dirigent HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.
6. svibnja 2001. postaje suosnivač i umjetnička ravnateljica  Riječke filharmonije.

Dobitnica je godišnje Nagrade grada Rijeke za 2001. godinu, koja joj je dodijeljena za umjetničke dosege i doprinos razvoju riječke operne i koncertne djelatnosti.
U dosadašnjim godinama profesionalnog rada ostvarila je više od četrdeset opernih i baletnih produkcija te mnoštvo simfonijskih i komornih koncerata u Hrvatskoj i svijetu.
2007. postaje šef-dirigent orkestra Opere u Rijeci.
Od 2007. do 2014. intendantica je HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka.
Od 2019. je u statusu slobodnog umjetnika.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 370 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 425 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 10 €, ručak 15 €, večera 15 €, puni pansion: 32 €


Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 322
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 23.07.2024., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje gdje će ih dočekati vozilo Centra. Druga najbliža opcija dolaska je vižinada, Novigrad ili Umag. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Za raspored autobusnih linija i naputak o dolasku predlažemo da nas kontaktirate putem maila groznjan@hgm.hr ili vozni red potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 28.07.2024. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 29.07.2024.