HGM :: Program MKC Grožnjan
flag

Program u Grožnjanu 2023.

04.09. – 10.09. 2023.
RADIONICA SUVREMENE GLAZBE
Berislav Šipuš /HR/

Program „Radionice“ i završnog koncerta:
Olja Jelaska: „Leptiri“
Boris Papandopulo: „Komorna simfonija“
Krešimir Seletković: „Disorder“
Berislav Šipuš: „Tan Hetti“
Tijekom „Radionice“ izvest će se još sljedeće skladbe :
Sanda Majurec: „Incontri“
Ante Knešaurek: „O jednom trenutku usamljenosti“
Sanja Drakulić: „Retrouve“
Berislav Šipuš: „Dick Tracy“

„Radionica“ je otvorena za sve mlade glazbenike i instrumentaliste koji žele započeti suradnju s „Cantus Junior Ansamblom“, te koji žele upoznati hrvatsku suvremenu glazbu.

Ansambl će biti sastavljen od sljedećih instrumenata:
Flauta, oboa, klarinet / bas klarinet, fagot, rog, udaraljke (1), klavir, violina (2), viola, violončelo, kontrabas

Prva radionica “Cantus Junior Ansambla” i “Asmangu” u Grožnjanu

 

Završni nastup/koncert Ansambla bio bi 9.9.2023.

Program završnog koncerta odredit ćemo prema razini pripremljenosti svakog komada za javni nastup.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 230 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 265 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 338
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 04. 09. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 09.09.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10. 09. 2023.

 

22. 06. – 30. 06. 2023.
PLESNO KAZALIŠTE ZA DJECU I MLADEŽ
PLESNA RADIONICA

Max. broj polaznika: 35
Raznovrsne plesne tehnike /balet, graham, jazz, suvremeni, hip hop, improvizacije../ biti će neiscrpni izvor inspiracije  za stvaranje scena i koreografija.
Radni jezici: hrvatski, engleski, rumunjski

Profesori koji dovedu najmanje 5 polaznika dobivaju potvrdu o stručnom usavršavanju a njihov boravak u Grožnjanu za vrijeme seminara je osiguran.

 

desa virantDESANKA VIRANT, koreografkinja i plesna pedagoginja. Diplomirala je na školi za ritmiku i ples u Zagrebu i usavršavala se na plesnim akademijama u New Yorku, Londonu, Kölnu i Parizu. Od 1972. godine do 1996. stalna je članica Studija za suvremeni ples s kojim je kao plesačica nastupila u svim projektima Ansambla u zemlji i inozemstvu. Kao koreografkinja djeluje od 1985. godine. Postavila je niz koreografija za profesionalne plesne ansamble. Koreografski je surađivala u kazališnim predstavama u Zagrebu i većim hrvatskim gradovima i u inozemstvu (Cvilidreta, O sutra, Pierrot, Angeli za Veroniku, Roda i lisac...). U plesnom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih godinama djeluje kao plesna pedagoginja i koreografkinja (Lažeš Melita, Lutke, Perpettum, Čarobna frula - za početnike...). Koreografirala je i brojne emisije  u produkciji Hrvatske televizije. Članica je međunarodne organizacije DACI, a niz godina djeluje u plesnoj školi MKC HGM  u Grožnjanu.

 

MARIJA MATKOVIĆ
marija_matkovicPlesom se bavi od 11-te godine u plesnom klubu Urban moves. Plesnim koracima natjecateljskog tipa osvaja brojne medalje sa svojom grupom i kao pojedinka.U srednjoj školi vodi plesnu školsku grupu IX gimnazije s kojom na natjecanju plesnih skupina srednjih škola grada Zagreba osvaja 6 zlata, jedno srebro i broncu.Sudjeluje na medunarodnom susretu mladih u obaranju Guinessova rekorda u crtanju grafita gdje je koreograf i tim njezino ime ulazi u Guinessovu knjigu rekorda. Svoje znanje proširuje  s jazz danceom i baletom u plesnom centra Tala. Sudjeluje u predstavi “Romeo i Julija”. Radila kao pedagog u plesnom klubu za djecu i mladez Pinokio, plesnom centru Tala, plesni studio Nina, plesni studio Liberdance i plesni studio Osmijeh. 2008.  godine osniva plesni studio Hip Hop House, te 2015. g. režira i koreografira plesnu predstavu.

 

IDA JANKOVIĆ rođena je 15.02.1984. godine u Zagrebu.
Nakon završene gimnazije i Škole suvremenog plesa Ane Maletić diplomirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.
2002. započinje djelovati kao plesni pedagog za djecu predškolskog uzrasta i u pripremnim tečajevima u Školi suvremenog plesa Ane Maletić, zatim vodi Body Barre i plesnu rekreaciju za odrasle. Od 2018. podučava kreativni ples za djecu u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Osim voditeljskog, ima i plodno plesačko iskustvo koje je 2001. započelo u Studiju za suvremeni ples i nastavilo se do 2013. u plesnom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih pod mentorstvom Desanke Virant.
2001. pohađa ljetne plesne radionice na nekoliko plesnih akademija u Nizozemskoj.
Od 2004. pohađa ljetne plesne radionice u Grožnjanu gdje je angažirana i kao plesni asistent.
Plesala je u sljedećim predstavama: Jež mladoženja; Zar sam ja glup; Glosiennes; Mahler i ...simfonija prirodi; Dijete iz limenke; Crna offca, bella vrana; Čokolada; Zagrljaj; Bilo jednom; Copka, Topka, Mara, Bara i kalendar; MP4.
Gostovala je na međunarodnim plesnim festivalima u Njemačkoj, Japanu i Turskoj.
2008. nagrađena je 1. nagradom na plesnom natjecanju „Mia Čorak Slavenska“.
Redovito se stručno usavršava iz područja plesne pedagogije.
Djeluje i kao članica je ocjenjivačkog suda na plesnim natjecanjima.
Članica Udruge profesionalnih plesnih umjetnika (UPPU „PULS“)
Članica Hrvatske udruge pedagoga suvremenog plesa (HUPSuP)
Članica udruge Ples i dijete – Dance and Child International – daCi Hrvatska.


 

marija_matkovicMAŠA KOLAR

Maša Kolar, plesačica i koreografkinja,  rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić. 1991. godine diplomirala je na Vlaamse Dansacademie u Bruggeu, (Belgija). Profesionalnu plesačku karijeru započinje u kazalištu Komedija, u Zagrebu 1986 godine , a nastavlja 1992. godine u Ballett Dresden (Njemačka) gdje 1995. godine dobiva status solistice. 1997. godine nagrađena je Mary Wigman nagradom za posebna plesna dostignuća u koreografijama John Neumeiera, Stephana Thossa i Mats Eka. 1998. godine dobiva angažman u Thoss TanzKompanie u Kielu (Njemačka) a od 2001. godine, sa istom kompanijom seli u Hannover (Njemačka). Od 2000. godine surađuje sa Queensland Ballet u Brisbaneu (Australija).2005.,2006. i 2008. godine predavačica je na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Stockholmu (Švedska) i na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Interlochenu (SAD), asistira AaltoBallett u Essenu (Njemačka) i vodi plesne radionice u Japanu, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Australiji. 2007. godine postaje članicom Aterballetta u Italiji Od 2006.godine zaposlena je u Učilištu ZKM-a kao plesna pedagoginja i koreografkinja, te nastavlja internacionalnu karijeru kao slobodna plesna umjetnica.Dobitnica je brojnih nagrada.

„Na pomisao Grožnjana, srce mladog umjetnika zatreperi.....

Taj mali pitoreskni gradić tajna je među najljepšim mjestima na svijetu oduzimajući dah svakom tko naiđe. Kada padne noć, i otiđu svi turisti, ulice Grožnjana su samo tvoje za druženje s ostalim mladim umjetnicima na terasama, klupicama i parkovima gdje možeš uživati u sladoledu ili plesati pod zvijezdama. Radionica plesnog  kazališta  oduzima dah jer predstavlja izazov za tebe svakodnevnim satovima plesa, pjevanja i glume u različitim grupama i s različitim pedagozima. Grožnjan je savršeno mjesto za sve one koji vole ples, glazbu i glumu koji se žele usavršavati, kreativno izraziti i obogatiti svoje umjetničko iskustvo. „

Adriaan Luteijn, nizozemski koreograf i dugogodišnji voditelj plesne radionice u Grožnjanu


OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 296 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 340 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 304
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 22. 6. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 29.06.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 30. 06. 2023.

 

29.06. - 06.07. MAJSTORSKA RADIONICA

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 259 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 298 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 305
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 29. 6. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 05.07.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 06. 07. 2023.

 

13.06 – 22.06. 2023.
AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI U ZAGREBU
doc. dr. sc. Josip Zanki, doc. dr. art. Ivan Fijolić /HR/

Nazi vradionice:

Broj sudionika: 5

Iscrtavanje novih granica i mnogostrukosti oblika prirode i ambijenta (iz pozicije nomadskog subjekta) - priroda/tijelo/intervencija/akcija

Radionica izvedbenih praksi studenata ALU

Opis radionice: Radionica je put i potraga za novim suodnosom sa s-poznatim prostorom i pronalaženje novih oblika re-kreiranja sa dominantnim formativnim poticajnim načelima (u) prirod-i/-e/ambijent-u/a (i prirodom izvedbenih praksi). Definiranjem prirodnog prostora i pripadnosti čovjeka prirodi - uspostavljanjem uzajamnosti kroz koncep jednakovrijenosti i harmoničnosti-antropoekvilibričnosti, dolazimo u priliku uspostavljanja novog svijeta i umjetničke prakse. Reteritorijaliziranje krajolika (prepakiravanje) umjetničkim istraživanjem; gestom i akcijom i stvaranje nomadskog subjekta za kojeg nema stalnog mjesta i čvrstog tla.

Zadatak je ove radionice upravo postaviti se u poziciju takvog nomadskog subjekta, poziciju stalne nedovršenosti i otvaranju mnoštvenosti krajolika, njegovom potencijalu.

Popis sudionika: JOŠ NIJE DEFINIRAN

24. 08. – 30. 08. 2023.
BRASS RADIONICA
Zlatko Strčić /HR/

TROMBON

Max. broj polaznika: 16

Razina: 1 - 4*

1. početnici koji instrument uče najmanje dvije godine
2. učenici osnovne i srednje glazbene škole i iskusni amateri
3. studenti glazbe

Radni jezici: hrvatski, engleski i njemački

PROGRAM RADA:
Grupna nastava, vještina zajedničkog muziciranja glazba, tehnika disanja, usviravanje, vježbe ritma, intonacije i artikulacije, postizanje dinamičkog balansa, repertoar komorne glazbe. Tečaj je namijenjen svim limenim puhačima, a posebno učenicima (moguće i početničkim razredima). Polaznici će prije dolaska (nakon kreiranja grupa) dobiti notne materijale kako bi se mogli pripremiti za rad. Ovisno o broju i strukturi prijava, moguć je rad u manjim ansamblima, kao i u velikom ansamblu.

 

Zlatko Strčić je rođen i maturirao u Bjelovaru (trombon kod prof. Franje Gečeka), diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u klasi prof. M. Fuchsa). Još kao student počeo je razvijati klasu trombona u Glazbenoj školi V. Lisinskog u Bjelovaru.

Poseban interes poklanja komornom muziciranju. Studirao zatim, na jazz odjelu MHS u Grazu (kod dr. E. Kleinschustera i mag. W. Messnera).

Devedesetih je eufonist i trombonist Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a te pokretač i prvi voditelj Big banda HV-a, a zatim prvi trombonist Big banda HRT-a te dugogodišnji honorarni suradnik GK “Komedija”. Sudionik je brass radionica u Europi (s prof. W. Hilgersom tijekom German Brass Academy u Jeveru, Krefeldu, Aurichu i Weimaru, s B. Slokarom (Detmold i Velenje), C. Svanbergom (Riva del Garda), “Philip Jones Brass Festival” (Barcs-Budapest), B. van Lierom i M. Becquetom tijekom ITF i HTTA u Feldkirchu i Zsambeku, uz to suradnje s instrumentalistima i pedagozima tijekom trombonističkih i brass festivala (Graz, Passau, Wrocław, Kerkrade, Melk, Pariz, Göteborg, Seoul).

Prvi trombon EBU big banda u projektu Euroradio 2000. u Bergenu (N). Nastupao je kao solist, komorni glazbenik i u jazz ansamblima. Voditelj Bjelovarskog big banda, Bjelovar Brassa (III. nagrada Europskog natjecanja u Torinu 1990. i I. nagrada međunarodnog natjecanja u Göteborgu 1992.) i Zagreb Brassa. Od 2003. djelovao kao samostalni umjetnik u Njemačkoj, a od 2008. ponovo je učitelj dubokih limenih instrumenata i skupnog muziciranja u GŠ V. Lisinskog u Bjelovaru. Voditelj nekoliko puhačkih orkestara i ansambala u Hrvatskoj i Njemačkoj.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br.
Dolazak polaznika očekujemo u poslijepodnevnim satima 24.08.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.
Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik i odjeću prikladnu za javni nastup.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).
Nakon završne produkcije 29.08.2023. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 30.08.2023.


24. 08. - 27. 08. 2023.
FAGOT I KONTRAFAGOT
Sergio Lazzeri /IT/

Max.broj polaznika: 6
Razina: 2 - 4*
2 - viši razredi osnovne glazbene škole, srednja glazbena škola i iskusni amateri
3 - studenti glazbe
4 - profesionalci
Radni jezici: talijanski, hrvatski i engleski

 

Sergio Lazzeri,
Fagot i kontrafagot studirao je na Akademiji Paganini u Genovi i stekao diplomu 1982. s bodovima 10/10.
Godine 1982./83. bio je glavni fagotist u Alessandria Teatru. Godine 1984. pobijedio je na audiciji za kodirektora fagota u Teatru del Giglio di Lucca gdje je radio do 1988. Godine 1985. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Stresi. Godine 1988. pobijedio je na audicijama za Orchester Symphonique d’Europe i Orchestre de chambre de l’Offrande Musicale u Parizu.
Godine 1988. sudjelovao je kao kontrafagotist na Festivalu u Schleswig Holsteinu u orkestru pod ravnanjem Sergiua Celibidachea. Godine 1989. pobijedio je na audiciji za prvog fagota i kontrafagota u orkestru Filarmonica de Gran Canaria gdje je radio do 1992. Godine 1992. pobijedio je na audiciji za nastavnike Akademije u Italiji i na audiciji za glavnog fagota u Orchestre National de Lyon, a 1993. audicija za glavnog fagota u Izraelskom komornom orkestru. Od 1994. profesor je fagota na državnim akademijama u Frosinoneu, Firenzi i Trstu. Od 1994. do 2000. bio je glavni fagot u Ciparskom državnom orkestru. Od 1999. kontrafagot je u ansamblu “i fiati di Parma”. Surađivao je kao kontrafagotist s: orkestrom Haydn Bolzano, Operom di Roma, RAI di Torino, Orquesta nacional do Porto, Filarmonijom Ljubljana, Operom Maribor.

https://www.youtube.com/watch?v=gfEa5PaBOL0

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 200 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 230 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan
Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 328
Dolazak polaznika očekujemo u jutarnjim satima 24.08.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.
Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.
Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe i zajednički sanitarni čvorovi).
Odlazak iz Grožnjana planiran je nakon završne produkcije 27.08.2023.

08. 07. - 14. 07. 2023.
GITARA
Nemanja Bogunović /RS/

 

Tečaj gitare namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. Individualni rad sa polaznicima, sa akcentom na ton, tehniku i interpretaciju.

Takodjer, za zainteresirane polaznike, moguć je rad na harmonskoj analizi djela, improvizaciji i uvodu u kompoziciju. Potrebno je pripremiti dvije kompozicije.

Za polaznike koji se žele baviti skladanjem, potrebno je da za minimum jednu svoju skladbu dostave tiskane note.

Svi polaznici na će na kraju kursa nastupiti na zajedničkom koncertu.

 

NemanjaNEMANJA BOGUNOVIĆ, gitarist, skladatelj i aranžer je rođen 1981. godine u Beogradu.

Gitaru je počeo svirati u svojoj sedmoj godini, a prvi koncert je održao sa deset godina. Sa samo šesnaest godina upisuje Univerzitet u Las Vegasu (UNLV) u klasi prof. Raymonda Williamsa, a godinu dana kasnije počinje rad sa čuvenom španjolskom obitelji Los Romeros u San Diegu.

Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Održao je koncerte i javne nastupe u, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Engleskoj, Irskoj, Isle of Man, Španjolskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Italiji. Nastupao je kao solista sa vodećim orkestrima u Europi i Americi. Objavio je pet albuma, zbirku kompozicija, kao i dvije zbirke transkripcija za gitaru. Internacionalno priznanje i popularnost stekao je objavljivanjem albuma “The Soundtrack” na kojem je snimio svoje aranžmane poznatih filmskih tema, koje je takodjer objavio u zbirci “Unforgettable Movie Themes”, koja je do sada prodata u više od trideset zemalja. Zbog svog delikatnog tona i muzičkog temperamenta dobio je epitete “Gitarista poetske muzikalnosti” i “Gentleman sa gitarom” od strane stručne kritike.

Od svoje četrnaeste godine se bavi i skladanjem, a njegove skladbe već su postale dio koncertnog repertoara mnogih priznatih gitarista. Više puta je održao koncerte pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, kao i u Kennedy Centru u Washingtonu, a 2020. godine je debitirao u velikoj dvorani čuvenog Carnegie Halla u New Yorku.

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 305
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 08. 07. 2023.,a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 13.07.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 14. 07. 2023.

 

04. 07. – 10. 07.2023.
VIOLINA
Armin Sešek /SL/

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 3* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 

Radni jezici: hrvatski i slovenski


Program rada:  

Individualna nastava (9-13 sati), korepeticije, grupni rad na tehničkim problemima, čitanje sa lista, predavanja polaznika tečaja, koncerti sa diskusijom mentora i svih polaznika, te svakodnevne probe orkestra škole (16 - 20 sati). 

Cilj ovog tečaja je omogućiti violinistima bolji razvoj tehnike i interpretacije, sudjelovanje u oblikovanju analitičkog i sistematičnog načina vježbanja, razvijanje glazbene memorije i glazbene interpretacije. 

U dogovoru s pedagogom, mogući su i posebni zadaci (korekcija tehnike, tonske vježbe...)

Pedagozi i profesori violine se uz pasivno sudjelovanje ljetne škole mogu dogovoriti za individualni rad sa instrumentom ili bez njega.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna

natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre.

Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta,  sonate, etide i skale.

 

ARMIN   SEŠEK

sešekZavršio je glazbenu školu “Mokranjac” u klasi profesora Vladislava Bobića i studij violine na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Pavlovića. Nakon 12 godina djelovanja u orkestru Beogradske filharmonije, započinje glazbeno- pedagošku djelatnost kao profesor violine na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani. U proteklih sedamnaest godina njegovi studenti osvojili su 209 nagrada (79 prvih, 3 Laureat i 15 apsolutnih nagrada) na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Belgiji, Češkoj, Luxembourgu, Srbiji…. Njegovi bivši učenici danas su uspješni glazbenici na mnogobrojnim Muzičkim akademijama (Beograd, Novi Sad, Kijev, Köln, Zagreb, Beč, Klagenfurt, Graz, Ljubljana, Salzburg, San Francisco). Profesor Armin Sešek primio je Škerijančevu nagradu za izuzetan doprinos glazbenoj pedagogiji.

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 345 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 397 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan
Link za 
PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 315
Dolazak polaznika očekujemo u poslijepodnevnim satima 04.07.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal za glasovirsku pratnju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

Nakon završne produkcije 09.07.2023. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 10.07.2023.

15. 07. – 25. 07. 2023.
JM MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA
Croatia Jazz & DrumCamp – truba, trombon, saksofon, pjevanje, gitara, kontrabas, el. bas, bubnjevi, glasovir, ansambl

 

MENTORI 2023:

Luis Bonilla /US/A/
Joe Kaplowitz /HR/US/
Robert Bargad /A/
Alex Sipiagin /US/RUS/

Boris Kozlow /US//RUS/
Lea Lovrenčić /HR/
Nelson Riveros /US/
John Riley /US/
Karlheinz Miklin Jr. /A/

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 2 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, i engleski

Program rada:  

Glavne teme ljetne jazz škole HGM u Grožnjanu, uz individualni rad s profesorima: sviranje u malim sastavima (combo), kako funkcionira dobra ritam sekcija, te kako improvizirati na zadanu temu i harmonijski slijed. 

Radno vrijeme ljetne jazz škole je svaki dan (osim slobodni dan kada se organizira izleti na obalu) od 9- 12 sati, te  od 16- 19 sati. 

Tijekom ljetne jazz škole održava se i Međunarodni Jazz Festival “Jazz is back!- BP” gdje će studenti (pojedinačno i u grupama) nastupiti u programu Festivala, te imati jedinstvenu priliku provoditi večeri slušajući  starije kolege profesionalce. 

Bas gitaristi i gitaristi trebaju ponijeti pojačalo. Bubnjari trebaju ponijeti minimalan pribor (koncertni bubanj, stolac, hi-hat). 

Dobru jazz glazbu upotpunjuje i obogaćuje raznolikost, zato trombonisti, trubači, violinisti, flautisti ako volite jazz glazbu i ako želite provesti 10 dana stvarajući dobar jazz, vidimo se u Grožnjanu. 

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, te je dio programa JMI - JM Jazz World.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 470 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 541 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 310
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 15. 07. 2023.,a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 24.07.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 25. 07. 2023.


28. 08. – 02. 09. 2023.
KLARINET
Marko Zavišić /HR

 

Seminar klarineta namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, postavci intonacije i tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, dvostrukog staccata, slap-tongue i tehnike sviranja različitih registara. Za razvoj interpretacije polaznici pripremaju djela iz cjelokupne klarinetističke literature koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim sastavima te na djelima napisanim za instrument bez pratnje kao što su koncertne etide i solo kompozicije.

 

ante milićMARKO ZAVIŠIĆ́, Karlovac (Hrvatska), 1987. Hrvatski klarinetist prepoznat kao jedan od najaktivnijih klarinetista svoje generacije. Glazbeno putovanje započeo je u Opuzenu, nakon čega se preselio u Zagreb kako bi nastavio svoje obrazovanje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a potom i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u klasi prof. Davor Reba).

U međuvremenu je studirao i na Akademiji za glasbo u Ljubljani (u klasi prof. Tadej Kenig). Također je sudjelovao na brojnim majstorskim tečajevima kod renomiranih glazbenika i klarinetista te hrvatskim i međunarodnim natjecanjima na kojima je ostvario zapažene rezultate.

Dobitnik je brojnih nagrada na glazbenim natjecanjima u kategorijama klarinet i komorna glazba, a među zadnjima su treća nagrada na natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo u kategoriji klarinet te druga nagrada na istoimenom natjecanju u kategoriji komorna glazba. Također je dobitnik tri posebne rektorove nagrade za sudjelovanje na projektima Muzičke akademije u Zagrebu.

Svoj prvi veliki nastup s orkestrom imao je već u dobi od 16 godina uz školski Simfonijski orkestar, s kojim je izveo Mozartov Koncert za klarinet i orkestar u A-duru, KV. 622 u Zagrebu i Veroni (Italija). Od tada je kao solist nastupao sa Zagrebačkim orkestrom mladih, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar.

Osim koncerata na domaćim pozornicama, održao je i niz koncerata u inozemstvu (Slovenija, Italija, Mađarska, Tunis, Jordan, Španjolska, Bosna i Hercegovina, itd.). U svom je radu surađivao s brojnim skladateljima (Tomislav Oliver, Gordan Tudor, Emil Cossetto, Luka Marohnić, Dalibor Đukić) izvodeći djela pisana za klarinet. Uspješno se bavi i pedagoškim radom kao profesor klarineta u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici gdje sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Bio je član Zagrebačke filharmonije u sezoni 2021/2022, jedan je od osnivača Max Bruch tria s kojim redovno nastupa te je mentor u Zagrebačkim mladim filharmoničarima (orkestru mladih talenata u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži).

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 337
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 28. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 01.09.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 02. 09. 2023.

05. – 13. 08. 2023.
MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE
Yui & Takaharu Tezuka /JP/

 

PRONALAZAK KRONOSA - ŠTO MOŽEMO OSTAVITI ZA 22. STOLJEĆE?

Želim da projektirate najstariju arhitekturu za 22. stoljeće. Postoje mnoga istraživanja o utvrđivanju starosti, ali za razliku od drveća ili fosila, ne postoji znanstveni način da se odredi starost arhitekture. Doba arhitekture premlado je za radiokarbonsko datiranje. Postoje samo priče koje su napisali ljudi. Povijest je manje znanost, a više zapis konačnog rezultata. Ono o čemu želimo razgovarati nije prošlost nego budućnost.

Nekada se za određivanje starosti arhitekture koristila starost materijala od kojeg je izgrađena, no postoje građevine svjetske baštine koje se sastoje od novih materijala zbog procesa restauracije. Kako bi se zadovoljili suvremeni zahtjeve, nužna je zamjena nekih dijelova. U Japanu postoji niz vrijednih arhitektonskih ostvarenja izgrađenih od drveta koja su starija od tisuću godina, ali je većina materijala zamijenjena s vremenom. Često se vode rasprave o tome koliki postotak materijala treba biti izvoran, ali to neće otkriti razlog zašto ljudi misle da je neka građevina stara.
Ljudi se dive staroj arhitekturi, putuju na drugu stranu svijeta kako bi doživjeli stare gradove i cijene kamene zidove nagrizene vremenskim prilikama. U tom slučaju korozija se ne doživljava greškom nego dokazom originalnosti. Ljudi pokušavaju prepoznati autentičnost kako bi bili sigurni da nije riječ o krivotvorina. Prošlost je postala priča, ali oni zapravo ne znaju kakav je grad nekada bio. Gradske zidine napravljene su za njihov opstanak., nije bilo sentimentalnog razloga. Ruševina nije arhitektura. Ruševina nije ništa više od ostatka života. Nekada je ruševina bila arhitektura, ali više nije. Arhitektura nije stvar nego događaj.

Funkcija arhitekture se s vremenom mijenja. Mnogo je dvoraca i kuća pretvorenih u hotele. Ove promjene je lako zamisliti jer sadrže stanovanje, ipak, postoje tipovi zgrada koji su danas daleko od izvorne uporabe,. U crkvama koje se koriste kao barovi svetost više nije potrebna. U većini slučajeva skuplje je preurediti stare zgrade nego graditi nove.

Što čini arhitekturu dugotrajnom? Dugovječnost nema nikakve veze s postojanošću materijala. Povijesna arhitektura je većinom krhka i o njoj se treba brinuti. Ponekad cijenimo zidove ili podove koji su se nagnuli ili iskrivili starenjem kako bi se pokazali autentičnost. Funkcionalnost nema nikakve veze s životnim vijekom. Stara arhitektura obično je neučinkovita u usporedbi s modernom arhitekturom.

Ništa nije bilo staro na početku svog postojanja. Katedrala SVetog Pavla u Londonu nekada je bila najavangardnija i tehnološki najnaprednija zgrada. Da je arhitektura građena kao stara, ne bi dugo trajala. Što grad čini starim? Nijedan arhitekt ne zna koliko dugo arhitektura traje kada je izgradi. Samo Kronos zna koje će dugo trajati. Kako možemo prevariti vrijeme? Kako mi kao arhitekti možemo izbjeći Kronosove vrane?

Možda odgovor ne postoji u samoj arhitekturi niti materijalima. Ono što mislite da je staro uopće nije staro. Postoji više bakterija nego naših tjelesnih stanica pomnoženo sa deset. Ono što nazivamo ljudima nije ništa više od administratora imunološkog sustava za balansiranje bezbrojnih oblika života. Niste bili ista osoba prošle godine. Nitko od ljudi oko vas nije isti kao prošli mjesec. Većina tjelesne materije se mijenja svaka četiri mjeseca. Moguće je da vidite samo iluzije. Voda rijeke nije ista kao prije sekunde. Pod utjecajem kiše i vjetra mijenja se pokrivač planine, a oblik uglova se deformira. Ne postoji ništa trajno.

Tekst: Takaharu Tezuka

 

Takaharu+Yui Tezuka / Tezuka achitects Takaharu i Yui Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodjelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. “Krenuli smo u potragu ne samo kroz projektiranje, već i u mijenjanju svijeta na bolje putem arhitekture; vrijednost koju držimo do danas. Arhitektura nije samo objekt, već ima moć promijeniti živote ljudi i društva.” Iako se njihova djelatnost temelji na arhitektonskom projektiranju, drže predavanja diljem svijeta, primajući ponude od OECD-a. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao "Žuta knjiga" sa Sveučilišta Harvard.

 

 

 

MEĐUNARODNA ŠKOLA ARHITEKTURE

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 313
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 5. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 12.08.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 13. 08. 2023.

25. 07. – 03. 08. 2023.
VIOLINA, VIOLA, VIOLONČELO, KONTRABAS, GUDAČKI ORKESTAR HGM-a
Anđelko Krpan /HR/, Milan Čunko /HR/, Branimir Pustički /HR/, Ilin Dime Dimovski /MK//HR/, Goran Kostić /RS/

Max. broj polaznika: 12 po instrumentu

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i engleski

Program rada:

 • Solistička i komorna literatura po izboru polaznika (2 ili više skladbi).
 • Svakodnevni intenzivni rad s profesorom kroz individualnu nastavu i skupno muziciranje omogućava usavršavanje tehnike sviranja i umjetničko sazrijevanje.
 • Cilj tečaja je razvijanje tehnike, sistematizacija vježbanja, analitički pristup te muzički razvoj.
 • Na programu orkestralnih dionica je opširni opus klasičnog repertoara simfonijskog i komornog orkestra, kao i dionice kontrabasa za orkestar.

O voditeljima:

krpanANĐELKO KRPAN, profesor violine MA u Zagrebu   

Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Kristijana Petrovića, te magistrirao na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u razredu prof. Dore Schwarzberg. 

Usavršavao se na majstorskim tečajevima pod vodstvom Yfraha Neamana i Igora Ozima, te na Menuhin Academy u švicarskom gradu Gstaadu.

Bio je član orkestra Wiener Kammerphilharmonie, te koncertni majstor Zagrebačkih solista i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jedan je od osnivača i prvi violinist gudačkog kvarteta Sebastian. Do sada je snimio 10ak CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. Nastupa solistički i u komornim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

cunkoViolist MILAN ČUNKO diplomirao je violinu u razredu prof. Milana Tarbuka i violu u razredu prof. Daniela Thunea na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je sada redovni profesor za violu. Kao orkestralni glazbenik bio je član, potom i solo-violist Zagrebačke filharmonije, zatim vođa viola Hrvatskog komornog orkestra, te član ansambla Zagrebački solisti. Jedan je od osnivača Varaždinskog komornog orkestra. 

U komornom muziciranju i solistički surađuje s pijanistima Veljkom Glodićem, Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem, Ljubomirom Gašparovićem i Majom Bakrač, Zagrebačkim kvartetom, Kvartetom Sebastian, Zagrebačkim puhačkim Kvintetom, Triom Egmont, Ansamblom 3+, Triom Orlando i drugima. Kao solist nastupao je uz Hrvatski komorni orkestar, Zagebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zadarski komorni orkestar te orkestar Slovenicum iz Ljubljane. S klarinetistom Milkom Pravdićem i pijanistom Veljkom Glodićem utemeljio je Trio Egmont. S violinistom Jožetom Haluzom i violončelistom Krešimirom Lazarom djelovao je u Ansamblu 3+. Solistički i u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT, Triom Egmont te pijanistima Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem i Majom Bakrač ostvario je niz snimaka za Hrvatski radio i Televiziju. Solistički je nastupao s eminentnim umjetnicima kao što su violist G. Causse, kontrabasist B. Paradžik, violinisti M. Korunić i A. Andrušenko te dirigenti K. Ono, P. Dešpalj, M. Tarbuk, U. Lajovic, I. Repušić

karuza

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar „Human Rights” i Zadarski komorni orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski festival, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog itd.), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića.

Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”. Od 2014. je asistent, a od 2019. docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

 

Ilin - Dime Dimovski je vođa dionice kontrabasa internacionalnog No Borders Orchestra te postojani cčlan Zagrebačke Filharmonije. Aktivan je kao solist, izvođač standardnog i suvremenog opusa kontrabasisticke litereture te kao komorni glazbenik.

Utemeljitelj je ansamble, Zagrebacki Klavirski Kvintet, Quartetto Giovachino i mješovitog komornog ansambla “Ignaz Fuchs“. Studirao je sa Rinatom Ibragimovim na Guildhall School of Music and Drama, kao njihov stipendist, u Londonu i sa Maestrom Stefano Sciascia na Conservatorio “Giuseppe Tartini“ u Trstu. Radio je 5 godina kao primo contrabbasso u orkestrima Nuova Orchestra da Camera “Feruccio Busoni“ di Trieste, Orchestra della Fondazione “San Marco“ di Pordenone i “Solisti in Villa“. Bio je student/stipendist Akademije Mozart iz Bologne sa Maestrom Claudiom Abadom te kasnije i član izvanrednog Orchestra Mozart di Bologna.

Nastupao je na festivalima širom svijeta kao komorni glazbenik i kao solist te surađivao je sa diskografskim kućama Deutsche Grammophone, Universal Records, Amadeus i Parma Recordings. Prve lekcije kontrabasa je dobio od profesora Blagoja Marotova na srednjoj glazbenoj školi u Skopju a ubrzo nakon toga je dobio stipendiju za studij u Velikoj Britaniji kod profesora Davida Heyesa na Wells Cathedral Scool. Podučavao se i kod: Giuseppe Ettore, Matthew Macdonald, Alois Posch, Hans Sturm, Corin Long, Cristine Hoock, Mette Hanskopf...

 

Goran Kostić je solo kontrabasista simfonijskog orkestra Austrijske Radio-televizije u Beču. Uz orkestarsku djelatnost, afinitet za solističko sviranje i komornu muziku izražava kroz dugogodišnju profesuru za komornu muziku na Univerzitetu u Kragujevcu (2009-2021) i brojne solističke nastupe širom Europe, a kao rezultat umjetničkog rada i istraživanja solističkog aspekta njegovog instrumenta, promoviran je u doktora umjetnosti na Univerzitetu u Beogradu (2017). Kao svojevrsna kruna njegovih zasluga za razvoj instrumenta, uslijedio je angažman u žiriju najprestižnijeg europskog natjecanja, ARD u Munchenu (2023). Posljednjih godina se fokusira na pristup solističkog kontrabasa kao ravnopravnog člana porodice gudačkih instrumenata, što je dovelo do rađanja ideje za projekat "Double Bass & Rhodes", za koji je već napisano nekoliko kompozicija. U pitanju je "klasična muzika XXI stoljeća", sa jakim utjecajima američkih popularnih formi XX stoljeća- jazza i rocka.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 430 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 495 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 319
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 25. 07. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 2.08.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 3. 08. 2023.

15. 08. – 24. 08. 2023.
53. LJETNA PIJANISTIČKA ŠKOLA
Katarina Krpan /HR/ Dragomir Bratić /RS/ Konstantin Krasnitsky /HR//BLR/ Danijel Oto /HR/
Posebni gosti: Davor Matačić /HR/, Lovre Marušić /HR/
Gošća: Ida Gamulin, EPTA Hrvatska

 

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i ove godine priprema sadržajima bogat program 53. Ljetne međunarodne pijanističke škole.

Od 15. do 24. kolovoza u Grožnjanu seminare će voditi profesori Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitski, Danijel Oto i Katarina Krpan, voditeljica Ljetne međunarodne pijanističke škole. Posebni gosti ovog ljeta biti će Davor Matačić /HR/ i Lovre Marušić /HR/.

Novost je dogovorena suradnja 53. Ljetne međunarodne pijanističke škole i EPTA Hrvatska koju vodi profesorica Ida Gamulin.

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu s osobitim zadovoljstvom nastavlja suradnju s Glazbenom školom iz Varaždina a uz vrhunske predavače, mlade, perspektivne pijaniste i pregršt predavanja i koncerata, škola će i ove godine nastaviti suradnju s učiteljima i nastavnicima posebnim sadržajima vezanim uz njihov stručno-pedagoški rad.

Uz individualni rad s učenicima i studentima i svakodnevne koncerte, sudionici škole uživat će u izložbama i koncertima, predavanjima i okruglim stolovima, a do finalne završne koncertne večeri koja će se održati 23. kolovoza u Kaštelu s početkom u 20 sati, za učitelje i nastavnike organizirat će se radionice, ogledni satovi i predavanja uživo i online. Sudjelovanje na seminarima obuhvaća sveukupno više od 40 sati, organizirana su predavanja uživo, webinari te ogledni satovi uz evaluaciju sudionika.

Koncerti i predavanja bit će prenošeni putem Youtube kanala Hrvatske glazbene mladeži.

Majstorski seminar glasovira i interpretacija glasovirske glazbe s posebnim naglaskom na hrvatsku i suvremenu glazbenu literature
Max. broj polaznika:50
Razina: 2 - 4*
2- viši razredi niže glazbene škole, srednja glazbena škola i iskusni amateri
3 - studenti glazbe
4- profesionalci Radni jezici: hrvatski, talijanski i engleski


krpan katarina

KATARINA KRPAN diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju.

Već 1989. godine postala je članicom EPTA-e (European Piano Teachers Association), a u potonjim se godinama u okrilju te ugledne međunarodne strukovne udruge svestrano potvrdila kao predsjednica njene hrvatske podružnice za mlade, jedan je od utemeljitelja Međunarodnog klavirskog natjecanja EPTA-e koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku te voditeljica EPTA-ine Ljetne škole u Dubrovniku (1997. - 2004.). Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk...).

Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika za najboljeg znanstvenog novaka (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djeluje kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).

 

Konstantin Krasnitski je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) "Svetislav Stančič" u Zagrebu 1999. Godine. Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju "S.V.Rahmanjinov" u Moskvi 2002. godine osvojio je 4. nagradu i zvanje lauteata . Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine.

Rođen u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka.

Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije Viktorom Karpovičem Meržanovom, kod kojeg se Konstantin usavršavao tijekom sedam godina. Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitski stekao je naziv "magistra umjetnosti" gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog. Ubrzo je postao gostujući profesora Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te izvanredni profesor Umjetničke akademije Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Krasnitski se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, S.A.D., Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austrijskoj,Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, BIH, te s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su: Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije; Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije: Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije; Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog; Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije "Mlada Bjelorusija", te s inozemnim orkestrima: Moskovski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske RTV,Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar.

Surađivao je s istaknutim glazbenicima, kao npr.: Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i dr. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, , Velikoj, (Plavoj) "Rahmanjinovskoj" i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, KD Vatroslav Lisinski i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu itd. Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu "Minsko proljeće - 1999", "Minsko proljeće - 2003", "Umjetnost - djeci i mladeži", na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: "Piano-Fortissimo" u Zagrebu, "Varaždinske barokne večeri", "Senjske koncertne večeri", "Dani Milka Kelemena", "Dubrovačke ljetne igre", "Majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski","Osječka muzejska glazbena srijeda","Rombergorove glazbene večeri" ,"Ljetnje večeri lunjskih maslinika" i dr.

Praizveo je nekoliko skadbi hrvatskih skladatelja Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić, a kada je izveo Kelemenov Tango na festivalu "Dani Milka Kelemena", sam skladatelj je bio toliko oduševljen i zadivljen, da je usred koncerta zamolio Krasnitskog da odmah ponovi izvedbu još jednom! Snimao je za radio. Gostovao je u TV emisijama u Bjelorusiji, Rusiji, Hrvatskoj i BIH. Član je EPTA Hrvatska i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. "Dobroćudni div, on čak pomalo i liči na mladog Rahmanjinova .... Krasnitski ima zvuk čiste ljepote - bogat i mekan, kojeg postiže zadivljujuće odmjerenim sredstvima." (25.04.2002., "U potrazi za novim zvijezdama", "The Independent", London). "... U izvedbi mladog bjeloruskog pijanista čuo sam cijeli niz djela S.V.Rahmanjinova, uključujući njegovu Drugu sonatu, a upravo ta izvedba je bila jednom od najdojmljivijih od svih koje sam ikada slušao." (5.6.2004., iz pisma, Dmitrij Baškirov, Minneapolis, S.A.D.)

 

Dragomir Bratić počeo je svirati klavir u dobi od četrnaest godina. Završio je Glazbenu školu "Josip Slavenski" u Beogradu u klasi Zlate Poparić. Diplomirao je na katedri za klavir, a magistrirao na katedri za komornu glazbu (smjer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim tečajevima Arba Valdme, Igora Laszka,  Pavela Nersessiana i Natalie Trull. Profesor je klavira u Muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu.
Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2006. koordinator je prof. Arba Valdme za Srbiju, s kojom je realizirao četiri akreditirana seminara odobrena od strane Zavoda za unaprijeđenje obrazovanja i odgoja. Od 2008-2015. voditelj je upravnog odbora Međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Šapcu. Od godine 2011. direktor je Republičkog natjecanja učenika glazbenih i baletnih škola Srbije. Predsjednik je klavirske sekcije od listopada 2015. godine.
Autor je i voditelj tribine 17. Međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Šapcu: „Načela ocjenjivanja na glazbenim natjecanjima. Subjektivna ili objektivna procjena?” koja je realizirana uz akreditaciju  Zavoda za unaprijeđenje obrazovanja. U sklopu klavirskog natjecanja PIANO / FVG održanog u svibnju 2014. u talijanskom gradu Sacile pod pokroviteljstvom foruma CEI (Srednjoeuropska inicijativa) i Zaklade Alink-Argerich održao je predavanje o srpskoj školi klavira i prednostima i nedostacima natjecanja.
Dragomir Bratić je koautor (uz profesora novosadske Akademije umjetnosti Dragoljuba Katunca i hrvatskog pijanista Aljošu Jurinića) i organizator stručnog skupa „Susret s umjetnikom: Međunarodno natjecanje Frederic Chopin - tada i sada“ u okviru manifestacije Belgrade Chopin Fest 2016. Bio je medijator razgovora publike s mladim pijanističkim zvijezdama Dmitrijem Šiškinom (Rusija) i Szymonom Nehringom (Poljska). Održava seminare u zemlji i diljem Europe.
Autor je udžbenika Glazbena kultura za prvi razred osnovne škole, u izdanju BIGZ-a.
Prema originalnosti pristupa radu s djecom smatran je jednim od najtalentiranijih pedagoga mlađe generacije. Za svoj pedagoški rad u zemlji i inozemstvu osvojio je brojne nagrade. Autor je brojnih  predavanja s naglaskom na individualni pristup rješavanju problema glazbene izvedbe.
Njegovi studenti svirali su u svim prestižnim dvoranama u Srbiji i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inozemstvu (Carnegie Hall u New Yorku, Musikverein u Beču i dr.).
Do danas su studenti profesora Bratića osvojili više od 500 prvih i specijalnih nagrada na srpskim natjecanjima te na natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Americi, Njemačkoj i Austriji. Intenzivno nastupa u klavirskom duu s Majom Rajković. Službeni je glasovirski suradnik dječjeg zbora Radio televizije Srbije „Kolibri“.
Član je žirija  gotovo svih natjecanja u zemlji te natjecanja u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj i Poljskoj.
Prema izboru izdavačke kuće KLET, Dragomir Bratić uvršten je u Leksikon 1000 najuspješnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju.

 

Danijel Oto (1986.) učenje klavira započinje u dobi od 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu u razredu prof. Miljenke Slunjski, te već nakon 6 godina od prvog susreta s klavirom, u dobi od 18 godina upisuje Muzičku Akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana. Diplomirao je 2009. godine s najvišim ocjenama.
Usavršavao se na klavirskim seminarima i seminarima komorne glazbe mnogih eminentnih pedagoga od kojih izdvajamo Petera Eichera, Franca Scalu, Noela Floresa, Vladimira Krpana, Konstantina Krasnitskog i Eun Jung Kim.
Nastupao je s Varaždinskim komornim orkestrom, snimao za potrebe Hrvatske radio televizije i Hrvatskog radija te snimio nekoliko nosača zvuka. Nastupao je u mnogim dvoranama u zemlji i inozemstvu (Kaisersaal u Beču, Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Dvorana Univerze u Ljubljani, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i u Osijeku, dvorana ''Blagoja Berse'' u Zagrebu i dr.) 
Surađuje s mnogim renomiranim umjetnicima te je redovito pozivan kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja (audicije za svjetsko natjecanje solo pjevača ''Hans Gabor Bevedere'', Varaždin WoodWind&Brass natjecanja).
Umjetnički je suradnik brojnih recitala i seminara. Redovito je pozivan kao član žirija natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu („Piccolo Piano Talents“,“ International Piano Competition Mozart“,  "Mladi Padovec", " Davorin Jenko", "1. Panonski festival pijanista '').

Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine i u dosadašnjem radu osvojio je više od 150 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Član je EPTE (European piano teacher association) i Hrvatske glazbene mladeži. 
Profesor je klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

 

Europska udruga klavirskih pedagoga Hrvatske (EPTA Hr) okuplja sve pijaniste i pedagoge s ciljem obrazovanja, usavršavanja i promoviranja mladih kroz seminare, predavanja, natjecanja i koncerte postavljajući europske kriterije izvrsnosti.
S istim ciljem EPTA Hr poziva đake, studente, klavirske pedagoge i sve one koji žele usavršiti svoje znanje i vještine i napredovati u struci na seminar EPTA-e u sklopu Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu gdje će kroz individualnu nastavu, koncerte, stručna predavanja i međusobno druženje ostvariti postavljeni cilj.  

 

Ida Gamulin diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu akademika prof. J. Muraja. Osvojivši  tada najprestižniju nagradu  Svetislav Stančić  na Jugoslavenskom natjecanju mladih umjetnika odlazi na usavršavanje u London kod  Alfreda Brendela , Johna Lilla, Annie  Fischer i Stephena Kovacevicha.  Međunarodnu karijeru započinje u Londonu osvajanjem nagrade Myra Hess, koja joj nakon briljantnog londonskog debija i pohvala vodećih kritičara The Timesa i Daily Telegrapha donosi solističke nastupe u svjetskim  dvoranama Queen Elizabeth Hall, Unisa Concert Hall, Rudolfinum, F.Liszt Academy, Wigmore Hall, Auditorio Manuel de Falla.  Gošća je međunarodnih festivala u Spolettu, Varni, Dubrovniku te Janaček festivala u Košicama na kojima nastupa uz ugledne dirigente i orkestre.
Snimala je za BBC, France Musique, Bayerischer Rundfunk i CBS,  te je objavila 14 nosača zvuka za EMI-Mava i Croatia Records. Njena snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom prema ocjeni američkog Classical Music Directory 2005. Povodom 30 godina uspješne suradnje Croatia Records izdaje sedmerostruki CD box s njezinim odabranim i nagrađenim snimkama.
Ugledni  hrvatski  skladatelji B. Papandopulo, M. Kelemen, I. Kuljerić, A. Klobučar, I. Josipović, B. Šipuš, posvetili su joj skladbe koje je s uspjehom praizvela. Za tisak je priredila cjelokupan opus glasovirskih minijatura D. Pejačević, čije stvaralaštvo godinama sustavno promiče. Među brojnim priznanjima ističe nagradu struke Milka Trnina.
Ida Gamulin redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Članica je ocjenjivačkih sudova brojnih pijanističkih natjecanja te redovito održava majstorske tečajeve u zemlji i inozemstvu.Predsjednica je Europske udruge klavirskih pedagoga Hrvatske od 2004. godine. Od tada na brojnim koncertima sustavno promovira laureate EPTA-e u Hrvatskoj  i inozemstvu.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 465 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 535 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 316
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 15. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 23.08.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 24. 08. 2023.

24. 08. – 30. 08. 2023.
ROG
Jasna Petrović /RS/, Hrvoje Pintarić /HR/

 

Max. broj polaznika: 12

Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski i njemački

 

PROGRAM RADA: 

individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, tehničke vježbe, solo repertoar i repertoar komorne glazbe.

Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etide i skale.


Jasna PetrovićJASNA PETROVIĆ rođena je u Požarevcu. Osnovnu glazbenu školu "Josip Slavenski"u Beogradu završava u klasi Veljka Popovića. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Stjepana Rabuzina. Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima kod renomiranih solista i pedagoga (Hermann Baumann, Radovan Vlatković, Franz Piczka, Francis Orval...). Od 1989. do 2003. godine je solo hornistica simfonijskog orkestra umjetničkog ansambla "Stanislav Binički" vojske Jugoslavije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskom operom, orkestrom Pozorišta na Terazijama, Beogradskim puhačkim orkestrom...

Tijekom orkestralne karijere ostvaruje zapažene nastupe sa vrhunskim domaćim i inozemnim dirigentima u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i širom bivše Jugoslavije. Bilježi brojne nastupe u komornim grupama, od dua do kvinteta, domaćih i međunarodnih sastava. Za više televizijskih i radio kuća ostvaruje trajne tonske zapise. Pedagošku karijeru započinje 1988. godine u glazbenoj školi "Vladimir Đorđević"u Beogradu, a nastavlja u glazbenoj školi "Jovan Bandur" u Pančevu. Od 2003. godine radi kao profesorica u glazbenoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu, a od 2007. godine i u glazbenoj školi "Davorin Jenko".

Tijekom pedagoške karijere ostvaruje izuzetne rezultate. Njezini učenici laureati su mnogih natjecanja u zemlji i inozemstvu te uspješno nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama u Hamburgu, Grazu, Beču i Milanu. Članovi su domaćih i inozemnih simfonijskih orkestara, a mnogi se bave i pedagoškim radom. Od 2000. godine radi kao asistentica dirigenta za puhače u omladinskom simfonijskom orkestru Srbije. Već tri desetljeća organizatorica je niza koncerata iz ciklusa "Mladi hornisti Srbije". Sudjeluje u osnivanju međunarodnog natjecanja komornih sastava puhača "Pančevački bras susreti". Članica je mnogih domaćih i međunarodnih žirija u zemlji i inozemstvu.

 

PintaricHRVOJE PINTARIĆ rođen je 1971. godine u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.
Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara.
Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest!” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist sa pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević...) što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. Umjetnički je voditelj Puhačkog orkestra ZET u Zagrebu.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 324
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 24. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 29.08.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 30. 08. 2023.

 

28. 08. – 03. 09. 2023.
SAKSOFON
Tomislav Žužak /HR/

Broj polaznika: 12

Razina: 1 - 4

Radni jezici: hrvatski, slovenski, engleski, francuski

Tečaj saksofona namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na temeljnim tehnikama: disanju, postavi tona, tehnici rada prstiju. Studenti i profesionalci mogu savladati ili usavršiti vještinu izvođenja specijalnih efekata ili tehnika: multifona, cirkularnog disanja, subtona, slap-tongue i visokog registra. Za razvoj interpretacije polaznici trebaju pripremiti dva ili više djela iz cjelokupne literature za klasični saksofon, koja će se intenzivno uvježbavati uz klavirskog suradnika. Predviđen je i rad u komornim skupinama. Posebno će se razmatrati aspekti scenskog nastupa.


Tomislav ŽužakTomislav Žužak (1978.) diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Dragana Sremca te potom završio daljnje usavršavanje kod Jean-Yvesa Fourmeaua te Philippea Portejoiea na Conservatoire de Paris. Dodatno se usavršavao i na radionicama francuskih velikana saksofona Jean-Marie Londeixa i Claudea Delanglea te kod Eugenea Rousseaua i Arna Bornkampa. Pohađao je semestar u sklopu studentske razmjene na Indiana University of Pennsylvania.

Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se izdvajaju Rektorova nagrada, Nagrada UFAM - Pariz 2002., Nagrada Radio podij 1999.g., Nagrada HDS-a na tribini Darko Lukić (2009.) te Prva nagrada na 1. hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo (2012). Kao solist nastupao je uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Orkestar Slovenske policije i ansambl Cantus. U periodu 2001.-2011. godine, kao član sastava Ensemble 4Saxess, pored brojnih koncertnih gostovanja snimio je i dva nosača zvuka za RTV Slovenija. Od 2008. godine djeluje kao bariton-saksofonist u Kvartetu saksofona Papandopulo. Njihov nosač zvuka Papandopulo u izdanju Croatia records najprodavaniji je album klasične glazbe proteklih godina. Sudjelujući u radu raznih ansambala, Žužak djeluje na mnogim glazbeničkim područjima, posebno njegujući suvremenu glazbenu produkciju. Njegov solistički CD Susreti s hrvatskim skladateljima izdala je 2012.g. kuća Cantus. Kao pedagog djeluje na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, te kao docent na muzičkim akademijama u Zagrebu i Sarajevu.

Do sada je sudjelovao u radu više ocjenjivačkih sudova na glazbenim natjecanjima u domovini i susjednim državama. Suosnivač je i predsjednik Udruge Diapason, čiji je cilj promicanje glazbne edukacije i profesionalnih glazbenih izvedbi. Idejni je začetnik, utemeljitelj, suorganizator i predavač seminara Škola saksofona u Jaski, a vodi i radionicu u Grožnjanu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži te druge jednodnevne tečajeve.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 318
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 28. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 02.09.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 03. 09. 2023.

 

04. 08. – 10. 08. 2023.
OBOA
Dario Golčić /HR/

 

Radni jezici: hrvatski, engleski.

PROGRAM RADA:

Zagrebački puhački trio i njegovi članovi ponudili bi individualnu nastavu kako sa pojedincima, tako i sa ansamblima komorne glazbe (duo, trio, kvartet, kvintet puhača).

U okviru individualne nastave uključen je rad na željenom repertoaru kandidata, studiju orkestarskih sola, izradi piskova (za obou i fagot), kao i savladavanju svih tehničkih i fizičkih aspekata, te suvremenih tehnika izvođenja na instrumentima. Komornim sastavima bi se bavili bez obzira na dob, iskustvo ili razinu izvođenja.

Posebno želimo pružiti priliku najmlađim naraštajima kao i svim neprofesionalnim glazbenicima koji već sudjeluju u izvođenju u raznim formacijama, i žele saznati kako sa što manje napora i sa što više užitka mogu izvoditi na svojem instrumentu.

 

Oboist Dario Golčić srednje glazbeno obrazovanje završava u Zagrebu (Branko Mihanović), studij oboe nastavlja kod Heinza Holligera (Freiburg) kod Omara Zobolia i Christiana Schmitta (Basel) i Vincenta Gay-Balmaza (Lausanne). Dobitnik je više prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima oboista. Kao solist nastupao je u većini europskih zemalja i Kanadi. Nastupao je sa Zagrebačkim solistima, Ansamblom Cantus, komornim orkestrima iz Heidelberga i Freiburga te sa Neues Orchester iz Basela. Član je Zagrebačkog puhačkog trija i Simfonijskog orkestra HRT-a. Podučava obou na Međunarodnoj ljetnoj orkestarskoj školi Bisyoc u Velikoj Britaniji i radi kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


 

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan
Link za 
PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 336
Dolazak polaznika očekujemo u poslijepodnevnim satima 04.08.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal za glasovirsku pratnju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

Nakon završne produkcije 09.08.2023. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 10.08.2023.

03. 09. – 08. 09. 2023.
OPERNI STUDIO
Akademija za umjetnost i kulturu Osijek
Berislav Jerković /HR/

Voditelj opernog studija: prof. dr. Berislav Jerković, HR

PROGRAM:
Georges Bizet: CARMEN

Uloge:
Carmen, Don Jose, Micaela, Escamillo, Frasquita, Mercedes, Dancairo, Remendado, Morales, Zuniga * solisti se mogu prijaviti i za dvije uloge tijekom rada u Opernom studiju
Note - Schirmer izdanje (izvedba na francuskom jeziku).

Razina: glazbena škola, akademija
Radni jezici: hrvatski, engleski
Broj polaznika: do 15

PROGRAM RADA: 
Operni studio kao glazbena radionica opernog pjevanja ima za cilj intenzivno usvajanje znanja i vještina vokalne umjetnosti kod mladih pjevača. Individualnim radom s voditeljem radionice i s korepetitorom polaznici će usavršiti svoje glasovne sposobnosti, i to kroz tehnički rad na opernoj literaturi. Naučit će postupke i strategije samostalnog učenja vokalnog djela, samostalne pripreme partiture, upoznati tehničke, stilske i interpretacijske elemente te vrijednosti, kriterije i načela vokalne umjetnosti. Program rada posebno predviđa savladavanje opernih arija, recitativa, pjevanja u opernom ansamblu te protokole scenskog opernog rada.
Svi polaznici će raditi na vokalno-tehničkim aspektima, analizi i interpretaciji opernih arija, ansambala, na opernoj režiji  kao i na vještinama javnog pjevačkog nastupa.
Pjevači koji pohađaju ovu radionicu, sudjelovati će u završnom koncertu – scenskoj izvedbi uz pratnju klavira.
Polaznici prije dolaska trebaju prijaviti i pripremiti odabrane uloge iz opere Carmen: Carmen, Don Jose, Micaela, Escamillo, Frasquita, Mercedes, Dancairo, Remendado, Morales, Zuniga te ponijeti sav notni materijal (Schirmer edition).

 

berislav jerkovićIzv.prof.dr.sc. Berislav Jerković (bariton), profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predaje Pjevanje i srodne predmete (Operni studio, Komorno pjevanje, Metodika nastave pjevanja, Poznavanje vokalne literature i interpretacije). Diplomirao je Pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Dirigiranje na Fakultetu umjetnosti u Pečuhu (Mađarska) i Glazbenu pedagogiju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Poslijediplomski studij Pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, poslijediplomsko usavršavanje na Hochschule fur Music und Darstelende Kunst u Grazu, a doktorski studij na Filozofskom fakultetu Zagreb. Godine 1997. debitira u operi i od tada je ostvario niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima: Rigoletto, Krabuljni ples, Evgenij Onjegin, Carmen, Gianni Schicci, Sonnambula, Figarov pir, Ljubavni napitak, Don Giovanni, Tosca, La serva padrona, Nikola Šubić Zrinski, Cosi fan tutte, Ero s onoga svijeta, I Pagliacci, La boheme, Suzanina tajna, Čarobna frula, Camelot ,Didona i Enej, Čovjek iz Manche  itd. Surađivao je sa vrhunskim dirigentima: Gaborom Holerungom (Mađarska), Giampaolom Bizantiem (Italija), dr. Antonom Amstrongom (SAD), Felipeom Izcarajom (Venezuela), Peterom Erdei (Mađarska), Tamasom Galom ( Mađarska), Vjekoslavom Šutejom (Hrvatska), Zsoltom Hamarom (Mađarska), Andreom Thomasom (USA), Gergely Menesy (Mađarska), Sašom Britvićem (Hrvatska), Ivanom Repušićem (Hrvatska), i mnogim drugim uglednim glazbenicima. Također, koncertirao je na međunarodnim glazbenim festivalima: Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Večeri u Donatu, Varaždinski ljetni festival, Osječko ljeto kulture, Zagrebački barokni festival, kao i na mnogim drugim festivalima u zemlji i inozemstvu. Iz bogate glazbene literature svakako valja istaknuti: J.S. Bach: Weihnachtoratorium, G.Faure: Reguiem, G.Mahler: Des Knaben Wunderhorn, C.Orff: Carmina burana, A.Bruckner: Requiem, G. Puccini: Messa di gloria, G.F.Handel: Te Deum itd. Održao je brojne solističke koncerte diljem Hrvatske , te u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, ltaliji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Španjolskoj, Venezueli, SAD-u, Belgiji, Kini. Surađivao s Hrvatskim baroknim ansamblom u izvedbama djela starih majstora: Caccini, Rameau, Campra, Handel, Bach..
Intenzivno se bavi istraživačkim radom u umjetnosti i znanosti pa je tako svoje radove na polju vokalne umjetnosti izlagao na konferencijama i skupovima u Bologni  2008., Parizu 2009., Marlboroughu 2010., Pekingu 2010., Rochesteru - 2011., Thessalonikiu 2012., Brisbaneu - 2013., Princetonu 2014. Vodi majstorske radionice i stručne seminare za pjevače, zborovođe i voditelje vokalnih ansambala (Hrvatska, Mađarska, Velika Britanija, Francuska, Kanada, SAD, Jordan...). Pored uspješne pjevačke, bavi se i intenzivnom dirigentskom djelatnošću, a sa zborovima i ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu, te je i dobitnik brojnih nagrada-kao solist i kao dirigent. Osnivač je ansambla Opera Pannonica.


OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 290 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 334 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 321
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 03. 09. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 07.09.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 08. 09. 2023.

 

03. 08. – 10. 08. 2023.
MUSICA ANTICA Radionica rane glazbe
Egon Mihajlović /Sl/, Lucia Rizzello /IT/, Silvio Richter /HR/, Mario Penzar /HR/, Mark Tucker /UK/

 

Maksimalni broj polaznika: 40
Nivo: osnovna, srednja škola i glazbena akademija
Jezik: hrvatski, slovenski i engleski

Campus „Musica Antica“ u kooperacionoj saradnji Hrvatske Glazbene Mladeži i Sveučilišta u Ljubljani Akademija za glazbu/Odjel za Staru glazbu, prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od perioda srednjeg vijeka sve do početka XIX stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske Županije i sjeverne Istre, muzičke etno-kulturologije, povijesnih glazbala Županije i Regiona. Međunarodni Campus Musica Antica organizira ljetne instrumentalne i vokalno-instrumentalne tečajeve područja Stare glazbe, radionice, muzikološke smotre, predavanja i cikluse radionica koncerata na povijesnim / kopijama povijesnih instrumenata u otvorenoj formi i obliku interdisciplinarnosti ( interaktivno učešće na svim tečajevima, radionicama i seminarima ), kao i programe stručnog usavršavanja namijenjene instrumentalnim, vokalnim i muzikološkim pedagozima. Jedan od budućih ciljeva Campusa Musica Antica je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija, izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse, pružajući priliku mladim izvođačima svih uzrasta, kao i muzikolozima, praktično razumijevanje i izvrsni živi umjetnički doživljaj ansambalskog su-stvaralaštva na projektima Stare glasbe, od Srednjeg Vijeka, Renesanse do baroknih opera. Umjetnički ravnatelji Campusa Musica Antica: Tonči Bilić & Egon Mihajlović


Programi pedagoške prakse i osposobljavanja 2023
.
Interdisciplinarni tečaji su namijenjeni profesorima, pedagozima kao i učenicima glazbenih škola ( glasovir, orgulje, čembalo, blok flauta, komorna glazba, ansambl blok flauta ) kao programi namjere sticanja pedagoške prakse: nadgrađivanje znanja iz područja povijesno osviještenog izvođenja glazbe baroka na instrumentima sa tipkama, vokalne glazbe, komorne vokalno-instrumentalne glazbe i blok flaute: literatura, povijest, artikulacija, ornamentika, tempa, izrazni doživljaj i osobne povijesne interpretacije muzičkih djela. Učesnici pridobivanja pedagoške prakse imaju pristup svim tečajevima, radionicama i seminarima.

 

 

berislav jerkovićEgon Mihajlović – čembalist, dirigent i orguljaš, rođen je u Postojni 1972. godine. Nakon započetog glazbenog obrazovanja u Ljubljani i u Beogradu, 1988. godine započinje studij čembala i Stare glazbe na Visokoj Muzičkoj Akademiji u Frankfurtu na Majni, gdje je 1992. godine magistrirao i 1996. godine zaključio specijalističke postdiplomske studije. Umjetičke i pedagoške impulse pridobio je kod uvaženih profesora i stručnjaka za čembalo i Staru glazbu Boba van Asperena, Luigia Ferdinanda Tagliavinia i Haralda Hoerena. 
Od 1998-2000. godine bio je Docent na Glazbenom konzervatoriju „Hermann Zilcher“ grada Würzburga ( SR Njemačka ), godine 2001. Docent na Muzičkoj akademiji Nürnberg-Augsburg; godine 2002- 2003. gostujući profesor na Muzičkoj akademiji Crne Gore na Cetinju; godine 2007/2008. profesor na državnom Muzičkom konzervatoriju „G. Rossini“ u Pesaru, Italija.
Od 2009. Egon Mihajlović je habilitirani redovni profesor za Čembalo i Staru glazbu na Sveučilištu u Ljubljani / Muzičkoj akademiji, gdje pored klase za čembalo vodi i predmete povijesno informirana izvođačka praksa i komorna glazba sa bassom continuom. Od 2012. godine zastupa poziciju predstojnika odjela/katedre za Staru glazbu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.
2013. godine dobitnik je prestižne Zlatne plakete Sveučilišta u Ljubljani za zasluge na području Stare glazbe i čembala.
Kao čembalist i orguljaš nastupa od 1990. godine sa solo-recitalima na najznačajnijim europskim festivalima barokne glazbe i koncertnim scenama Francuske, Njemačke, Švicarske, Italije, Austrije, Belgije, Španjolske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Posebni interes i fokus Egona Mihajlovića leži na proučavanju i povijesno informiranoj interpretaciji glazbene literature za povijesne instrumente sa tipkama, kulture humanizma kao i vokalne literature od 16. do 18. stoljeća. Brojne CD-e i međunarodne radio produkcije zaokružuju njegovo umjetničko djelo, kao i umjetnička suradnja i vođenje majstorskih tečajeva vokalne tehnike i interpretacije barokne vokalne glazbe, između ostalih, sa Charlotte Lehmann, Isabelle Poulenard, Kaiom Wesselom, Markom Tuckerom, Mariom Jonas, Barbarom Schlick. 
Kao dirigent Egon Mihajlović se je specijalizirao na bogati repertoar baroknog glazbenog teatra i Sakralne glazbe. Pod njegovom dirigentskom palicom tako su nastale mnogobrojne scenske i sakralne glazbene produkcije poput Artaserse J. A. Hassea ( Bayreuth 1994 ), Vespro della beata Vergine Monteverdija ( Kotor 2000, Ljubljana 2010 & 2015, Berlin 2016 ), L'Orfeo Monteverdija ( Berlin 2000, Cetinje/Kotor/Perast 2007, Slovensko Narodno Gledališče SNG Ljubljana Sezona 2012/2013, Venecija 2013 ), „Krunanje Poppeje Monteverdija ( Cetinje/Kotor/ Perast 2006, Slovensko Narodno Gledališče in Balet SNG Maribor 2016 u režiji Krešimira Dolenčića;  Muzička Akademija Split Vila Meštrović/HNK Varaždin 2018 ), baletna predstava „Stabat Mater na glazbu Pergolesija u koreografiji Edwarda Cluga ( Slovensko Narodno Gledališče in Balet SNG Maribor, Festival Ljubljana 2015 ), Giulio Cesare in Egitto Händela ( Theater Freiburg 2017 ) sa 17 predstava i izvrsnim međunarodnim kritikama.

 

Lucia Rizzello rođena je u Parizu. Diplomirala je baroknu i klasičnu flautu na "Civica Scuola di Musica" u Milanu i na Konzervatoriju "A. Pedrollo" u Vicenzi pod vodstvom Marcella Gattija s magistarskom tezom pod naslovom "Flauta u Napulju u prvoj polovici XVIII. stoljeća". Studirala je i kod Bartholda Kuijkena i Kate Clark. Studirala je barokno pjevanje kod Glorije Banditelli. Diplomirala je dirigiranje kod Romola Gesija, a studirala je i kod Donata Renzettija, Juliusa Kalmara. Svira u baroknim orkestrima pod ravnanjem Enrica Gattija, Ottavija Dantonea, Alfreda Bernardinija, Jeromea Correasa, Gianluce Capuana, Egona Mihajlovića, Luce Lucchette, Sergia Balestraccija, Marcella Gattija, Stéphanea Bechyja, Sonie Prine…. Također surađuje s brojnim komornim ansamblima i orkestrima na velikim međunarodnim glazbenim festivalima u Italiji ("Glazba i poezija na San Mauriziju" - Milano, "Kraljevska simfonija" I Musici di Santa Pelagia - Torino, "The City of Music" Ensemble Flora - Rim , "Echoes away" Cagliari, Bergamo, Venecija, "Oficina Musicum" Padova, Vicenza, Brescia, Urbino, Lecce, Siena, Bari, Potenza, Matera, Palermo, Cosenza, Reggio Calabria, itd.) i u inozemstvu (Njemačka, Slovenija, Albanija , Mađarska, Austrija, Francuska, itd.).
1990. godine osniva ansambl za ranu glazbu "I Musici Serenati" s kojim nastupa u Italiji i inozemstvu. Redovito dirigira raznim ansamblima i orkestrima. Dio je žirija brojnih natjecanja. Snimala je za Stradivarius, DAD records, Amadeus, Officina Musicum, Sony DADC, Mastery Records, Baryton.
Redovna je profesorica je flaute na državnom Konzervatorijuza glazbu T. Schipa” u Lecceu (Italija). Umjetnička je voditeljica Međunarodnog festivala "Glas anđela" i 'umjetnička voditeljica Lecce Baroque Orchestra. Predavala je povijesne flaute na majstorskom tečaju na Konzervatoriju u Eisenstadtu (Austrija). Od 2011. predaje na "Falautcampus" u Salernu.

Od 2014. je također profesorica barokne flaute na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija).

 

Silvio Richter rođen je u Zagrebu u obitelji glazbenika. Diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2008. godine u klasi Anđelka Krpana. Tijekom studija u Zagrebu primao je Stipendiju Grada Zagreba.
Kroz suradnju s nekima od najznačajnijih izvođača stare glazbe, kao što su Catherine Mackintosh i Laurence Cummings, počeo se zanimati za povijesno obaviješteni pristup baroknoj glazbi. Polazio je seminare barokne glazbe Aestas Musica u Varaždinu i Dartington International Summer School.  2008. godine položio je prijemni ispit na Royal Academy of Music u Londonu za studij barokne violine prigodom čega je nagrađen sa Entrance Scholarship. Magistrirao je u lipnju 2010. godine u klasi Pavla Beznosiuka. Za obje godine studija primio je LevrhulmeAwardi u 2009. godini stipendiju Ministarstva znanosti, umjetnosti i sporta. Daljni studij nastavio je na Royal Coservatory u Den Haagu u klasi Rya Terakada gdje je diplomirao 2013. godine.
Recentni angažmani uključuju koncerte sa ansamblima NewLondonConsort, Bach Collegium Japan, SarabandConsort,CorelliEnsemble,Little Baroque Company, New Dutch Academy, Antiphonus, Camerata Garestin, Responsorium, Himalayian Handel Orchestra, New Trinity Baroque, Riječki barokni solisti, Chiaroscuro, Slovenski barokni orkestar; koncertnu suradnju sa Christopherom Stembridgeom, Krešimirom Hasom, Egonom Mihajlovićem te izvedbu Bachovog koncerta za dvije violine uz Rachel Podger u dvorani WigmoreHall u Londonu.

 

MARIO PENZAR, istaknuti hrvatski orguljaš (1961.) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu a usavršavao se na Visokoj glazbenoj školi u Beču kod A. Mitterhofera i na majstorskim tečajevima u Austriji, Belgiji, Danskoj i Hrvatskoj (J. Ferrard, Ch. Dubois, L. Rogg, K. d'Hooghe i dr.). Redovni je profesor  orgulja u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je i na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Akademiji za glasbo u Ljubljani i Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, Summer Organ Academy u Göteborgu te na nizu seminara u Hrvatskoj. Bio je voditelj seminara i na nekoliko sveučilišta u SAD-u (Rochester/New York, Oshkosh/Wisconsin, Greencastle/Indiana).  Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju te niz emisija o interpretaciji stare glazbe. Na međunarodnom  natjecanju orguljaša u Mechelenu (Belgija, 1988.) osvojio je 1. mjesto i nagradu Flor Baron Peeters, nagrađen je i nagradom Milka Trnina, te nagradom Kantor koju dodjeljuju Varaždinske barokne večeri za najbolju interpretaciju djela J. S. Bacha. Surađivao je s brojnim orkestrima i komornim sastavima, te istaknutim vokalnim i instrumentalnim solistima diljem Europe (Moskovska državna filharmonija, Robert Schumann Philharmonie – Chemnitz, Zagrebačka filharmonija, Slovenska filharmonija...) te aktivno sudjelovao na snimanju više od 20 CD-a različitih glazbenih stilskih odrednica kao orguljaš, čembalist, umjetnički voditelj projekta ili glazbeni producent. Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, te autor serijala od 50 epizoda pod nazivom "Bespućima glazbenih pojmova" emitiranog na HTV 3. Umjetnički je ravnatelj orguljskog dijela Dvigrad festivala,međunarodnog festivala stare glazbe pod pokroviteljstvom ISTITUTO PONTIFICIO DI MUSICA SACRA iz Rima. Aktivno je surađivao u pripremi i realizaciji seminara održanih na Dvigrad festivalu i festivalu „Noć glazbe“ u Zagrebu. Bio je umjetnički ravnatelj prestižnog orguljskog festivala Organum Histriae koji je primljen u međunarodnu udrugu ECHO (European Cities with Historical Organs). Umjetnički je voditelj i stalni član Ansambla Responsorium koji je na Varaždinskim baroknim večerima 2019. godine  dobitnik nagrade „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla. Od 2020. godine voditelj je međunarodnog projekta „Ljetna orguljaška akademija“ koji okuplja visokoškolske institucije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske i Srbije.

 

Tenor Mark Tucker izvanredan je interpret vokalnog baroknog repertoara te je nastupao i snimao s mnogim vodećim predstavnicima i stručnjacima za staru glazbu, uključujući Sir Johna Eliota Gardinera, Nikolausa Harnoncourta, Renéa Jacobsa, Emmanuella Haima, Tona Koopmana, Sir Rogera Norringtona i Sigiswalda Kuijkena. Vrhunci karijere uključuju nastupe na Salzburškom festivalu u Monteverdijevoj Večernji blažene Djevice Marije pod vodstvom Nikolasa Harnocourta, na Međunarodnom festivalu u Edinburghu u Händelovom Izrael u Egiptu pod vodstvom Emmanuella Haima i Galuppijevoj L'Olimpiade u Teatru La Fenice. Anglo-venecijanskog porijekla, Mark ima poseban afinitet prema talijanskoj glazbi te su njegovi recitali i predavanja o talijanskoj glazbi 17. stoljeća s Paulom Chateauneuf (teorba) dobro prihvaćeni od strane kritike i akademskih krugova. Iznad svega, donijele su mu izvedbe u naslovnoj ulozi u Monteverdijevu L'Orfeju, međunarodno priznanje i angažmane diljem svijeta.

Izveo je sve tri Monteverdijeve preživjele opere, uključujući izvedbe s De Nederlandse Opera u hvaljenoj produkciji Pierrea Audija od L'Orfeo, Il ritorno d'Ulisse in patria i L'incoronazione di Poppea. Druge uloge uključuju Hyllosa (Herkul) u Potsdamu; Daliso (Andromeda Liberata) u Baden-Badenu; naslovne uloge u Platée u Lisabonu; Leontino (Atenaide) u Sieni i naslovne uloge u Idomeneju za Pinchgut Opera. Vrhunci koncerata uključuju Händelov Messiah s Njujorškom filharmonijom pod vodstvom Richarda Hickoxa, Lili Boulangerove Faust i Helen s Filharmonijom BBC-ja; Ravelov L'enfant et les sortilèges s Londonom Simfonijskim orkestrom pod vodstvom Andrea Previna i Elgarov Gerontijev san sa Sydney Symphony Orkestrom pod ravnanjem Vladimira Ashkenazya. Mark je izveo svjetsku premijeru Ščedrinova Vek Moja s Ashkenazyjem u Kölner Philharmonie. Diskografija Marka Tuckera uključuje Vivaldijevu Andromedu Liberatu s Venecijanskim baroknim orkestrom pod vodstvom Andrea Marcona i L'incoronazione di Poppea pod vodstvom Gardinera za DGG; L'Orfeo s Pinchgut operom za ABC Classics; Brittenov St Nicolas s Zürichskim komornim orkestrom za Claves Records; lennox Berkleyjeva Ruth sa simfonijom City of London pod vodstvom Hickoxa za Chandos i San ljetne noći pod vodstvom Sir Colina Davisa za Philips. Njegova snimka The Dream of Gerontius sa Sydney Symphony Orchestra pod Ashkenazyjem dostupna je na ABC Classics, a Galuppijeva L'Olimpiade iz Teatra La Fenice dostupna je na DVD-u.

Od 2007. profesor je pjevanja na HfMT (Hochschule für Musik und Theatre) u Hamburgu, gdje od listopada 2015. vodi vokalni odjel. Tražen na međunarodnoj razini kao autoritet za povijesno izvođenje vokalnog repertoara. Nakon što je uspostavio povijesne tečajeve izvedbe kao dio programa Master of Voice na HfMT Hamburg, konzultirale su ga druge vodeće institucije za vokalnu izvedbu o razvoju sličnih HP tečajeva, uključujući Royal College of Music u Londonu, gdje je pozvan da održi niz povijesnih majstorskih tečajeva i radionica izvedbe. Na istoj instituciji je od 2005. godine profesor za solo pjevanje.

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 425 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 489 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 311
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 03. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 09.08.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 10. 08. 2023.


27. 08. – 02. 09. 2023.
ZAGREBAČKI GLUMAČKI STUDIO

Zagrebački glumački studio već više od tri desetljeća priređuje ljetne seminare u Grožnjanu.

Andrej Vajevec svih tih godina prenosi generacijama glumaca u široj regiji glumačku metodu nastalu iz metode Stanislavskog, koju je Lee Strasberg popularizirao u cijelom svijetu, a neki od najpoznatijih glumaca iz te metode su: Al Pacino, Robert de Niro, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Marilyn Monroe...

U vođenju ovogodišnjeg seminara će mu se pridružiti voditelj Zagrebačkog glumačkog studija glumac Zvonko Novosel koji je samostalno vodio radionice 2020. i 2021. godine.

Tema ovogodišnjeg seminara je „Rad glumca na sebi - primjena osjetilnog pamćenja u radu na scenama“, a posvećen je dugogodišnjem voditelju i učitelju metode Janezu Vajevcu (1946. – 2021.). www.zagrebactorstudio.com

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 311
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 27. 08. 2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi).

24. 08. – 30. 08. 2023.
TRUBA Tru – Tru - Truba
Dario Teskera/HR/

Max. broj polaznika: 12
Razina: 1 - 4* 

 1. početnici koji instrument uče manje od tri godine
 2. viši razredi niže i srednja muzička škola i iskusni amateri
 3. studenti glazbe 
 4. mladi profesionalci

Radni jezici: hrvatski, slovenski, engleski

PROGRAM RADA: 
individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, tehnika disanja, tehničke vježbe, solo repertoar i repertoar komorne glazbe.
Tečaj je namijenjen svima, od početnika do studenata koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za Muzičke akademije ili audicije za orkestre. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etidu.

 

Profesor Dario Teskera rođen je u Hrvatskoj. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. godine. Od 1996. pohađa dvogodišnje usavršavanje na Međunarodnoj trubačkoj akademiji Werder u Bremenu. Tijekom školovanja u Bremenu ima priliku učiti od poznatih solista, profesora i predavača.
Od 1998.-2018. solist je Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.
Nastupio je na svim značajnijim muzičkim festivalima u Hrvatskoj.
Djeluje u više ansambala komorne glazbe. Kao član Dua Teskera- Perestegi (truba i orgulje) nastupio je u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Litvi, Portugalu, Poljskoj, Maroku i Japanu.
Član je žirija na natjecanjima glazbenika u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.
Od 1999. predaje trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan
Link za 
PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 327
Dolazak polaznika očekujemo u poslijepodnevnim satima 24.08.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik i odjeću prikladnu za javni nastup.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

Nakon završne produkcije 29.08.2023. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 30.08.2023.

23. 06. – 30. 06. 2023.
JUNIOR PERCUSSION CAMP
Josip Konfic /HR/


O kampu
Ovaj udaraljkaški kamp za mlade namijenjen je udaraljkašima i udaraljkašicama od 7 godina na dalje. Kroz 6 aktivnih dana nudi 6 radionica (bodypercussion, mali bubanj, marimba, set bubnjeva, timpani i improvizacija), 10 sati skupnog muziciranja, 2 sata individualno s nastavnikom te 2 koncerta polaznika u čarobnom srednjovjekovnom istarskom gradiću Grožnjanu.
Glavni cilj kampa je upoznati se sa šarolikim svijetom udaraljki kroz osnove sviranja klasičnih udaraljki (koje se koriste u simfonijskom orkestru), ali i neklasičnih, kao na primjer sviranja po vlastitom tijelu - bodypercussion te kroz nastavu skupnog muziciranja povezati učenike, razvijati njihovu kreativnost, samopouzdanje i glazbene vještine.
Osim glazbenih, polaznici će imati priliku upoznati se i s plesom kroz plesnu radionicu, a svaku večer završit ćemo društvenim igrama.
Ako te zanimaju udaraljke, a nisi do sada imao priliku ih pobliže upoznati, Junior Percussion Camp je idealno mjesto za tebe.


Josip Konfic diplomirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Ivane Kuljerić Bilić i profesora Igora Lešnika.
Sudjelovao je na mnogim državnim natjecanjima u različitim kategorijama (solist, komorni sastavi, skladateljski rad) te međunarodnim udaraljkaškim festivalima i radionicama u Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Argentini, Urugvaju, Kini, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Porto Ricu, Koreji, Mađarskoj i Srbiji. Od studentskih dana surađivao je sa Simfonijskim orkestrom HRT- a, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu, Rijeci i Splitu i drugima. Bio je član udaraljkaškog kvarteta „BOOMerang” i ansambla „biNg bang“ s kojim je osvojio posebnu rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu te I. nagradu SUMMA CUM LAUDE na europskom natjecanju u Neerpeltu u konkurenciji 96 ansambala.
Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2019.), pet Oskara znanja (2007., 2009., 2013., dva 2022.) i preko 80 nagrada s učenicima (s međunarodnih, državnih i regionalnih natjecanja) te je vodio udaraljkaške radionice u Križevcima, Bjelovaru, Samoboru, Zagrebu (Biennale), Tinjanu, Murskoj Soboti i Dugom Selu.
Nastavnik je udaraljki u glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, trinaest godina zaredom organizira festival pod nazivom „Večeri udaraljkaša u Križevcima” te posljednjih sedam godina međunarodno natjecanje „Sonus” za mlade udaraljkaše u Križevcima.
Potpisuje nekoliko kompozicija za udaraljkaške instrumente.

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 425 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 489 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan
Link za 
PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 306
Dolazak polaznika očekujemo u poslijepodnevnim satima 23.06.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.

Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument, stalak za note i notni materijal za glasovirsku pratnju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).

Nakon završne produkcije 29.06.2023. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 30.06.2023.


10. 08. – 15. 08. 2023.
OPERNA RADIONICA ZA DIRIGENTE I PJEVAČE
Ivan Josip Skender /HR/

Cilj operne radionice za dirigente i solo pjevače je na prvom mjestu učenje i trening komunikacije dirigent - pjevač - ostatak ansambla (na ovoj radionici to će biti korepetitori). Radit će se na tehničkoj strani komunikacije te zajedničkom muziciranju koje se najbolje postiže u komornim uvjetima. Dirigenti će profitirati proširivanjem znanja operne literature i trenirati pratnju pjevača, što je često zanemarivana disciplina za vrijeme studija. Pjevači će učiti i usavršavati operne uloge i zajedničko muziciranje. Svima zajedno to je trening za najnaporniji dio pripreme opere koji se događa i traje mjesecima prije samog izlaska na scenu. Ukoliko se ova radionica pokaže uspješnom, postoji želja da se ona kasnije proširi i na glazbeno - scenski aspekt opere, a nakon toga - tko zna? Možda jednog dana u Grožnjanu ugledamo i komorne operne produkcije iznikle iz ovog tipa radionica.

Program: G. Donizetti - "L'elisir d'amore"; G. Puccini - "La Bohème"; G. Verdi - "La traviata"; I. pl. Zajc - "Nikola Šubić Zrinski"; W.A.Mozart - "Die Zauberflöte".

Dirigenti moraju dirigirati iz orkestralne partiture(!!!), a pjevači u prijavi moraju poslati interes za rolu koju žele usavršiti, te ju proučiti U CIJELOSTI (ne samo jedna ili dvije arije).

 

Svestrani glazbenik Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Nakon mature 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Dobitnik je Rektorove nagrade za skladbu "Heads and Tails". Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama zapadne i srednje Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. Bio je prvi skladatelj - predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012. Laureat je stipendije "Rudolf i Margita Matz" za mlade skladatelje.  U njegovom širokom i svestranom opusu nalazi se glazba za soliste, komorne ansamble, orkestre, zborove, glazba za kazališne predstave, mjuzikl, opera "Šuma Striborova" (sa svojih 27 izvedbi nadaleko najizvođenija bienalska opera). Dobitnik je više nagrada, od kojih se ističe nagrada "Stjepan Šulek" za 2017. godinu za kompoziciju "Phantasmagoria".
Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim ansamblima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl i orkestar Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Crnogorski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bolšoj festivala, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma). Akademski zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga 2012. za stalnog dirigenta ansambla.
Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe te sudjeluje u svim opernim produkcijama kao zborovođa, asistent ili dirigent. Godine 2009. postao je asistent prof. Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od sezone 2014./2015. do sezone 2019./2020. zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao docent na odsjeku za dirigiranje i na pjevačkom odsjeku. Od 2019. član je umjetničkog vodstva Muzičkog Biennala Zagreb, a 2020 je imenovan članom skupštine predstavnika Hrvatskog društva skladatelja.

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 €
Link za PRIJAVNICU

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 311
Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 10.08.2023., a ukoliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480

Dolazak vašeg djeteta potrebno je prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati. Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe,
zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 14.08.2023. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak  iz Grožnjana planirate  nakon svih događanja ili slijedeće jutro 15.08.2023.

06. 07. – 12. 07.2023.
VIOLONČELO
Neven Šverko /HR/

 

Max broj polaznika: 12
Razina: 1 - 4
1. Početnici
2. viši razredi niže i srednje muzičke škole i iskusni amateri
3. studenti glazbe
4. mladi profesionalci
Radni jezici: hrvatski, engleski i ruski
Program rada:
Tečaj violončela namijenjen je kandidatima svih uzrasta, od početnika do studenata, te mladim profesionalcima koji se pripremaju za međunarodna natjecanja, prijemne ispite za muzičke akademije ili audicije za orkestre. S obzirom na potrebe i želje polaznika moguć je rad na klasičnoj i jazz improvizaciji i tehnikama. Individualna nastava, rad s korepetitorom, komorna glazba, jazz, tehničke vježbe, improvizacija, solo repertoar i repertoar komorne glazbe. Predviđen je i rad u komornim skupinama.
Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti dvije skladbe različitog, kontrastnog karaktera ili stavak koncerta, odnosno sonate, etidu.

Neven Šverko - violončelist
Neven Šverko (1977.) osnovnu i srednju glazbenu školu završio je na Glazbenom učilištu “Elly Bašić” 1996. godine u Zagrebu klasi prof. Dobrile Berković - Magdalenić. 1996. godine upisuje Muzičku Akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Diplomirao je 2000. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Željka Švaglića. Od 2000. godine usavršavao se na Orkestralnoj Akademiji Berlinske filharmonije “Herbert von Karajan” u Berlinu u klasi prof. Rudolfa Weinsheimera.
Također se usavršavao kod V. Dešpalj, N. Ružević, M. Flaksman, D.Grigorjan, A. Krasilnikov, V. Messerman, S. Sondeckiene, M. Steinkuhler, R. Forest, R. Weinsheimer, Y. Xaviereff, A. Gerhardt, K. Botvay, seminari komorne glazbe Zagrebačkih Solista, „49 Young Artists Festival“ u Bayreuth-u, Svjetski orkestar mladih „Jeunesses Musicales World Orchestra“ i mnogi drugi.
Od 1990. godine nastupa kao solist i član mnogih orkestara te komornih i jazz sastava.
Od 1997. godine honorarni je član Zagrebačke Filharmonije. Tijekom 1990. - 2023. godine nastupa kao solist ili član orkestra u različitim gradovima Hrvatske i Europe. Od 2000. godine boravi Berlinu te u Bayreuthu sudjeluje u radu “49 Young Artist’s Festival”. Kao predstavnik Republike Hrvatske sudjelovao je u radu Svjetskog orkestra mladih 2000 i 2001 .god. „Jeunesses Musicales World Orchestra“. 2015 osniva festival violončela - Neven Šverko “Cello Nights” na otoku Rabu.
Dobitnik je mnogih nagrada te kao solista, komorni i jazz glazbenik održao je niz koncerata. Surađivao je s mnogim solistima, orkestrima i ansamblima kao što su „Berlinska filharmonija“, „Deutsche Symphonie-Orchester Berlin”, „Zagrebačka filharmonija“, „Zagrebački solisti“, „Hrvatski komorni orkestar“ , Jeunesses Musicales World Orchestra“, „Tokyo Simphony Orchestra“, „Riječka filharmonija“, „Zagrebački komorni orkestar“, „Simfonijski orkestar Jugoistočne Evrope“, „Simfonijski orkestar Hrvatske radio televizije”, „Orkestar Kazališta Komedija“, „Svenska Teatar” i mnogi drugi.
Tijekom studija pa sve do danas aktivno sudjeluje u pedagogiji kao profesor violončela - Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Njemačka, Francuska, Švedska, Finska, glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar...
Kao multiinstrumentalist, skladatelj i producent snima i izdaje za renomirane diskografske kuće kao što su HRT, Croatia Records, ORFEJ, Dallas Records, CBS...

 

OPĆE INFORMACIJE
Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 345 € . Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 397 €. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike seminara u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 8 €, ručak 12 €, večera 12 €, puni pansion: 30 € / dan

Link za PRIJAVNICU
Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM-a,
IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 337
Dolazak polaznika očekujemo u poslijepodnevnim satima 06.07.2023., a ukoliko nemaju organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg se može stići javnim prijevozom su Buje (autobusna linija Zagreb-Buje) ili izlazna stanica Ponte Porton (autobusna linija Zagreb-Umag preko Vižinade) gdje će ih dočekati vozilo Centra. Za sva druga odredišta potrebno je participirati u trošku prijevoza.

Raspored autobusnih linija predlažemo da potražite putem Obeo aplikacije, www.akz.hr/obeo-app/480
Dolazak polaznika potrebno je prethodno najaviti.
Po dolasku u Grožnjan potrebno je javiti se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnica s vlastoručnim potpisom i/ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika) te potvrdu o izvršenoj uplati. Polaznici trebaju ponijeti osobne stvari, ručnik i odjeću prikladnu za javni nastup.
Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi).
Nakon završne produkcije 11.07.2023. organizirat ćemo druženje i dodjelu diploma
tako da se odlazak polaznika iz Grožnjana može planirati nakon svih događanja ili sljedeće jutro 12.07.2023.