HGM :: Program MKC Grožnjan
flag

Program u Grožnjanu 2017.

grožnjan

1.7. – 9. 7. 2018.
HARFA
Prof. DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ/HR/, DALIBOR BERNATOVIĆ /SI/

Max. broj polaznika: 20

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, engleski i slovenski


Cilj tečaja je unapređivanje tehnike sviranja harfe, učenje sistematičnog vježbanja i brzog memoriranja, te rad na interpretaciji. 

Individualni satovi odvijat će se svakodnevno prema dogovorenom rasporedu, a bavit ćemo se i komornim muziciranjem, ovisno o interesu polaznika i tehničkoj mogućnosti provedbe (broj raspoloživih harfi).  

Svaki polaznik odabire gradivo koje bi htio obrađivati na tečaju, najmanje dvije kompozicije. U prijavnici je važno navesti program koji će polaznik donjeti na tečaj. Na tečaj je potrebno donjeti note. 

Voditeljica programa osigurava dvije pedalne  harfe  za potrebe nastave i vježbanja . Mole se polaznici koji su u mogućnosti, da donesu svoje instrumente (i stalak za note) zbog kvalitetnijeg provođenja vježbanja tijekom tečaja. 

Tečaj je namijenjen polaznicima svih stupnjeva učenja, od početnika, do studenata i diplomiranih harfista. 

 

DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ

matej zupanStudij klavira završila je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe završila je1994. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Usavršavala se na međunarodnim majstorskim tečajevima za harfu kod prof. Catherine Michel (Francuska), i prof. Patrizie Tassini (Italija). Poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u  Lovranu ,u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje (Moskva /Rusija ). Do sada je održala brojne solističke cjelovečernje koncerte, nastupala kao solistica uz pratnju Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Slovenske filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Varaždinskog komornog orkestra, Riječkog komornog orkestra , Zadarskog komornog orkestra , Hrvatskog komornog orkestra, ansambla Cantus te Mađarskog simfonijskog orkestra “Danubia”. 

Osim solistički, nastupa i u komornim sastavima (duu violina-  harfa sa sestrom violinisticom Teom  Grubišić, duu flauta-harfa sa flautisticom Tamarom Coha Mandić i mnogim drugim. ).  Snima za fonoteku Hrvatskog radija. Sa Riječkim klavirskim trijjom snimila je nosač zvuka sa djelima hrvatskih autora (D. Pejačević, B. Bjelinski, V. Gržinić). 

U travnju 2007.godine izdavačka kuća Croatia Records objavila  je njen prvi solo  CD “ HARFOSFERA” sa djelima. Handela, Paradisija, Ph.E. Bacha, Spohra, Hindemitha, Tourniera, Hasselmansa te dva domaća autora – Ivane Lang I Dalibora Bernatovića. U prosincu 2008. zajedno s flautisticom Tamarom Coha Mandić objavila je i drugi CD “SLOW MOTION” ( opet u izdanju “ Croatia records”). Dvadeset i dvije godine bila je  solo harfistica Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a surađivala je sa većinom orkestara u  regiji.. Od 1994. godine do 2006.  predavala je harfu na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci , a od 2002.godine kao docentica predaje harfu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Članica je ocjenjivačkih sudova na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

 

matej zupanDalibor Bernatović: Rođen 1963. godine, osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Mariboru i to smjer klarinet i harfa. Studirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani kod red. prof. Rude Ravnik Kosi a diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu kod doc. prof. Marije Mlinar.

Petnaest godina radio je u opernom i simfonijskom orkestru SNG Maribor. Koncertirao u Sloveniji i mnogim zemljama EU, kao član orkestra te solistički i u komornim sastavima. Kao pedagog na nižim i srednjim glazbenim školama radio je u Ljubljani, Novoj Gorici, Celju, Velenju i Mariboru, gdje je aktivno sudjelovao kod stvaranja novih odjela za harfu. Njegova prisutnost na pedagoškom polju u Sloveniji traje već dvadeset godina, u kojem je periodu stekao i najviši naslov u slovenskom pedagoškom sistemu- savjetnik za harfu. Aktivno je sudjelovao i u kulikularnoj komisiji u stvaranju novog školskog programa za harfu. Njegovi učenici i studenti postižu vrlo visoke rezultate, pobjeđuju na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Austriji, Engleskoj, Srbiji i Hrvatskoj, a mnogi su studenti glazbenih visokih učilišta širom Evrope ( London, Graz, Udine, Ljubljana, Zagreb).

Bavi se i komponiranjem skladbi za harfu, za djecu, kao i za priznate profesionalne harfistice i komorne sastave. Neke od kompozicija bile su već izvedene u Madridu, Beču, Torinu, Cardiffu, Zagrebu i Beogradu. Predsjednik je Udruženja harfista Slovenije i aktivno sudjeluje u organiziranju koncerata i umjetničkih razmjena sa harfistima iz Belgije, Nizozemske, Italije, Engleske, Turske i Hrvatske. Na području električne i elektroakustične harfe u posljednje vrijeme mladima pokušava otvoriti nove vidike i mogućnosti zvuka i sviranja harfe.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 2.960,00 kn (395 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 308
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 1.7. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 8.7.2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 9.7. 2018.

18. 6. – 28.6. 2018.
PLESNO KAZALIŠTE ZA DJECU I MLADEŽ
Uhvati ritam!
Desa Virant, Branko Banković, Marija Matković /HR/, Remus Dimache /RU/

Uhvati ritam!
Raznovrsne plesne tehnike /balet, graham, jazz, suvremeni, hip hop, improvizacije../ biti će neiscrpni izvor inspiracije  za stvaranje scena i koreografija.
Voditelji: Desa Virant, Branko Banković, Marija Matković /HR/, Remus Dimache /RU/
Max. broj polaznika: 35
Radni jezici: hrvatski, engleski, rumunjski

 

„Na pomisao Grožnjana, srce mladog umjetnika zatreperi.....

Taj mali pitoreskni gradić tajna je među najljepšim mjestima na svijetu oduzimajući dah svakom tko naiđe. Kada padne noć, i otiđu svi turisti, ulice Grožnjana su samo tvoje za druženje s ostalim mladim umjetnicima na terasama, klupicama i parkovima gdje možeš uživati u sladoledu ili plesati pod zvijezdama. Radionica plesnog  kazališta  oduzima dah jer predstavlja izazov za tebe svakodnevnim satovima plesa, pjevanja i glume u različitim grupama i s različitim pedagozima. Grožnjan je savršeno mjesto za sve one koji vole ples, glazbu i glumu koji se žele usavršavati, kreativno izraziti i obogatiti svoje umjetničko iskustvo. „

Adriaan Luteijn, nizozemski koreograf i dugogodišnji voditelj plesne radionice u Grožnjanu


Voditelji:

desa virantDESANKA VIRANT , koreografkinja i plesna pedagoginja. Diplomirala je na školi za ritmiku i ples u Zagrebu i usavršavala se na plesnim akademijama u New Yorku, Londonu, Kölnu i Parizu. Od 1972. godine do 1996. stalna je članica Studija za suvremeni ples s kojim je kao plesačica nastupila u svim projektima Ansambla u zemlji i inozemstvu. Kao koreografkinja djeluje od 1985. godine. Postavila je niz koreografija za profesionalne plesne ansamble. Koreografski je surađivala u kazališnim predstavama u Zagrebu i većim hrvatskim gradovima i u inozemstvu (Cvilidreta, O sutra, Pierrot, Angeli za Veroniku, Roda i lisac...). U plesnom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih godinama djeluje kao plesna pedagoginja i koreografkinja (Lažeš Melita, Lutke, Perpettum, Čarobna frula - za početnike...). Koreografirala je i brojne emisije  u produkciji Hrvatske televizije. Članica je međunarodne organizacije DACI, a niz godina djeluje u plesnoj školi MKC HGM  u Grožnjanu.

 

MARIJA MATKOVIC

marija_matkovicPlesom se bavi od 11-te godine u plesnom klubu Urban moves. Plesnim koracima natjecateljskog tipa osvaja brojne medalje sa svojom grupom i kao pojedinka.U srednjoj školi vodi plesnu školsku grupu IX gimnazije s kojom na natjecanju plesnih skupina srednjih škola grada Zagreba osvaja 6 zlata, jedno srebro i broncu.Sudjeluje na medunarodnom susretu mladih u obaranju Guinessova rekorda u crtanju grafita gdje je koreograf i tim njezino ime ulazi u Guinessovu knjigu rekorda. Svoje znanje proširuje  s jazz danceom i baletom u plesnom centra Tala. Sudjeluje u predstavi “Romeo i Julija”. Radila kao pedagog u plesnom klubu za djecu i mladez Pinokio, plesnom centru Tala, plesni studio Nina, plesni studio Liberdance i plesni studio Osmijeh. 2008.  godine osniva plesni studio Hip Hop House, te 2015. g. režira i koreografira plesnu predstavu “Komunikcija”.

 

remusBRANKO BANKOVIĆ plesati je započeo u podmlatku Studija za suvremeni ples i od tada surađivao s brojnim plesnim pedagozima poput Zage Živković, Desanke Virant, Guyja Perkova, Kiline Cremone, Juana Carlosa Garcije, Martina Sonderkampa, Matijaža Fariča, Francesca Scavette. Usavršavao se na Ljetnoj akademiji u Montpellieru kod Mathilde Monnier i pohađao mnoge radionice suvremenih pedagoga i koreografa.
1984. postaje stalni član Studija za suvremeni ples, u kojem pleše i danas, te kroz trideset godina plesne karijere sudjeluje u gotovo svim produkcijama ansambla. Izdvojimo samo neke od predstava: Kvartet 78 Zage Živković, Brandenburg Gate Desanke Virant, Matamorfoze,Rubato, Big is bju:tiful, Kaput, Žena koja puno govori, Maraton, Gyekenyes band i Na putu preme gore Mirjane Preis, Tchi-tchiao Kiline Cremone, Stravinski i ja i Posvećenje proljeća Matijaža Fariča, Giselle Adriana Luteina, Identitet dodira i ritam matematike Gregora Lušteka, Kazalište ljubavi Darija Harjačeka, Sale Ksenije Zec, Duh – sklon promjeni Maje Drobac, Povijest gledanja Olivera Frljića, Large Sanje Tropp, Surprised Body Project-Zagreb Francesca Scavette, Pokret-ač Aleksandre Janeve Imfeld.
Kao plesni pedagog i koreograf surađuje sa Studijem za suvremeni ples, Zagrebačkim plesnim ansamblom, Gradskim kazalištem Komedija u Zagrebu, Zadarskim plesnim ansamblom, Istarskim narodnim kazalištem u Puli, Baletom Narodnog pozorišta u Sarajevu i dr.
Predavao predmet Scenska praksa u Školi suvremenog plesa Ane Maletić i postavio u suradnji sa Studijem za suvremeni ples predstavu Posvećenje proljeća sa dvadeset i dvoje plesača završnih razreda spomenute škole.
S redateljicom i dramaturginjom Dubravkom Zrnčić Kulenović ostvaruje niz predstava sa Studijem lutkarstva Sarajevo, Sarajevskim ratnim teatrom, Narodnim pozorištem Sarajevo te Dječijim kazalištem IBM Slavonski Brod.
Dobitnik nagrade Hrvatskog glumišta za suvremeni ples najbolje ostvarenje – muška uloga 2004., a od 2013. predsjednik je Udruženja plesnih umjetnika Hrvatske.

 

remusREMUS MARIAN DIMACHE /Bukurest, Romania/
pedagog Baletnog studija i solist Baleta HNK Split
Završava školovanje na Liceul de Arta si Coregrafie Octavian Stroia Cluj Napoca 2000. Iste godine pohađa Mintz Dance School u Njemačkoj i postaje član ansambla Pecz Ballet Company u Mađarskoj. Solist Baleta HNK Split postaje 2001. Od tada nastupa u gotovo svim produkcijama kao solist, u duetima i glavnim rolama        npr. Petar Iljič Čajkovski Ščelkunčik, 2003., Milko Šparemblek Plesovi Erosa (solo), 2004., Ludwig Minkus Don Quijote (Basilio, Espado, Ciganski Solo), Petar Iljič Čajkovski Labuđe jezero (Princ Siegfried, Pas De Trios), Sergej Prokofjev Romeo i Julija (solo), 2007., Kol Simcha Shpiel Es (solo I Duet), 2008., Felix Mendelssohn San ljetne noći, 2008., Ludwig Minkus Bajadera (Solor, Solorov prijatelj, Fakir, Mladić), 2009., Carl Orff Carmina Burana (Muški Duet, Solo), 2009., Maurice Ravel Bolero, 2010., Rami Be’er Dodir (SOLO), 2010., Adolphe Adam Giselle (Hilarion), 2010., E. Helsted. H. S. Paulli, M. Strebinger Napoli (solo), 2011., Georges Bizet - Rodion Ščedrin Carmen (Escamillo), 2011., Mikis Theodorakis Grk Zorba (Yorgos), 2011., Petar Iljič Čajkovski Trnoružica (Princ, Mačak u čizmama., Dinko Bogdanić Brel, 2013., Giuseppe Verdi Balet Verdi, 2013., Petar Iljič Čajkovski Orašar (Pahuljice solo tri para, Španjolski ples, Ukrajinski ples, Valcer cvijeća solo), Fran Lhotka Đavo u selu, 2015., Bruno Bjelinski Mačak u čizmama, 2015.,
Nagrade i priznanja: Prva nagrada  na natjecanju u klasičnom baletu Oleg Danowski 1994. Druga nagrada na Olimpijadi klasičnog baleta CLUJ NAPOCA, Rumunjska 1996., Treća nagrada  na Olimpijadi klasičnog baleta GALATI  Rumunjska 1998.
Priznanje za mentora i koreografa na 10. Hrvatskom natjecanju plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska 2016.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 2.015,00 kn (270 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici. Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 304
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 18.6. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 27.6.2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 28.6. 2018.

119. 6. - 28. 6. 2018
FLAUTA
Ovladavanje dahom u flautističkoj literaturi i komorna glazba
Ana Domančić, flauta /HR/

Ovladavanje dahom u flautističkoj literaturi i komorna glazba
Max. broj polaznika: 12
Radni jezici: hrvatski, engleski

 

remusANA DOMANČIĆ, u zvanju redovnog profesora na UA u Splitu, profesor je flaute i predstojnica Odsjeka za puhače. Autor je visokoškolskog udžbenika Dahom do flaute. Redovito nastupa kao solistica i u raznim komornim sastavima, u Hrvatskoj, Alžiru, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i SAD-u. Od 1997. godine predaje flautu na Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu, a od 1998. na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

U njenoj klasi je diplomiralo preko trideset studenata, koji aktivno djeluju kao solisti i profesori. Često je pozivana kao član internacijonalnih i nacijonalnih žirija. Vodi svoje seminare flaute na Međunarodnoj ljetnoj školi UZMAH, u Grčkoj za Pelion festivalu, Francuskoj, Italiji, BiH i Sloveniji. Snimala je za RT postaje u Italiji, SAD-u i Hrvatskoj, a snimila je sedam nosača zvuka. Skladbe su joj posvetili mnogi domaći i strani skladatelji.

Rođena u Hvaru. Klasičnu gimnaziju i glazbenu školu (B. Bulovan) završila je u Splitu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala u klasi T. Muradori, magisterij nastavlja u Njemačkoj, na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu u klasi K. Schochow-a i A.Nicolet-a. Umjetničku diplomu i doktorat završava u SAD, kao Fulbrightov stipendist američke donacije, u klasi B. Johnsona na Peabody School of Music, na Johns Hopkins University u Baltimore-u. Usavršava se u klasama S. Gazzelloni-a i Conrad Klemm-a, J.Baker-a i A. Jaunet-a. Kao dobitnik francuske državne stipendije usavršava se na Conservatoire National Superieur de Paris u klasi A. Mariona.

Djeluje kao solistica uz razne orkestre i u raznim sastavima. Bila je zaposlena kao solo flautist operno-simfonijskog orkestra HNK u Splitu, stalni suradnik Dubrovačkog simfonijskog orkestra i flautist-piccolist i koncertmajstor orkestra HRM.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 2.960,00 kn (395 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 19.6. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra.

Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 27.6.2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 28.6. 2018.

 

1.7. – 10. 7. 2018.
VIOLONČELO
prof. MARIJA VIRANT /HR, SI/

Max. broj polaznika: 15

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski i slovenski


Već tradicionalno u okviru programa Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu održati će se tečaj violončela za djecu pod stručnim vodstvom prof. Maje Virant. 

Individualan rad profesorice sa polaznicima biti će prilagođen razini znanja i potrebama svakog sudionika. 

Posebice će se raditi na tehnici, tehničkim problemima, intonaciji, s naglaskom na postavi lijepog tona i interpretaciji, te sviranje uz korepetitora.

Individualni rad s profesoricom  realizirati će se u jutarnjim satima (9.00.- 12.00), dok će se poslije podne raditi komorno muziciranje te probe s glasovirom. 

Svaki polaznik može odabrati gradivo po vlastitom izboru. U prijavnici je važno navesti program te donijeti notni materijal i stalak za note sa sobom (za violončelo i glasovirsku pratnju).

virant majaMAJA VIRANT diplomirala je  1975. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Milana Nagyja. Tijekom školovanja nastupala je kao solist uz pratnju orkestara te dobila brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist i član komornih sastava. Usavršavala se kao stipendist Francuske vlade u klasi profesora B. Michelina u Nici, te kao stipendist Hrvatske vlade. Specijalizirala se na konzervatoriju Rimski  Korsakov u Lenjingradu u klasi vodećeg čelista i pedagoga A. P. Nikitina. Uz stalni pedagoški rad u glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu, svirala je u komornim sastavima te do 1987. bila stalni honorarni član simfonijskog orkestra HRTV. Godine 1985/86 asistent je profesoru M. Flaksmanu na tečaju u Grožnjanu. Od godine 1987. do 1989. djelovala je kao asistent K. Janković na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 1993. osnovala je odjel za violončelo u glazbenim školama u Krškom i Brežicama (Slovenija). Djeluje kao stalni profesor u glazbenoj školi Krško gdje aktivno sudjeluje u radu simfonijskog orkestra i komornih sastava. Povodom slovenskog kulturnog praznika dobitnik je “Prešernove plakete” za zasluge u stvaranju i širenju u kulturnoj djelatnosti. Njezini učenici dobitnici su brojnih priznanja i nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.450,00 kn (460 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici. Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 305
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 1.7. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 9.7.2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10.7. 2018.

1.7. – 10. 7. 2018.
VIOLINA
prof. Armin Sešek /SI/

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski i slovenski


Program rada:  

Individualna nastava (9-13 sati), korepeticije, grupni rad na tehničkim problemima, čitanje sa lista, predavanja polaznika tečaja, koncerti sa diskusijom mentora i svih polaznika, te svakodnevne probe orkestra škole (16 - 20 sati). 

Cilj ovog tečaja je omogućiti violinistima bolji razvoj tehnike i interpretacije, sudjelovanje u oblikovanju analitičkog i sistematičnog načina vježbanja, razvijanje glazbene memorije i glazbene interpretacije. 

U dogovoru s pedagogom, mogući su i posebni zadaci (korekcija tehnike, tonske vježbe...)

Pedagozi i profesori violine se uz pasivno sudjelovanje ljetne škole mogu dogovoriti za individualni rad sa instrumentom ili bez njega.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna

natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre.

Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta,  sonate, etide i skale.

 

ARMIN   SEŠEK

sešekZavršio je glazbenu školu “Mokranjac” u klasi profesora Vladislava Bobića i studij violine na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Pavlovića. Nakon 12 godina djelovanja u orkestru Beogradske filharmonije, započinje glazbeno- pedagošku djelatnost kao profesor violine na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani. U proteklih sedamnaest godina njegovi studenti osvojili su 209 nagrada (79 prvih, 3 Laureat i 15 apsolutnih nagrada) na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Belgiji, Češkoj, Luxembourgu, Srbiji…. Njegovi bivši učenici danas su uspješni glazbenici na mnogobrojnim Muzičkim akademijama (Beograd, Novi Sad, Kijev, Köln, Zagreb, Beč, Klagenfurt, Graz, Ljubljana, Salzburg, San Francisco). Profesor Armin Sešek primio je Škerijančevu nagradu za izuzetan doprinos glazbenoj pedagogiji.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.450,00 kn (460 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici. Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 303
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 1.7. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 9.7.2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10.7. 2018.

13. 7. – 28.7. 2018.
LJETNA JAZZ ŠKOLA

MEĐUNARODNI JAZZ FESTIVAL “JAZZ IS BACK - BP 2017”

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 2 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, I engleski

 

MENTORI 2018:
Luis Bonilla /US/
Thana Alexa Pavelić /HR /US/
Vladimir Samardžić /RS/

Daniel Nösig /AT/
Branko Sterpin /HR/
John Rilley /US/
Elvis Stanić /HR/
Joe Kaplowitz /HR/ US/

18. 7. - 29. 7.2018.
Karlheinz Miklin /AT/

Program rada:  

Glavne teme ljetne jazz škole HGM u Grožnjanu, uz individualni rad s profesorima: sviranje u malim sastavima (combo), kako funkcionira dobra ritam sekcija, te kako improvizirati na zadanu temu i harmonijski slijed. 

Radno vrijeme ljetne jazz škole je svaki dan (osim slobodni dan kada se organizira izleti na obalu) od 9- 12 sati, te  od 16- 19 sati. 

Tijekom ljetne jazz škole održava se i Međunarodni Jazz Festival “Jazz is back!- BP” gdje će studenti (pojedinačno i u grupama) nastupiti u programu Festivala, te imati jedinstvenu priliku provoditi večeri slušajući  starije kolege profesionalce. 

Bas gitaristi i gitaristi trebaju ponijeti pojačalo. Bubnjari trebaju ponijeti minimalan pribor (koncertni bubanj, stolac, hi-hat). 

Dobru jazz glazbu upotpunjuje i obogaćuje raznolikost, zato trombonisti, trubači, violinisti, flautisti ako volite jazz glazbu i ako želite provesti 14 dana stvarajući dobar jazz, vidimo se u Grožnjanu. 

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, te je dio programa JMI - JM Jazz World.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.950,00 kn (550 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici. Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 310
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 13.7. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 27. 7. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 28.7. 2018.


21. 7. - 28. 7. 2018.
CROATIA DRUM CAMP -  Goes Jazz
John Riley /US/, Howard Curtis /A,US/, Robby Ameen /US,CU/, Trevor Tomkins /UK/,
Petar Ćurić /HR/

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za seminar iznosi 3.375 kn (450 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 310 Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 21.7. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Ove godine novost je suradnja sa Ljetnom jazz školom, a polaznici će imat mogućnost ssviranja u malim sastavima. Nakon završne produkcije 27. 7. 2018. zajedno sa polaznicima Ljetne jazz škole organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 28.7. 2018.

29. 7. - 12. 8. 2018.
MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE
DJECA I ARHITEKTURA
Može li arhitektura biti alat za igru?
Takaharu & Yui Tezuka, Tokio /JP/ Penezić & Rogina, Zagreb /HR/

MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE
DJECA I ARHITEKTURA

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za seminar iznosi 3.375,00 kn (450 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je http://www.arch-groznjan.com/application

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ .

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 29.7. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra.

Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Smještaj se osigurava u prostorima Centra.

Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 11. 8. 2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 12.8. 2018.

12. 8. – 21. 8. 2018.
VIOLINA, VIOLA, VIOLOČELO I KONTRABAS &
GUDAČKI ORKESTAR
Voditelji: Anđelko Krpan, violina /HR/
Milan Čunko, viola /HR/
Mihovil Karuza, violončelo /HR/


Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i engleski

Program rada:  

Solistička i komorna literatura po izboru polaznika (2 ili više skladbi).

Svakodnevni intenzivni rad s profesorom kroz individualnu nastavu i skupno muziciranje omogućava usavršavanje tehnike sviranja i umjetničko sazrijevanje.

Cilj tečaja je razvijanje tehnike, sistematizacija vježbanja, analitički pristup te muzički razvoj.

 

Na programu orkestralnih dionica je opširni opus klasičnog repertoara simfonijskog i komornog orkestra, kao i dionice kontrabasa za orkestar.

Agenda(okvirno):

Dan 1 - dolazak i upoznavanje studenata, grupne lekcije i neformalne muzičke introdukcije studenata, kratak koncert i upoznavanje profesora

Dan 2,3,4  – Jutro: Individualne lekcije ; Poslijepodne: orkestarska radionica + junior bass ensemble 

Dan 5,6 – Jutro: individualne lekcije s klavirskom pratnjom, poslijepodne: individualne lekcije, radionica orkestra + junior bass ensemble 

Dan 7 – Individualne lekcije otvorene za publiku, koncerti i mock auditions(lažna audicija)

Dan 8 – Individualne lekcije i analiza nastupe, individualne lekcije s klavirskom pratnjom, mock auditions

Dan 9 i 10 koncerti u okolici Grožnjana

 

O voditeljima:

krpanANĐELKO KRPAN, profesor violine MA u Zagrebu   

Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Kristijana Petrovića, te magistrirao na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u razredu prof. Dore Schwarzberg. 

Usavršavao se na majstorskim tečajevima pod vodstvom Yfraha Neamana i Igora Ozima, te na Menuhin Academy u švicarskom gradu Gstaadu.

Bio je član orkestra Wiener Kammerphilharmonie, te koncertni majstor Zagrebačkih solista i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jedan je od osnivača i prvi violinist gudačkog kvarteta Sebastian. Do sada je snimio 10ak CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. Nastupa solistički i u komornim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

cunkoViolist MILAN ČUNKO diplomirao je violinu u razredu prof. Milana Tarbuka i violu u razredu prof. Daniela Thunea na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je sada redovni profesor za violu. Kao orkestralni glazbenik bio je član, potom i solo-violist Zagrebačke filharmonije, zatim vođa viola Hrvatskog komornog orkestra, te član ansambla Zagrebački solisti. Jedan je od osnivača Varaždinskog komornog orkestra. 

U komornom muziciranju i solistički surađuje s pijanistima Veljkom Glodićem, Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem, Ljubomirom Gašparovićem i Majom Bakrač, Zagrebačkim kvartetom, Kvartetom Sebastian, Zagrebačkim puhačkim Kvintetom, Triom Egmont, Ansamblom 3+, Triom Orlando i drugima. Kao solist nastupao je uz Hrvatski komorni orkestar, Zagebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zadarski komorni orkestar te orkestar Slovenicum iz Ljubljane. S klarinetistom Milkom Pravdićem i pijanistom Veljkom Glodićem utemeljio je Trio Egmont. S violinistom Jožetom Haluzom i violončelistom Krešimirom Lazarom djelovao je u Ansamblu 3+. Solistički i u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT, Triom Egmont te pijanistima Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem i Majom Bakrač ostvario je niz snimaka za Hrvatski radio i Televiziju. Solistički je nastupao s eminentnim umjetnicima kao što su violist G. Causse, kontrabasist B. Paradžik, violinisti M. Korunić i A. Andrušenko te dirigenti K. Ono, P. Dešpalj, M. Tarbuk, U. Lajovic, I. Repušić

karuzaViolončelist MIHOVIL KARUZA niže i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom Splitu u klasi prof. Vladimira Lukasa. Nakon završene srednje škole, 1992. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Valtera Dešpalja, gdje s odličnim uspjehom diplomira 1996. godine. Magistrirao je 2004. na Pennsylvania State University, u klasi prof. Kim Cook, gdje je djelovao i kao asistent. Usavršavao se kod svjetski poznatih glazbenika i pedagoga (A. Parisot, S. Sondeckiene, M. Hayashi, L. Claret, M. Steinkühler, K. Botvay, Y. Gutman, T. Schneider). Tijekom školovanja dobio je brojne nagrade i priznanja. 

Od 1997. do 2000. godine djelovao je kao stalni član orkestra Zagrebačke filharmonije, od 2000. do 2002. kao solo-violončelist orkestra HNK u Splitu, prvi violončelist Splitskog komornog orkestra i član Splitskog klavirskog trija, a od 2002. kao solo-violončelist Altoona Symphony Orchestra i Pennsylvania Centre Orchestra. Po povratku u Hrvatsku 2004. godine, nastavlja djelovati kao solo-violončelist orkestra HNK u Splitu, prvi violončelist Zadarskog komornog orkestra te kao član-osnivač Splitskog gudačkog kvarteta. Od 2011. godine stalno nastupa s ansamblom Zagrebačkih solista.

Kao solist nastupa uz Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Komorni orkestar HNK Split, Splitski komorni orkestar, Penn State Chamber Orchestra, Simfonijski orkestar HNK Split, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Altoona Symphony Orchestra i Penn State Philharmonic Orchestra (uz dirigente P. Dešpalja, G. Edelsteina, T. Ninića, D. Sremeca, B. Šipuša, M. Tarbuka, S. Zaninovicha...). Održava recitale u Hrvatskoj (Splitsko ljeto, Histria festival, Hvarske ljetne priredbe, KDVL...) i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, SAD). Snimao je za HRT i RTV Slovenije, a izdao je i nosač zvuka.

Od 2006. godine stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje u zvanju docenta predaje violončelo. Njegovi učenici i studenti dobitnici su brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Održava majstorske tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu, a stalni je član i ocjenjivačkih sudova na državnim, regionalnim i županijskim natjecanjima mladih glazbenika Hrvatske.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 2.960,00 kn (395 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici. Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 315
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 12.8. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 20. 7. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 21.8. 2018.

17.8. - 29.8. 2018.
LJETNA PIJANISTIČKA ŠKOLA
Katarina Krpan /HR/ & Pedja Mužijević/US/

17.8. -24.8. 2018.
Majstorski seminar glasovira i interpretacija glasovirske glazbe s posebnim naglaskom na hrvatsku i suvremenu glazbenu literaturu
Katarina Krpan /HR/
22.8. -29.8.2018.
Što je Koncert danas?
Majstorski seminar glasovira, komorne glazbe, i umjetničkog programiranja i prezentacije
Pedja Mužijević/US/

 

17. - 24. 8. 2018.
KATARINA KRPAN /HR/

Majstorski seminar glasovira i interpretacija glasovirske glazbe s posebnim naglaskom na hrvatsku i suvremenu glazbenu literature
Max. broj polaznika: 8
Razina: 2 - 4*
2- viši razredi niže glazbene škole, srednja glazbena škola i iskusni amateri
3 - studenti glazbe
4- profesionalci Radni jezici: hrvatski, talijanski i engleski


krpan katarina

KATARINA KRPAN diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju.

Već 1989. godine postala je članicom EPTA-e (European Piano Teachers Association), a u potonjim se godinama u okrilju te ugledne međunarodne strukovne udruge svestrano potvrdila kao predsjednica njene hrvatske podružnice za mlade, jedan je od utemeljitelja Međunarodnog klavirskog natjecanja EPTA-e koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku te voditeljica EPTA-ine Ljetne škole u Dubrovniku (1997. - 2004.). Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk...).

Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika za najboljeg znanstvenog novaka (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djeluje kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).

 

22. 8. - 29. 8. 2018
PEDJA MUŽIJEVIĆ

Što je Koncert danas? Majstorski seminar glasovira, komorne glazbe, i umjetničkog programiranja i prezentacije
Max. broj polaznika: 8
Razina: 3 - 4*
3 - studenti glazbe
4- mladi profesionalci Radni jezici: hrvatski i engleski

Pijanist Pedja Muzijević predstavlja tri aspekta svoje karijere: koncertnog pijanistu, umjetničkog upravljitelja Baryshnikov art centra u New Yorku i umjetničkog ravnatelja Concert in 21st Century u Banff Centru u Kanadi, kao i ravnanje gostujućeg seminara Projekta Artist Citizen u Verbier Festival Academy

Pedja Muzijević će ponuditi majstorski tečaj glasovirske i komornne glazbe, a rrazgovarati će se i o najvažnijem pitanju s kojim se danas suočavamo - što je danas koncert i kako može imati relevantniju poziciju u svakodnevnom životu? Sudionici će pobliže proučiti postojeći koncertni format i istražiti dodatne načine predstavljanja klasične i suvremene glazbe kao što su programiranje, koncertna duljina, izvedbeni plasmani i cjelokupni koncertni doživljaj.

Ovaj program otvoren je za studente i profesionalne glazbenike koji žele ići dalje od tradicionalnog koncertnog iskustva.


krpan katarinaPEDJA MUŽIJEVIĆ

Pijanist Pedja Mužijević definirao je svoju karijeru kreativno osmišljenim programima, neuobičajenim kombinacijama novije i starije glazbe te trajnim suradnjama s nizom umjetnika i ansambala. Nastupao je uz orkestre među kojima su Atlanta Symphony, Dresdenska filharmonija, Milwaukee Symphony, Simfonijski orkestar Montevidea, Rezidencijalni orkestar iz Haaga, Komorni orkestar St. Paul, Santa Fe Pro Musica, Orkestar Shinsei Nihon iz Tokija i Simfonijski orkestar HRT-a. Solističke recitale održao je u Alice Tully Hallu u New Yorku, u ciklusu Little Night Music u sklopu festivala Mostly Mozart, u muzeju The Frick Collection u New Yorku, na Međunarodnom pijanističkom festivalu Irving S. Gilmore u Kalamazoou, u Terrace Theateru u Centru Kennedy, Dumbarton Oaksu i National Gallery u Washingtonu, Casals Hallu i Bunka Kaikan u Tokiju, Teatru Municipal u Santiago deChileu, Da Camera u Houstonu za Arizona Friends of Chamber Music u Tucsonu, na Sveučilištu u Vermontu u ciklusu Lane, u Spoletu, Verbieru, u ciklusu Bay Chamber Concerts, na Festivalu Aldeburgh u Velikoj Britaniji i drugima. U Carnegie Hallu je prvi put nastupio s Mozartovim Glasovirskim koncertom, K. 503 uz Simfonijski orkestar Oberlin pod vodstvom Roberta Spanoa, što je snimljeno i objavljeno za etiketu Oberlin Music

U sezoni 2017./2018. ističu se solo recitali u centrima 92Y u New Yorku i Carolina Performing Arts u Chapel Hillu te na festivalima Mainly Mozart u San Diegu i Honens u Calgaryju kao i nastup uz Zagrebačku filharmoniju. Spajajući svoje dvije strasti, glazbu i hranu, izvest će djela Mauricea Ravela i Modesta Petrovića Musorgskog uz večeru u više sljedova Davida Bouleya u restoranu Test Kitchen u New Yorku. Tijekom protekle sezone nastupio je ponovno uz Simfonijski orkestar iz Atlante i Roberta Spanoa s Mozartovim Glasovirskim koncertom, K. 482, te uz Simfonijski orkestar iz New Jerseyja pod vodstvom dirigentice Xian Zhang, udruživši se u Beethovenovu Trostrukom koncertu s violinistom Ericom Wyrickom i violončelistom Jonathanom Spitzom, održao recitale u Washingtonu, Jeruzalemu, Haifi te komorne koncerte uz gudačke kvartete St. Lawrence i Aeolus. Na festivalima Mostly Mozart, Verbier i Spoleto u Charlestonu izvodio je program Haydn Dialogues.

Glavni festivalski angažmani uključuju nastupe na festivalima Tangiewood, Spoleto, Ravinia, Mostly Mozart, Newport, OK Mozart, Bridgehampton, Bay Chamber i Maverick Concerts, San Miguel de Allende, Aldeburgh, Lucerne, Holland, Melbourne, Aix-en-Provence, Dubrovačke ljetne igre, Merano i Bratislava. Uz Mihaila Barišnjikova i White Oak Dance Project bio je na turneji po SAD-u, Južnoj Americi, Europi i Aziji, a sa Simonom Keenlysideom u scenskoj verziji Trishe Brown Zimskog putovanja Franza Schuberta u Centru Lincoln u New Yorku, Barbicanu u Londonu, La Monnaieu u Bruxellesu, Pariškoj operi te u Amsterdamu, Lucernu i Melbourneu.

Među njegovim solističkim snimkama su Haydn Dialogues (Joseph Haydn, Jonathan Berger, John Cage, Morton Feldman) te Sonatas and Other Interludes (John Cage, W. F. Bach, D. Scarlatti, F. Liszt, R. Schumann), a na dva CD-a zabilježio je, izvodeći na fortepianima 18. i 19. stoljeća, djela R. Schumanna te Mozartove i Beethovenove kvintete za instrumente s tipkama i puhače.

Rođen u Sarajevu, Pedja Mužijević studirao je glasovir kod Vladimira Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Školovanje je 1984. godine nastavio u SAD-u na Curtis Institute of Music u Philadelphiji te na Julliard School u New Yorku. Mentori su mu bili pijanisti Joseph Kalichstein i Jerome Lowenthal, čembalist Albert Fuller te violinisti Robert Mann i Joel Smirnoff. Osim kao koncertni pijanist, djeluje i kao umjetnički administrator Baryshnikov Arts Centra u New Yorku, od otvaranja 2005. te vodi rezidenciju u Banff Centru u Kanadi pod nazivom Concert in 21th Century. Živi u New Yorku. Pedja Mužijević /US/

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar Katarine Krpan iznosi 3.190,00 kn (425 €). Participacija za seminar Pedje Mužijevića iznosi 3.375,00 kn (425 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia (doručak 30 kn, ručak 60 kn i večera 50 kn) prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 316 Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 17.8. 2018., odnosno 22.8.2018. za seminar Pedje Mužijevića. Ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak ćemo prethodno s vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju. Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završnih produkcija 23.8. 2018. odnosno 28.8.2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili iduće jutro- 24.8. 2018. za polaznike na seminaru kod prof. Katarine Krpan ili 29.8. 2018 za polaznike kod prof. Pedje Mužijevića.

21. 8. – 28. 8. 2018.
ROG
prof. PALMA SZILAGYI
/HU/

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i njemački

 

PROGRAM RADA: 

individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, tehničke vježbe, solo repertoar i repertoar komorne glazbe.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etide i skale.


PALMA SZILAGYI /Körösszakál, Mađarska/

palmaDiplomirala je na umjetničkom i pedagoškom odsjeku za rog na Muzičkoj akademiji Ferenc Liszt u Budimpešti. Često nastupa sa Debrecenskom filharmonijom. 

Trenutno radi na Muzičkoj akademiji u Budimpešti. Predaje rog na Konzervatoriju u Beču a u Budimpešti je redovni profesor roga i komorne glazbe na Egressy High School Musical. 

Njena misija je briga o razvoju talentiranih glazbenika. U zemlji i inozemstvu redovito održava majstorske tečajeve s umjetnicima: Peter Damm,  Hermann Jeurissen, Ab Koster, Willi Schwaiger, Högner Günter Hermann Ebner, Tarjáni Ferenc (Austrija, Švicarska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Švedska, Rumunjska, Mađarska). Redovni je član žirija na međunarodnim natjecanjima. Njeni učenici osvajali su brojne nagrade, a također sviraju i na pozicijama solo hornista u mnogim top orkestrima širom svijeta.  

Palma je objavila publikacije za Editio Musica Budapest (Tutor Horn I-II, Tria i kvarteti za rog, Palace of Sounds, komadi za rog I-II). Ministarstvo joj je uručilo nagradu za visoke dosege u obrazovnom radu: Bartók Béla-Pásztori Award Ditta, nagradu Apáczai i nagradu Artisjus.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 2.960,00 kn (395 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 324
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 21.8. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 27. 7. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 28.8. 2018.

28. 8.  -2. 9. 2018.
TEČAJ SAKSOFONA
Tomislav Žužak /HR/

Broj polaznika: 12

Razina: 1 -4

Radni jezici: hrvatski, slovenski, engleski, francuski


Tečaj saksofona namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, subtona, slap-tongue i visokog registra. Za razvoj interpretacije polaznici trebaju pripremiti dva ili više djela iz cjelokupne literature za klasični saksofon, koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim skupinama. Posebno će se razmatrati aspekti scenskog nastupa.


Tomislav ŽužakTomislav Žužak (1978.) diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Dragana Sremca te potom završio daljnje usavršavanje kod Jean-Yvesa Fourmeaua te Philippea Portejoiea na Conservatoire de Paris. Dodatno se usavršavao i na radionicama francuskih velikana saksofona Jean-Marie Londeixa i Claudea Delanglea te kod Eugenea Rousseaua i Arna Bornkampa. Pohađao je semestar u sklopu studentske razmjene na Indiana University of Pennsylvania.

Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se izdvajaju Rektorova nagrada, Nagrada UFAM - Pariz 2002., Nagrada Radio podij 1999.g., Nagrada HDS-a na tribini Darko Lukić (2009.) te Prva nagrada na 1. hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo (2012). Kao solist nastupao je uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Orkestar Slovenske policije i ansambl Cantus. U periodu 2001.-2011. godine, kao član sastava Ensemble 4Saxess, pored brojnih koncertnih gostovanja snimio je i dva nosača zvuka za RTV Slovenija. Od 2008. godine djeluje kao bariton-saksofonist u Kvartetu saksofona Papandopulo. Njihov nosač zvuka Papandopulo u izdanju Croatia records najprodavaniji je album klasične glazbe proteklih godina. Sudjelujući u radu raznih ansambala, Žužak djeluje na mnogim glazbeničkim područjima, posebno njegujući suvremenu glazbenu produkciju. Njegov solistički CD Susreti s hrvatskim skladateljima izdala je 2012.g. kuća Cantus. Kao pedagog djeluje na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, te kao docent na muzičkim akademijama u Zagrebu i Sarajevu.

Do sada je sudjelovao u radu više ocjenjivačkih sudova na glazbenim natjecanjima u domovini i susjednim državama. Suosnivač je i predsjednik Udruge Diapason, čiji je cilj promicanje glazbne edukacije i profesionalnih glazbenih izvedbi. Idejni je začetnik, utemeljitelj, suorganizator i predavač seminara Škola saksofona u Jaski, a vodi i radionicu u Grožnjanu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži te druge jednodnevne tečajeve.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 2.960,00 kn (395 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji
ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 318
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 28.8. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 1. 9. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 2. 9. 2018.


29. 8. - 5. 9. 2018.
GLASOVIR
prof. ANTE MILIĆ /HR/

Max. broj polaznika: 8

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski i engleski


PROGRAM RADA: 

Tečaj je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola ali i svima koji žele obogatiti svoje glazbeno znanje.

Nastava će se odvijati svakodnevno, prema dogovorenom rasporedu, a bit će prilagođena znanju, sposobnostima i pripremljenosti polaznika. 

Poseban naglasak u radu će biti na klavirskoj tehnici, tonu i interpretaciji. Polaznici bi trebali prije dolaska pripremiti program po vlastitom izboru. 

ante milićANTE MILIĆ rođen je 1969. u Parizu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić te dirigiranje u klasi mo Vjekoslava Šuteja. Nastupao je u desetak europskih zemalja te kao solist uz Zagrebačku filaharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar i dr. Dobitnik je nekoliko nagrada na pijanističkim natjecanjima među kojima izdvajamo:
2. nagradu (1. mjesto) na Jugoslavenskom natjecanju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1987), Nagradu „Darko Lukić“ (Zagreb, 1987). 1. nagradu na natjecanju u Udinama (1985) te 3. nagradu na natjecanju u Senigaliji (Italija, 1984). Od 1998. je docent za klavir na MA u Zagrebu. 2005. diplomirao je dirigiranje u klasi prof. Vjekoslava Šuteja i ass. Tomislava Fačinija, a dirigirao je ansamblima Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijskim puhačkim orkestrom HV, Mješovitim pjevačkim zborom Janjevo (2006-2010.), te ansamblima koje je osnovao: Orkestar Nota bene (2006), puhački ansambl Grand winds Zagreb (2007) i renesansni Ansambl Marco Polo (2008). Pokretač je pijanističkog ciklusa Piano fortissimo (od 1993.)

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2

2. 9. -10. 9.2018.
OPERNI STUDIO
Voditelj opernog studija: prof.dr. Berislav Jerković, HR

PROGRAM:
Giacomo Puccini: Gianni Schicchi / La boheme **
Uloge za operu Gianni Schicchi: Gianni Schicchi, Lauretta, Rinuccio, Zita, Simone, Betto, Nella, Ciesca, Marco, Gherardo, Spinelloccio/Notaio*, Pinellino, Guccio

Uloge za operu La boheme: Mimi, Musetta, Rodolfo, Marcello, Colline, Schaunard, Alcindoro

*- solisti koji se prijavljuju za ove uloge, mogu pjevati obje
** - solisti se mogu prijaviti za sudjelovanje u obje opere

Razina: srednja škola, akademija
Radni jezici: hrvatski, engleski
Broj polaznika: do 10

 

PROGRAM RADA: 
Operni studio kao glazbena radionica opernog pjevanja ima za cilj intenzivno usvajanje znanja i vještina vokalne umjetnosti kod mladih pjevača. Individualnim radom s voditeljem-mentorom polaznici će usavršiti svoje glasovne sposobnosti, i to kroz tehnički rad na opernoj literaturi. Naučit će postupke i strategije samostalnog učenja vokalnog djela, samostalne pripreme partiture, upoznati tehničke, stilske i interpretacijske elemente te načela vokalne umjetnosti. Program rada će posebno previdjeti savladavanje opernih arija, recitativa, pjevanja u opernom ansamblu te protokole scenskog opernog rada.

Svi polaznici će raditi na vokalno-tehničkim aspektima, analizi i interpretaciji opera Gianni Schicchi i/ili La boheme, opernoj režiji  kao i na vještinama javnog, pjevačkog nastupa.

Polaznici Opernog studija 2018, sudjelovati će u pripremi i scenskoj izvedbi opera Giacoma Puccinija: Gianni Schicchi i La boheme. Rad na glazbenoj pripremi, kao i rad na scenskom oblikovanju djela, pružiti će mladim pjevačima važno iskustvo potrebno za njihovo umjetničko i profesionalno sazrijevanje.

Pjevači koji pohađaju ovu radionicu, sudjelovati će u završnoj, scenskoj izvedbi operne predstave.
Polaznici prije dolaska trebaju prijaviti i pripremiti odabrane uloge iz opere Gianni Schicchi i/ili La boheme: (Gianni Schicchi, Lauretta, Rinuccio, Zita, Simone, Betto, Nella, Ciesca, Marco, Gherardo, Spinelloccio/Notaio*, Pinellino, Guccio) (Mimi, Musetta, Rodolfo, Marcello, Colline, Schaunard, Alcindoro) te ponijeti sav notni materijal.

 

berislav jerkovićIzv.prof.dr.sc. Berislav Jerković (bariton), profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predaje Pjevanje – glavni predmet struke sa srodnim predmetima (Komorno pjevanje, Osnove vokalne tehnike, Metodika nastave pjevanja, Poznavanje vokalne literature i interpretacije). Umjetnički je voditelj Opernog ansambla Umjetničke akademije. Diplomirao je studije: Pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Glazbena pedagogija na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Poslijediplomski studij Pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, poslijediplomsko usavršavanje na Hochschule fur Music und Darstelende Kunst u Grazu, a doktorski studij na Filozofskom fakultetu Zagreb 2018 (Vokalna pedagogija). Godine 1997.debitira u operi i od tada je ostvario niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima: Rigoletto, Krabuljni ples, Evgenij Onjegin, Carmen, Gianni Schicci, Sonnambula, Figarov pir, Ljubavni napitak, Tosca, La serva padrona, Nikola Šubić Zrinski, Cosi fan tutte, Ero s onoga svijeta, I Pagliacci, La boheme, Suzanina tajna, Čarobna frula, Camelot ,Didona i Enej, Čovjek iz Manche  itd. Surađivao je sa vrhunskim dirigentima: Gaborom Holerungom (Mađarska), Giampaolom Bizantiem (Italija), dr. Antonom Amstrongom (SAD), Felipeom Izcarajom (Venezuela), Peterom Erdei (Mađarska), Tamasom Galom ( Mađarska), Vjekoslavom Šutejom (Hrvatska), Zsoltom Hamarom (Mađarska), Andreom Thomasom(USA), Gergely Menesy (Mađarska), Sašom Britvićem (Hrvatska), Ivanom Repušićem (Hrvatska), i mnogim drugim uglednim glazbenicima. Također, koncertirao je na međunarodnim glazbenim festivalima: Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Večeri u Donatu, Varaždinski ljetni festival, Osječko ljeto kulture, Zagrebački barokni festival, kao i na mnogim drugim festivalima u zemlji i inozemstvu. Iz bogate glazbene literature svakako valja istaknuti: J.S. Bach: Weihnachtoratorium, G.Faure: Reguiem, G.Mahler: Des Knaben Wunderhorn, C.Orff: Carmina burana, A.Bruckner: Requiem, G. Puccini: Messa di gloria, G.F.Handel: Te Deum itd. Održao je brojne solističke koncerte diljem Hrvatske , te u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, ltaliji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Španjolskoj, Venezueli, SAD-u, Belgiji, Kini. Surađivao s Hrvatskim baroknim ansamblom u izvedbama djela starih majstora: Caccini, Rameau, Campra, Handel, Bach..
Intenzivno se bavi istraživačkim radom u umjetnosti i znanosti pa je tako svoje radove na polju vokalne umjetnosti izlagao na konferencijama i skupovima u Bologni  2008., Parizu 2009., Marlboroughu 2010., Pekingu 2010., Rochesteru -2011., Thessalonikiu 2012., Brisbaneu-2013., Princetonu 2014. Vodi majstorske radionice i stručne seminare za pjevače, zborovođe i voditelje vokalnih ansambala (Hrvatska, Mađarska, Velika Britanija, Francuska, Kanada, SAD ). Pored uspješne pjevačke, bavi se i intenzivnom dirigentskom djelatnošću, a sa zborovima i ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu, te je i dobitnik brojnih nagrada-kao solist i kao dirigent. Osnivač je Opernog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.190,00 kn (425 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 321
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 2.9. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 9. 9. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10. 9. 2018.
Nakon seminara za polaznike će biti organizirana mala turneja.

3. 9. – 9. 9. 2018.
ORGULJE
prof. dr. art. LJERKA OČIĆ

Majstorski seminar interpretacije talijanske orguljske glazbe u razdoblju od 16.-19 st.
Maksimalni broj polaznika: 8
Nivo: osnovna, srednja škola i glazbena akademija
Jezik: hrvatski, talijanski i engleski


berislav jerkovićprof. dr. art. LJERKA OČIĆ, jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nakon završenog studija u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta, nastavila je usavršavanje kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga poput Gastona Litaizea (Francuska), prof. Dr. Michaela Schneidera (Njemačka) i prof. Luigija Celeghina (Italija). 
Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini, Moldaviji, na znamenitim orguljama , te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve,Tokya, Sidneya, Kuala Lumpura, održavši preko 1300 koncerata. 
Nastupa uz znamenite dirigente, orkestre i soliste, a već niz godina koncertira u duu sa slovenskim trubljačem, Stankom Arnoldom. Djeluje kao redovni  profesor orgulja, komorne glazbe i kolegija „Povijesna  izvođačka praksa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja, te dobitnica niza međunarodnih i domaćih priznanja, među kojima se ističu Nagrada Milka Trnina  1993. godine, te dvije diskografske nagrade „Porin“ za najbolji album i najbolju solističku izvedbu  koncerata J.S. Bacha (nach Vivaldi) u 2000. godini. 
Dobitnica je i Nagrade za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog instituta, a za svoj pedagoški rad , primila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008. godine. Tijekom Domovinskog rata, kao umjetnica, dala je svoj doprinos djelujući u Kriznom štabu Croatian Music Aid-a, te održavala koncerte u ratnim zonama, za što je primila brojne zahvalnice te priznanja Hrvatske vojske. 
Predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“, gdje kroz različite segmente, od  uređivanja notnih izdanja ( redaktorski rad na cjelokupnom opusu Franje Dugana, priređivanje "Zbirke hrvatskih nepoznatih  skladatelja 18.stoljeća", redaktorski rad na zbirci "Orguljska baština grada Korčule") do organizacije festivala i ljetnih škola ( Orguljaška ljetna škola Petar Nakić - Rab, Festival Petar Nakić - Rab) predano radi na promociji hrvatske orguljske baštine. 
Snimila je preko 20 nosača zvuka, a tijekom 2009/10.godine, čak osam novih diskografskih izdanja, među kojima je i četverostruki album  "Hrvatska orguljska glazba" (od renesanse do danas) u izdanju Cantus-a , jedinstvenu antologijsku zbirku, hommage hrvatskoj orguljskoj baštini. 
U povodu 220-te obljetnice smrti Josepha Haydna objavila je album "Divertimento organistico" s glazbom Haydna i Mozarta u izdanju Croatia Recordsa, koji je 2010. osvojio nagradu „Porin“ za najbolju produkciju. 
Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi ( pet polusatnih dokumentarnih emisija pod nazivom "Orguljske priče iz davnine", koje obrađuju povijesne orgulje u Hrvatskoj). Bavi se i publicistikom, pa je tako, uz stručna izdanja za potrebe studenata Muzičke akademije, 2004. objavila knjigu eseja „Orguljska umjetnost“  u izdanju Matice hrvatske, a 2006. knjigu na temu novog metodičkog pristupa podučavanju orgulja - "Orgulje..energija duha". Upravo je ovu metodu predstavila u travnju 2009. u Weimaru, na poziv Akademije "Franz Liszt". Učestalo je pozivana na glazbene akademije na održavanje seminara (Ljubljana, Weimar, Mannheim, Verona) , posebice na temu interpretacije glazbe Girolama Frescobaldija, J.S. Bacha, M.Regera, te Francuske orguljske škole (orguljski opusi F. Couperina, C. Francka, Ch. M. Widora i L. Viernea).
Idejom ujedinjavanja zvuka i likovnosti bavi se već niz godina, ne samo u svom publicističkom radu, već je autorica i nekoliko samostalnih izložbi inspiriranih orguljama i orguljskim zvukom. 
2011. godine, primila je najvišu Državnu nagradu u kulturi , Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ za četverosturki album „HRVATSKA ORGULJSKA GLAZBA“. 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.190,00 kn (425 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 3.9. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 9. 9. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10. 9. 2018.

 

MEĐUNARODNI KULTURNI CENTAR HGM, Umberta Gorjana 2, 52429 Grožnjan, Tel: +385 98 456 107, +385 52 776 106, web: www.hgm.hr  mail: groznjan@hgm.hrProgram je ostvaren u suradnji sa  Ministarstvom kulture RH; Općinom Grožnjan; Istarskom Županijom; Austrijskim kulturnim forumom; Muzičkom akademijom u Zagrebu; Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu; Umjetničkom akademijom u Splitu; Jeunesses Musicales International; EURO-UNIT Grupacija & Yamaha, Euro-Unit Music Store – online glazbena trgovina; Umjetničkom radionicom Heferer; Eudora d.o.o.

15. 9. -22. 9. 2018.
VIOLONČELO
Monika Leskovar /HR/

Majstorski seminar

Maksimalni broj polaznika: 10

Jezik: hrvatski, talijanski i engleski

berislav jerkovićMajstorski seminar Maksimalni broj polaznika: 10 Jezik: hrvatski i engleski Violončelistica Monika Leskovar (Kreutztal, 1981.) studirala je kod Dobrile Berković-Magdalenić na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te kod Valtera Dešpalja. Studij je 1996. nastavila kod Davida Geringasa na Visokoj glazbenoj školi Hanns Eisler u Berlinu, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea. Dobitnica je najviših nagrada na brojnim međunarodnim violončelističkim natjecanjima: Čajkovski za mlade glazbenike (Sendai, 1995.), Antonio Janigro (Zagreb, 1996.), Rostropovič (Pariz,1997.), Eurovizijsko natjecanje za mlade glazbenike (Beč, 1998.), nagrada Stradivari natjecanja Roberto Caruana (Milano, 1999.), ARD –natjecanje (München, 2001.), Adam (Novi Zeland, 2003.). Slavna skladateljica Sofija Gubajdulina napisala je: „Monika je savršeno izvela moj Preludij za violončelo solo... Uistinu je izuzetna i jednostavno je obožavam... Monika je ona vrsta talenta koji se javlja samo Božjom providnošću“. Kao solistica nastupala je s orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar Bavarskoga radija, Moskovska filharmonija, Sendajska filharmonija, Slovenska filharmonija, Sanktpeterburški simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Essenska filharmonija, Praški komorni orkestar, Litavski komorni orkestar, Kremerata Baltica, Zagrebački solisti, te s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Thomasa Hengelbrocka, Krzysztofa Pendereckog i mnogih drugih. Održala je brojne recitale i sudjelovala u mnogim komornim projektima. Nastupa na znamenitim festivalima u Lockenhausu, Schleswig-Holsteinu, Rheingauu, Dubrovniku, kao i na festivalima Casals u Tokiju, Rostropovič u Rigi, Međunarodnom festivalu komorne glazbe u Zagrebu, surađujući, među ostalim, s Gidonom Kremerom, Jurijem Bašmetom, Borisom Berezovskim, Julianom Rachlinom, Itamarom Golanom, Tabeom Zimmermann, Sofiom Gubajdulinom, Mariom Brunellom, Nikolajem Znaiderom, Janine Janson i Koljom Blacherom i dr. Od 2005. surađuje s violončelistom i skladateljem Giovannijem Sollimom s kojim je snimila album We Were Trees koji je objavljen za Sony/BMG. Godine 2008. snimila je i Koncert Carla Stamitza te Varijacije na temu iz Don Giovannija F. I. Danzija za Oehms Classics. U sezoni 2010/2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije, a od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. Docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Muzicira na violončelu talijanskog majstora Mantegazze iz 1765., koji joj je na posudbu ustupila Akademija Kronberg.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za seminar iznosi 3.190,00 kn (425 €). Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u obližnjem restoranu Bastia za doručak 30 kn, ručak 60 kn i večeru 50 kn prema izboru koji ćete navesti u prijavnici.

Link za prijave je https://goo.gl/forms/gaWm6ffXRSRUbrit2
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 15 .9. 2018., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak vašeg djeteta ćemo prethodno sa vama dogovoriti. Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 21. 9. .2018. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 22. 9. 2018.

MEĐUNARODNI KULTURNI CENTAR HGM, Umberta Gorjana 2, 52429 Grožnjan, Tel: +385 98 456 107, +385 52 776 106, web: www.hgm.hr  mail: groznjan@hgm.hr Program je ostvaren u suradnji sa  Ministarstvom kulture RH; Općinom Grožnjan; Istarskom Županijom; Austrijskim kulturnim forumom; Muzičkom akademijom u Zagrebu; Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu; Umjetničkom akademijom u Splitu; Jeunesses Musicales International; EURO-UNIT Grupacija & Yamaha, Euro-Unit Music Store – online glazbena trgovina; Umjetničkom radionicom Heferer; Eudora d.o.o.